Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?

 • 2017.06.03.
 • szerző: bankmonitor.hu

Immár a nyár első hónapja is beköszöntött, ami azt jelenti, hogy lassan beindul a nyári uborkaszezon, ami sokak számára a szabadság és a nyaralás időszakával egyenlő. A nyaralási helyszín kiválasztása mellett igen hangsúlyos kérdés az is, hogy mikor váltsunk pénzt az utazáshoz, hogy ne járjunk rosszul a valuta vásárlásával. Márpedig az utóbbi időszakban arra lehettünk figyelmesek, hogy az euró forint árfolyama hónapok óta nem látott szintre, 307 közelébe ereszkedett. Ez felveti a kérdést, hogy vajon most érdemes a forintunkat euróra átváltani, vagy esetleg várjunk még vele?

Sokan járhattak már úgy az előző években is, hogy próbáltak jó időpontban valutát váltani, azonban az árfolyam hétről-hétre nagy változékonyságot mutatott, így nehéz volt jól időzíteni. Nyilvánvalóan az a kívánatos minden nyaraló számára, ha alacsony az euró-forint árfolyam, vagyis erős a forint, mert ekkor egységnyi valuta vásárláshoz kevesebb forintot kell kiadnunk.

Az utóbbi éveken már hozzászokhattunk a fokozatosan gyengülő euró/forint árfolyamhoz, és már annak is bő két éve, hogy legutoljára a 300-as szint alatt tudtunk eurót vásárolni. Az elmúlt időszakban átlagosan 309 forint körül járt az euró/forint árfolyama, viszont ettől eltérhetett jelentősen is, mert sávok között ingadozó és olykor oldalazó mozgást végzett.

Ez a hullámzás az árfolyam idei alakulásán is felfedezhető, alulról 307-308-as szintnél ütközött falba, viszont időnként még 313 környékén is tartózkodott a forint. Az elmúlt egy hónapban azonban a nyaralást tervezők szerencséjére, jelentős erősödést tapasztaltunk az árfolyamban, így a forint ismét a 307-es szint közelében tudott eljutni.

Merre tart tovább a forint?

A nyaralásra való felkészülés során nem érdemes spekulációba kezdeni azzal kapcsolatosan, hogy a közeljövőben meddig erősödhet még a forint. A mostani 307-es szint jellemzően egy olyan akadályt jelentett az elmúlt évben, amit nem tudott átlépni a forint, innen mindig gyengülésre lehetett számítani.

A forint erősödését több tényező is támogatja. Az utóbbi időszakban jól teljesített a magyar gazdaság, ráadásul a hazai devizaadósság szintje is rendkívüli módon tudott csökkenni, ami a forintra mindenképpen pozitív hatást gyakorolt. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerültünk vissza hosszú idő után.

Ugyanakkor nem tudunk mentesülni a rövid távú hatásoktól sem. Ilyen lehet a politikai bizonytalanság, amit az európai választások jelentettek, vagy a még mindig megoldatlannak látszó Brexit ügye. Ilyen feszült pillanatokban a befektetők rövid idő alatt képesek hatalmas tőkét megmozgatni az országok között, ami természetesen a forint árfolyamára is hatással van.

Ezenkívül leginkább a jegybank tevékenysége játszott közre a forint mozgásában, egy ideig a gazdaságélénkítő intézkedéseihez (alacsony kamatok, laza monetáris politika) gyengébb forint társult. A jó nemzetközi befektetői hangulat esetén viszont akár a 305-ös árfolyamot is tesztelhetik a jövőben. Emellett rövid távon a forint erősödését támogatja az uniós pénzek beáramlása miatt megugró forint kereslet is.

Mindezek ellenére a következő hónapokban nem valószínű, hogy a 300-as szint közelébe jutnánk el, az elemzői előrejelzések szerint 303 és 318 forint között ingadozhat az euró-forint árfolyam. A most látott 307-308-as szint mellett azonban nem éri meg arra várni, hogy javul még a helyzet. Már így is olyan erősödést tudhat maga mögött a forint, ami miatt megéri most átváltani a nyaralásra szánt pénzösszeget.

Ha szívesen látnánk világot, de ehhez nem adott a pénzügyi háttér, akkor a személyi kölcsönök lehetnek segítségünkre. A következő kalkulátor a legjobb ajánlat kiválasztásában is segít!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?

Ft
év
A megadott adatok alapján 6 bank, 7 ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

Nagy Ildikó hitelszakértő

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.