Betöltés

Devizahitelek: Az utolsó felvonás

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-14

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a devizahiteles törvényjavaslat, amit Olvasóink kérdés áradata is alátámaszt. Az eddig ismeretes információkat többször is megosztottuk a kérdezőkkel, és most egy utolsó körben azokra a kérdésekre fókuszálunk, amelyekről eddig nem esett részletesen szó. Mi van a felmondott hitelekkel, kell-e még fizetnem a törlesztőrészletet…?

Hogy kire hogyan vonatkozik a köztársasági elnök aláírására váró törvényjavaslat, vagy hogy kik nem kaphatnak visszatérítést a hitelükre, korábbi cikkeinkben részletesen kifejtettük (
Minden, amit tudni akartál a devizahitelek helyzetének rendezéséről (2),
Devizahitelek: Új kérdések, új válaszok).  
Vonatkozik-e a törvény a felmondott hitelekre?   Ha a hitelt már felmondták, de a végleges elszámolás még nem történt meg (pl. még behajtandó a követelés vagy annak egy része), akkor a visszatérítés ezen ügyletekre is vonatkozik. Ha az elszámolás már megtörtént és megszűnt a szerződésből eredő követelés, akkor az 5 éves elévülés szabályai vonatkoznak rá.  
DE!!! A késedelmes törlesztéssel kapcsolatban felszámolt kamatot/díjat/költséget senki ne várja vissza! Az elmaradás miatt keletkezett többletköltséget a Kúria döntése nem érinti, így senki ne játsszon arra, hogy a hitelt már nem kell fizetni!
  Ha a tartozást már engedményezték egy követeléskezelőre, akkor is a fenti szabályok érvényesek, tehát élő követelés révén a visszatérítés alkalmazható.  
A törvény hatálybalépéséig felmondhatja-e a bank a hitelt?   Igen. Ha az adós nem teljesíti a szerződés szerinti kötelezettségeit, felmondható a szerződés.  
Kell-e fizetni a hitelt az elszámolásig?   Az előbbiekben leírtak miatt (meg egyébként is) folyamatosan kell törleszteni! A várható visszatérítéstől függetlenül mindenki tegyen meg mindent a törlesztés teljesítése érdekében, mert az ebből eredő terheitől senki sem fogja megmenteni!  
Hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
 
Kinek jár a visszatérítés?   Olyan kérdéseket is kapunk, hogy ha valaki kezes volt egy hitelben, vagy örökölt egy tartozást, akkor kinek jár, jár-e a visszatérítés. Ilyen részletekbe menően nem ismertek a visszatérítés szabályai. Véleményünk szerint annak jár majd a visszatérítés, akitől a tartozás megtérült (aki fizetett a banknak) és a szerződésben szerepel! Ha még élő a követelés, akkor pedig az adósnak, öröklés esetén a helyébe örökösként lépett személynek. Ha olyan személy fizette/fizeti a hitelt, aki a szerződésbe nem lett bevonva, akkor is a szerződés szerinti adóst illeti a visszatérítés.  
Mi van a folyamatban lévő végrehajtásokkal?   A folyamatban lévő végrehajtások nagy többségénél külön törvényben meghatározott időpontig a végrehajtási eljárás lefolytatása megszakad. Azonban a banki elszámolásokat követően a végrehajtási eljárásokat ismét érvénybe fogják helyezni, és a fennmaradó követeléseket a pénzintézetek be fogják hajtani.  
A Nemzeti Eszközkezelő átvenné az ingatlant, aláírjam-e a papírokat?   Mint ismeretes, nem jár visszatérítés azon ügyletek esetén, amelyeknél a Nemzeti Eszközkezelő (NET) segítségével szűnt meg a tartozás. Ennek okán számos kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e a NET programját kihasználni. Azoknál a családoknál, amelyeknél ellehetetlenült a törlesztés, és esélyt sem látnak arra, hogy helyreállítsák azt és a banki törlesztőrészletet ismét fizessék, a NET programnál kedvezőbb feltételeket nem fognak találni. Az ingatlan tulajdonjogát ugyan át kell engedniük, de 5 éven belül az visszavásárolható. Az adósok hitelből eredő teljes fennálló tartozása elengedésre kerül, az ingatlan használatáért pedig egy kedvezményes bérleti díjat kell fizetniük.  
A témával kapcsolatos tudnivalókat mostani cikkünkkel bezárólag közöljük, így kérjük a kedves Olvasóinkat, hogy egyedi kérdéseiket már ne küldjék meg. A fent említett két, valamint jelen írásunk ismeretében leszűrhetők a saját helyzetükre vonatkozó rendelkezések. Ha további fejlemények látnak napvilágot az ügyben, Olvasóinkat ismét tájékoztatni fogjuk a honlapunkon.  

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

  • alapblog

    Előre a venezuelai úton!

    Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.