Bármikor megvehetem és eladhatom?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-18 Frissítve: 2018-04-05
 

Igen, ez az egyik előnye a befektetési alapoknak. A befektetési alapok többsége nyíltvégű, mely pontosan azt jelenti, hogy bármikor megvehetők és eladhatók a befektetések aktuális értékén. Egy-egy befektetési alapot a forgalmazóknál tudunk megvenni. A forgalmazók, azok a bankok, vagy befektetési szolgáltatók (közkeletűbb néven brókercégek), melyeknek van szerződésük az adott alap értékesítésére.

zártvégű, fix futamidővel rendelkező alapok egy kicsit másként működnek. Legegyszerűbben az alap létrehozásánál meglévő jegyzési időszakban (általában egy-két hét) lehet ezeket az alapokat megvásárolni. Eladni, vagy jegyzést követően megvásárolni már csak tőzsdei forgalomban lehet ezeket az alapokat (ritkább esetben a befektetési alapkezelő vállalja a visszavásárlást a futamidő vége előtt.) Mindkét esetben – akár az alapkezelő vásárolja vissza, akár tőzsdén keresztül értékesítjük – számolnunk kell azzal, hogy a kimutatott értékhez viszonyítva csökkentett (jellemzően 5-15%-kal alacsonyabb) értéken tudjuk eladni. Zártvégű alapokba így elsősorban akkor érdemes befektetni, ha úgy gondoljuk, hogy meg tudjuk tartani a futamidő végéig befektetésünket. A zártvégű befektetési alap a futamidő végeztével megszűnik, az alap vagyonát pedig kifizetik a tulajdonosoknak.

Speciális kategóriát képviselnek a nyíltvégű ingatlan alapok, amelyeknél vagy külön extra eladási jutalékot számolhatnak fel a vásárlástól számított egy éven belüli értékesítésnél, vagy időben korlátozhatják az eladást (például az eladási szándék jelzése után csak 90 nappal tudunk a pénzünkhöz jutni).

Választás előtt célszerű több befektetési alapot is összehasonlítani, mert jelentős különbségek lehetnek közöttük. Használd kalkulátorunkat és állítsd be saját szűrési feltételeidet:

1
Hirdetés
Hirdetés