Betöltés
loading

Csúszik az átadása az új lakásodnak? Akár a csok-ot is bukhatod miatta

A lakásprojektek sokszor akár fél éves, éves csúszásban is lehetnek jelenleg. Ez igen kellemetlen, hiszen ennyivel később költözhetsz be álmaid otthonába. De ennél sokkal többet is veszíthetsz: szélsőséges esetben a csok támogatás és ezáltal maga az adásvételi szerződés is kútba eshet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sok magyar csak családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és lakáshitel együttes igénylésével tud saját lakást vásárolni. A jelenlegi ingatlanárak mellett ugyanis a saját megtakarítás sokszor már nem elégséges egy ingatlan megvásárlására. Szerencsére az alacsony hitelkamatok és az elérhető lakástámogatások – legalább részben – orvosolni tudják ezt a problémát.

Az új építésű lakásoknál érhető el jelenleg a legnagyobb összegű csok támogatás – 3 gyermek esetén 10 millió forint – a magasabb árak miatt azonban sokszor ezen ingatlanok megvásárlásához szükséges a legnagyobb összegű lakáshitel is.

Mi történik, ha megcsúszik az átadás?

Számos építkezés, projekt azonban megcsúszott az utóbbi időben, ez pedig komoly problémát okozhat a csok támogatás és a lakáshitel szempontjából is. Hiszen a hitel- és támogatási szerződésed aláírását követően van egy meghatározott időszak, amelyen belül az összeget a pénzintézet rendelkezésre tartja. Kvázi ezen időpontig hajlandó kifolyósítani az pénzt számodra. (Jellemzően a hitelszerződés a lényeges ebből a szempontból, ugyanis a bankok ott szigorúbb szabályokat alkalmaznak – 90 naptól, akár 1,5 évig is terjedhet a lehívási időszak – , mint a támogatásnál.)

Ha ezen időszakon belül nem lett folyósítva a hitelösszeg, akkor a kezdeményezheted a rendelkezésre tartási időszak meghosszabbítását.(Ez szerződésmódosítás keretében történhet meg, melyhez a bank hozzájárulása is szükséges.)

Ha nem ad hosszabbítást a pénzintézet, vagy a projekt az új határidőn belül sem készült el, akkor bizony felmondásra kerülhet a hitelszerződésed, ami viszont a támogatási szerződés megszűnését is eredményezheti.

Mi történik, ha folyósítás nélkül megszűnik a csok szerződés?

Gondolhatnád, hogy nem olyan vészes – a körülményekhez képest persze – a helyzet: újra megigényelhetnéd a lakáshitelt – akár a korábbi banktól – és a csok támogatást. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, ugyanis az újabb csok igényléssel komoly gondok lehetnek.

Vélhetően már eltelt az adásvételi szerződés aláírásától számítva 180 nap, márpedig csok támogatást ezen határidőn belül lehet igényelni. Ez még orvosolható azzal, hogy az adásvételi szerződést felbontják a felek és újat kötnek, azonban már ez is nehézkesnek tűnik.

Sőt, számos bank szerint az aláírt támogatási szerződés miatt már akkor sem lehet újabb csok-ot igényelni – legalábbis ugyanazon gyermekekre -, ha az első szerződés alapján nem is történt folyósítás. Vagyis akár a teljes csok összegét el lehet veszíteni a szerződések felbontása miatt.

Bankmonitor tipp:

 • Újépítésű lakás vásárlása esetén érdeklődj sűrűn a projekt állapotáról, a várható átadási időről és a lehetséges csúszásokról.
 • Ha csok támogatást és hitelt is igényelnél, akkor a bankválasztásnál – a kondíciók mellett – fontos szempont lehet a rendelkezésre tartási idő hossza is.
 • Érdemes előzetesen érdeklődni, hogy mi a bank eljárása abban az esetben, ha a határidők lejárnak.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →