loading

Csúszik az átadása az új lakásodnak? Akár a csok-ot is bukhatod miatta

A lakásprojektek sokszor akár fél éves, éves csúszásban is lehetnek jelenleg. Ez igen kellemetlen, hiszen ennyivel később költözhetsz be álmaid otthonába. De ennél sokkal többet is veszíthetsz: szélsőséges esetben a csok támogatás és ezáltal maga az adásvételi szerződés is kútba eshet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sok magyar csak családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és lakáshitel együttes igénylésével tud saját lakást vásárolni. A jelenlegi ingatlanárak mellett ugyanis a saját megtakarítás sokszor már nem elégséges egy ingatlan megvásárlására. Szerencsére az alacsony hitelkamatok és az elérhető lakástámogatások – legalább részben – orvosolni tudják ezt a problémát.

Az új építésű lakásoknál érhető el jelenleg a legnagyobb összegű csok támogatás – 3 gyermek esetén 10 millió forint – a magasabb árak miatt azonban sokszor ezen ingatlanok megvásárlásához szükséges a legnagyobb összegű lakáshitel is.

Mi történik, ha megcsúszik az átadás?

Számos építkezés, projekt azonban megcsúszott az utóbbi időben, ez pedig komoly problémát okozhat a csok támogatás és a lakáshitel szempontjából is. Hiszen a hitel- és támogatási szerződésed aláírását követően van egy meghatározott időszak, amelyen belül az összeget a pénzintézet rendelkezésre tartja. Kvázi ezen időpontig hajlandó kifolyósítani az pénzt számodra. (Jellemzően a hitelszerződés a lényeges ebből a szempontból, ugyanis a bankok ott szigorúbb szabályokat alkalmaznak – 90 naptól, akár 1,5 évig is terjedhet a lehívási időszak – , mint a támogatásnál.)

Ha ezen időszakon belül nem lett folyósítva a hitelösszeg, akkor a kezdeményezheted a rendelkezésre tartási időszak meghosszabbítását.(Ez szerződésmódosítás keretében történhet meg, melyhez a bank hozzájárulása is szükséges.)

Ha nem ad hosszabbítást a pénzintézet, vagy a projekt az új határidőn belül sem készült el, akkor bizony felmondásra kerülhet a hitelszerződésed, ami viszont a támogatási szerződés megszűnését is eredményezheti.

Mi történik, ha folyósítás nélkül megszűnik a csok szerződés?

Gondolhatnád, hogy nem olyan vészes – a körülményekhez képest persze – a helyzet: újra megigényelhetnéd a lakáshitelt – akár a korábbi banktól – és a csok támogatást. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, ugyanis az újabb csok igényléssel komoly gondok lehetnek.

Vélhetően már eltelt az adásvételi szerződés aláírásától számítva 180 nap, márpedig csok támogatást ezen határidőn belül lehet igényelni. Ez még orvosolható azzal, hogy az adásvételi szerződést felbontják a felek és újat kötnek, azonban már ez is nehézkesnek tűnik.

Sőt, számos bank szerint az aláírt támogatási szerződés miatt már akkor sem lehet újabb csok-ot igényelni – legalábbis ugyanazon gyermekekre -, ha az első szerződés alapján nem is történt folyósítás. Vagyis akár a teljes csok összegét el lehet veszíteni a szerződések felbontása miatt.

Bankmonitor tipp:

 • Újépítésű lakás vásárlása esetén érdeklődj sűrűn a projekt állapotáról, a várható átadási időről és a lehetséges csúszásokról.
 • Ha csok támogatást és hitelt is igényelnél, akkor a bankválasztásnál – a kondíciók mellett – fontos szempont lehet a rendelkezésre tartási idő hossza is.
 • Érdemes előzetesen érdeklődni, hogy mi a bank eljárása abban az esetben, ha a határidők lejárnak.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...