Betöltés

Csúcsformában a forint – Várjunk, vagy most váltsunk a nyaraláshoz?

szerző: Bankmonitor
2017-06-03

Immár a nyár első hónapja is beköszöntött, ami azt jelenti, hogy lassan beindul a nyári uborkaszezon, ami sokak számára a szabadság és a nyaralás időszakával egyenlő. A nyaralási helyszín kiválasztása mellett igen hangsúlyos kérdés az is, hogy mikor váltsunk pénzt az utazáshoz, hogy ne járjunk rosszul a valuta vásárlásával. Márpedig az utóbbi időszakban arra lehettünk figyelmesek, hogy az euró forint árfolyama hónapok óta nem látott szintre, 307 közelébe ereszkedett. Ez felveti a kérdést, hogy vajon most érdemes a forintunkat euróra átváltani, vagy esetleg várjunk még vele?

Sokan járhattak már úgy az előző években is, hogy próbáltak jó időpontban valutát váltani, azonban az árfolyam hétről-hétre nagy változékonyságot mutatott, így nehéz volt jól időzíteni. Nyilvánvalóan az a kívánatos minden nyaraló számára, ha alacsony az euró-forint árfolyam, vagyis erős a forint, mert ekkor egységnyi valuta vásárláshoz kevesebb forintot kell kiadnunk.

Az utóbbi éveken már hozzászokhattunk a fokozatosan gyengülő euró/forint árfolyamhoz, és már annak is bő két éve, hogy legutoljára a 300-as szint alatt tudtunk eurót vásárolni. Az elmúlt időszakban átlagosan 309 forint körül járt az euró/forint árfolyama, viszont ettől eltérhetett jelentősen is, mert sávok között ingadozó és olykor oldalazó mozgást végzett.

Ez a hullámzás az árfolyam idei alakulásán is felfedezhető, alulról 307-308-as szintnél ütközött falba, viszont időnként még 313 környékén is tartózkodott a forint. Az elmúlt egy hónapban azonban a nyaralást tervezők szerencséjére, jelentős erősödést tapasztaltunk az árfolyamban, így a forint ismét a 307-es szint közelében tudott eljutni.

Merre tart tovább a forint?

A nyaralásra való felkészülés során nem érdemes spekulációba kezdeni azzal kapcsolatosan, hogy a közeljövőben meddig erősödhet még a forint. A mostani 307-es szint jellemzően egy olyan akadályt jelentett az elmúlt évben, amit nem tudott átlépni a forint, innen mindig gyengülésre lehetett számítani.

A forint erősödését több tényező is támogatja. Az utóbbi időszakban jól teljesített a magyar gazdaság, ráadásul a hazai devizaadósság szintje is rendkívüli módon tudott csökkenni, ami a forintra mindenképpen pozitív hatást gyakorolt. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerültünk vissza hosszú idő után.

Ugyanakkor nem tudunk mentesülni a rövid távú hatásoktól sem. Ilyen lehet a politikai bizonytalanság, amit az európai választások jelentettek, vagy a még mindig megoldatlannak látszó Brexit ügye. Ilyen feszült pillanatokban a befektetők rövid idő alatt képesek hatalmas tőkét megmozgatni az országok között, ami természetesen a forint árfolyamára is hatással van.

Ezenkívül leginkább a jegybank tevékenysége játszott közre a forint mozgásában, egy ideig a gazdaságélénkítő intézkedéseihez (alacsony kamatok, laza monetáris politika) gyengébb forint társult. A jó nemzetközi befektetői hangulat esetén viszont akár a 305-ös árfolyamot is tesztelhetik a jövőben. Emellett rövid távon a forint erősödését támogatja az uniós pénzek beáramlása miatt megugró forint kereslet is.

Mindezek ellenére a következő hónapokban nem valószínű, hogy a 300-as szint közelébe jutnánk el, az elemzői előrejelzések szerint 303 és 318 forint között ingadozhat az euró-forint árfolyam. A most látott 307-308-as szint mellett azonban nem éri meg arra várni, hogy javul még a helyzet. Már így is olyan erősödést tudhat maga mögött a forint, ami miatt megéri most átváltani a nyaralásra szánt pénzösszeget.

Ha szívesen látnánk világot, de ehhez nem adott a pénzügyi háttér, akkor a személyi kölcsönök lehetnek segítségünkre. A következő kalkulátor a legjobb ajánlat kiválasztásában is segít!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!

2018. 07. 05.

Akik külföldön töltik a nyaralásukat, azok szerencsésnek mondhatják magukat, de ha nem figyelnek a cikkünkben felsorolt származékos költségekkel, akkor könnyedén tízezrek csúszhatnak ki a kezükből. Most különösen érzékeny a téma,...

Aggódhatunk a forintért a választások miatt?

2018. 04. 06.

Vasárnap tartják az országgyűlési választást, ami nemcsak azért lesz kritikus, mert kiderül, hogy miként alakultak át a politikai erőviszonyok az országban, hanem azért is, mert rövid távon a befektetéseinkre is...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.