Betöltés

Minden, amit tudni akartál a devizahitelek helyzetének rendezéséről! (2)

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-02

Megszámlálhatatlan kérdés özönlik a Bankmonitorhoz a devizahitelekkel kapcsolatban. Az alábbiakban kiválasztottuk a legtipikusabbakat és közkinccsé tesszük a válaszokat. Ezzel együtt írásunkban rámutatunk még a bizonytalan pontokra is.
Írásunkat bővítettük az újonnan beérkezett kérdésekre adott válaszokkal. Az új kérdéseket és válaszokat az írás vége felé a „2014. július 3.-i kiegészítések” fejezetnél találjátok meg.

Mi történt és mit tudunk? 

A Kúria döntött a devizahiteleket érintő kérdésekről, melynek értelmében két fontos dolgot mondott ki:

 • tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása és minden objektíven alá nem támasztható kamat/költség és díjemelés –> ezeknek az összege az ügyfeleknek visszajár
 • önmagában az árfolyamkockázat áthárítása az ügyfelekre nem tisztességtelen, amennyiben a bank kellően tájékoztatta a szerződő felet

A kormány a fentiekre reagálva
törvényjavaslatot alkotott, melyet pénteken tárgyal az Országgyűlés. A legfontosabb pontok:

 • a bankoknak kell bizonyítani az összes egyoldalú kamat/költség és díj emelés jogosságát, melyre a törvény elfogadását követően 30 nap áll rendelkezésre
 • a bankoknak számszerűsíteni kell az ügyfeleknek visszajáró összeget
 • a visszafizetés módja nem ismert egyelőre
 • a devizahitelek forintosítása egy külön törvény alapján év végéig meg fog történni

Hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A Ti kérdéseitek – Általános rész

Mikor kapom vissza a hitelszerződésem után visszajáró pénzt?

A jelenlegi ismeretek alapján (mely a bankok jogorvoslata miatt változhat) ősszel.

Milyen formában kapom vissza a pénzt?

Ez egyelőre nem ismert. Megítélésünk szerint még le nem zárt szerződések esetén a tartozás csökkentésre kerül a megállapított összeggel, lezárt szerződések esetében visszautalja az összeget a bank a volt adósának.

Milyen időszakra visszamenően jár a pénzvisszatérítés? 

 1. Le nem zárt, még törlesztés alatt lévő szerződések esetén a szerződés kezdetéig visszamenően.
 2. Már lezárt szerződések: csak az elmúlt 5 évre (2009 közepéig feltehetően, az 5 év számításának módja még nem egyértelmű)
 3. ÚJ INFORMÁCIÓ: Egy ma ismertetett törvényjavaslat esetén azon lezárt hitel szerződések esetében, ahol az elévülés 5 éve a következő hónapokban járna le az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig.

Ha forintra váltottam időközben a szerződésem, akkor is visszajár pénz?

Igen, de az érvényben lévő elévülési szabályok szerint az elmúlt 5 évben keletkezett kár jár vissza.

Euró és jen hitelekre is vonatkozik a visszafizetési kötelezettség?

Igen.

Nem lakáscélú devizahitel esetén is kaphatok vissza pénzt?

Igen.

Valóban devizában törlesztett devizahitelre vonatkozik-e a Kúria döntése/mentőcsomag?

Igen. Értelemszerűen az egyoldalú kamat/költség/díjemelés tisztességtelensége vonatkozik ezen szerződésre, hiszen árfolyamrés ezen esetekben nem került alkalmazásra.

Végtörlesztés esetén várható-e visszatérítés?

Kedvezményes végtörlesztés esetén NEM, piaci árfolyamon végrehajtott végtörlesztés esetén IGEN.

Árfolyamgátas szerződések esetén is járhat vissza pénz?

Igen.

A Nemzeti Eszközkezelővel szerződést kötőket hogyan érinti a pénzvisszatérítés? 

A törvényjavaslat nem zárja ki, hogy ők is pénzt kapjanak vissza. A Bankmonitor azt feltételezi, hogy a végeleges törvényjavaslatból ez a kör vélhetően kikerül (hiszen kedvezményes szerződést kötöttek).

Igényelni kell-e a visszatérítést vagy automatikusan történik majd?

Automatikus lesz.

Lízing szerződésre, autóra felvett hitelre vonatkozik-e a visszatérítés?

Igen, minden fogyasztói hitelszerződésre (deviza és forint is). Forint esetében értelemszerűen az egyoldalú kamat és költségemelésből keletkezhet visszatérítés.

Mennyi pénzt fogok visszakapni?

Ezt megpróbáltuk számszerűsíteni. DE: a bankok szerződései és az alkalmazott kamat/költség/díjemelések, valamint a felszámított árfolyamrés jelentős eltéréseket fog mutatni, így a visszajáró összeg vonatkozásában is jelentős különbségek lesznek még azonos időben, azonos összegben, azonos futamidőre és azonos devizában felvett hitelek esetében is.

A Ti kérdéseitek – ízelítő a konkrét problémákból

Kérdés: Átnéztem a CHF hitelszerződésemet és érdekesek a feltüntetett átváltási összegek: 8 millió Ft-ot kaptam, azaz 55 311 CHF-t, kiszámolva ez 144.6 Ft/CHF. Ugyanakkor a folyósítás napján – 2005.06.28. – az MNB középárfolyama 160 Ft/CHF. Semmilyen más összeg nincs feltüntetve a szerződésben. Tehát van itt egy kb. 16 Ft-os különbözet. Jól számolhattam?
Válasz: az árfolyamrés alkalmazását a folyósításnál is tisztességtelennek minősítette a Kúria. Ez alapján a konkrét esetben a 16 Ft-os különbözet is visszajár. Jelen esetben feltételezzük azonban, hogy tévedésről lesz szó: 10%-os árfolyamrés borzasztóan kiugró érték lenne… ilyen széles árfolyamrés alkalmazására mi láttunk példát (ezen esetben ráadásul a 16 Ft csak az árfolyamrés fele, hiszen a teljes árfolyamrés a vételi és eladási árfolyam közötti távolság lenne…) Feltételezzük, hogy a szerződés napja és a folyósítás napja eltér és eközben a CHF árfolyam is elmozdult…

Kérdés: A devizahitelek esetében az árfolyamkockázat esetében mi az álláspont, mert erről nincs szó sehol? Csak az árfolyamrésről és a kamatemelésről van szó.
Válasz: Az árfolyamkockázat áthárítása nem tisztességtelen, amennyiben az ügyfél valós információt kapott az árfolyammozgás hatásának áthárításáról. A legtöbb devizahitel esetében az ügyfelek kockázatfeltáró nyilatkozatot is aláírtak.

Kérdés: 2006-ban vettem fel 10,8 millió HUF értékű svájci hitelt 167 Ft-os árfolyamon. Megemelkedtek a törlesztők, stb, majd 2011-ben 8,4 millió HUF-ot átváltottam X Bank lakáshitelére. (Közben 1 millió HUF-ot előtörlesztettem már.) Rám is vonatkozik az árfolyamkérdés, és kapok vissza az eredeti banktól? Önök szerint mekkora ez az összeg?
Válasz: Az elévülést figyelembe véve 2009 közepe és a 2011-ben megtörtént átváltás közötti időszakban alkalmazott árfolyamrést és az indokolatlan kamat/költség/díjemelést fogja visszakapni (amennyiben nem kedvezményes árfolyamon történt végtörlesztés keretében történt forint hitelre váltás). Ezen túlmenően az új szerződésben érvényesített ugyanezen módon számított visszatérítésre lehet jogosult.

Kérdés: Svájci Frank hitelem van, amelyet 2007-ben vettem fel X Banktól. Kihez fordulhatok segítségért?
Válasz: Nem érdemes segítségért folyamodnia. A visszajáró pénzt a fentiekben jelzett módon meg fogja kapni automatikusan.

Kérdés: Ha az árfolyamrés törvénytelen, akkor törvényes-e a végtörlesztéseknél alkalmazott eladási árfolyamon történő törlesztés? Mi ugyanis, „természetesen” eladási árfolyamon végtörlesztettünk…  Ha a Kúria döntése szerint törvénytelen a végtörlesztésnél alkalmazott árfolyamrés, akkor a döntést lehet-e érvényesíteni is a bankunkkal kapcsolatban?
Válasz: végtörlesztésnél alkalmazott árfolyamrés is tisztességtelen és visszajár (értelemszerűen kedvezményes árfolyamon történt végtörlesztésnél ilyenről nem beszélgetünk). A végtörlesztett hitelek esetében csak az elmúlt 5 évre számszerűsíthető visszafizetendő összeg.

Kérdés: 2006-ban vettem fel XX banktól autóvásárlásra kedvező – svájci frank – hitelt. 2.159.100 Ft volt, ma már majdnem 4 milliót fizettem és még van hátra 2 év… Manipuláltak velünk és az árfolyam sem stimmel! Van-e esély az ilyen ügyek tisztességes megoldására?
Válasz: Ezen hitel esetében (is) nagyon komoly szerepe van a forint árfolyam gyengülésének a svájci frankkal szemben. A Kúria döntése alapján, ha a bank adott tájékoztatást az árfolyamkockázatról, akkor kizárólag az árfolyamrés és az egyoldalú kamat/költségemelés jár vissza az ügyfélnek.

Kérdés: 2006-ban 10 éves futamidővel vettünk fel szabad felhasználású devizahitelt (2,5 millió Ft, azaz 15 175 CHF), amely egy türelmi idős hitel volt. Ez azt jelentette, hogy 8 évig csak kamatot és egyéb költségeket fizettünk (összege évről évre emelkedett) és bele volt építve egy 8 éves lakás-előtakarékossági szerződés is, amelynek összege (1 750 000 Ft) előtörlesztéssel átutalásra került a tőketartozás csökkentésére. Jelenleg itt tartunk. A bank tájékoztatása szerint ezek után még mindig 2 200 000 Ft-os hiteltartozásunk van, amit 2 év alatt kell visszafizetnünk, havi kb. 93 000 Ft-os törlesztőrészlettel. Számításaink szerint 8 év alatt kb. 2 millió forintot fizettünk ki csak a kamatokra és egyéb költségekre + az 1 750 000 Ft lakás-takarék összege + a még visszafizetendő 2 200 000 Ft, ja és a bank tájékoztató levele szerint havi 54,67 CHF ügyleti kamat, kezelési költség és egyéb díjak!!! Ez akárhogy is számolom, 6 millió forint körüli összegre jön ki a 2,5 millió helyett!!! Ez már kimeríti az uzsora fogalmát! Kérem, adjanak tanácsot mit tegyünk? Bírósághoz forduljunk, átváltassuk forinthitelre, vagy még milyen egyéb lehetőség lehetne??!!
Válasz: A következő történt ebben az esetben:

 • a türelemi idő alatt a lakás-előtakarékossági (LTP) szerződést fizették
 • az LTP szerződésben 8 év alatt elért hozam bizonyos időszakokban még állami támogatással sem feltétlenül érték el a hitel kamat és költségszintjét, ami kedvezőtlenül érintette
 • a forint árfolyamgyengülése teljes mértékben negatívan érintette a hitelt, ez okozza, hogy még mindig jelentős a tartozás

Az árfolyamrésből és az egyoldalú emelésekből adódó pénzt vissza fogják kapni. Perelni nem érdemes, mert szabályozói oldalról kerülnek rendezésre a devizahitelek.

Kérdés: A lakásunkat kénytelenek voltunk (áron alul) eladni, mert nem bírtuk fizetni a svájci frankos hitel kamatait. Visszamenőleg is megkaphatjuk a jogtalanul felszámolt összegeket?
Válasz: 5 évre visszamenőleg

Kérdés: Az én XX Bank-os 2005-ös kölcsön szerződésemben az áll, hogy pénztári vételi és eladási árfolyamokat vesznek figyelembe a hitelemmel kapcsolatban (utaláskor és törlesztéskor). Azt szeretném megtudni, hogy akkor most ez a valuta vagy a deviza árfolyamra utal Önök szerint?
Válasz: A pénztári árfolyamot mi csak valuta árfolyamként tudjuk értelmezni. Meglepő lenne…

Kérdés: Én LTP-vel összekötött svájci frankos lakáshitelt vettem fel 15 évre a XX Banknál 2007-ben, engem hogyan érinthet a Kúria döntése nyomán kialakuló helyzet?
Válasz: Az ügylet elbírálása árfolyamrés és egyoldalú kamat/költség/díjemelés szempontjából azonos a nem LTP-vel kombinált hitelekével

Kérdés: A jogegységi határozat alapján (Kúria) az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazására tekintettel a folyósított hitelt és a törlesztő részletet egyaránt, az MNB eur árfolyama alapján kellett volna korrekten kiszámítani a Bankoknak, vagy kizárólag a törlesztésekkor az eladási árfolyamon való számolás volt tisztességtelen? Nem mindegy, hogy majd mihez kell viszonyítani az újraszámolást.
Válasz: A folyósításkor alkalmazott árfolyamrést is tisztességtelennek minősítette a Kúria és így visszajár az ügyfeleknek

Kérdés: Nekem is van egy deviza hitelem, melyet 2005-ben vettem fel. Akkor 3,3 millió kaptam. Jelenleg kb. 4 milliót kellene visszafizetnem. Árfolyamrögzítést is kértem. Van-e valami kedvező lehetőség. Bírósághoz nem fordultam, bár én úgy vélem, hogy a bank tukmálta rám ezt a fajta svájci frank hitelt. Az előző hitelem kiváltását javasolták.
Válasz: Árfolyamrögzítés (árfolyamgát) igénybevételénél is azonos a hitel elbírálása a visszafizetendő összegeket illetően. 2005-ben a svájci frank alapú hitel kedvezőbb volt lényegesen a fonthitelnél. A bank abban az esetben marasztalható el (anyagilag is) árfolyamkockázat vonatkozásában, ha erről nem adott érthető és világos ismertetést.

Kérdés: Bankom a hitelszerződés alapján bármikor változtathat a törlesztő részletemen különböző nem pontosan leírt okok miatt. Még egyszer átolvastam és megállapítottam, hogy folyamatosan nyitott megfogalmazásban magát védve, a különböző pénzügyi válság illetve napi politikai helyzetre hivatkozva, fenntartja a jogot, hogy ő egyoldalúan bármikor változtathat a kondíciókon.
Válasz: A Kúria döntése értelmében a lakossági hitelszerződés kikötései között kizárólag olyan egyoldalú kamat/költség/díjemelés szerepelhet érvényesen, mely objektív okokhoz köthető, a bank által nem befolyásolható. A pénteken parlamenti szavazásra kerülő törvényjavaslat értelmében a banknak kell bizonyítani, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás objektív volt. Ha ezt nem sikerül megtennie, akkor az ebből eredő befizetés többlet visszajár az ügyfélnek.

2014. július 3.-i kiegészítések:

Kérdés: Svájci frank hitelem van, amit a bankom elmaradás miatt felmondott, most a faktoringnak fizetem a részleteket. A kölcsönt 2008-ban vettem fel. Jár-e valami vissza nekem, illetve csökkenhet-e a havi törlesztő részletem?
Válasz: A mi értelmezésünk szerint ezen esetben még mindig az eredeti szerződés jogviszonya alapján történik az elszámolás az adós és a faktoring között, így egészen a szerződés elejétől visszajárhat az árfolyamrés és az egyoldalú kamat-/költség-/díjemelés.

Kérdés: 2011 év végén kedvezményesen 180 Ft-on szerettem volna végtörleszteni, de már az ügyfél asztalnál elutasítottak, mert a frank hitelem kombinálva van állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződéssel. Azután érdeklődnék, hogy volt-e ilyen kitétel kedvezményes végtörlesztésnél? A hitelem 5 millió Ft volt mikor 2008-ban felvettem, most jelenleg azt mondták a bankban, hogy 10,3 millió a tartozásom. Létezhet ilyen?
Válasz: Az eredeti szerződésben foglaltak határozzák meg, hogy  valóban nem tudott élni a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével. A tartozás mértékét illetően rövid válaszunk van: sajnos létezhet.

Kérdés: A már felmondott és követeléskezelőnek átadott hitelekre is vonatkozik az elszámolás?
Válasz: igen

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, mert erről semmit nem olvastam sehol. Szabadfelhasználású hitelem van, de úgy hogy életbiztosítással kombinálva a tőke rész az életbiztosításba megy Ft-ban fizetve, havi 65 650 Ft. A kérdésem a következő rám is vonatkozik, hogy a banktól az árfolyamrés, ill. a tisztességtelen kamatemelés miatt kapjak vissza pénzt?
Válasz: igen

Kérdés: Ha a forint megtakarításokat adták ki “deviza” hitelként és a befizetett részleteken pedig devizát vásárol a bank akkor az a forint árfolyamát mennyiben rontotta?
Válasz: ez pénzügyileg teljesen máshogy működött… a kérdés ezért nem megválaszolható.

Kérdés:  Érdeklődöm afelől, hogy 2009-évben kiváltottam a Frank hitelem/szabadfelhasznású/ X banktól egy másik XX bankba ugyan úgy devizában. Jár-e visszafizetés a X banktól automatikusan, ha a törvény életbe lép.
Válasz: a megfogalmazott esetben az első bankkal szemben kizárólag 2009 közepéig visszamenően tud árfolyamrés, vagy egyoldalú kamat/költség/díjemelést érvényesíteni. Pontosabban fogalmazva ezen időpontig automatikusan meg fogja kapni az összeget. Ha 2009 közepe előtt vitte át a második bankba a hitelt, akkor nem lesz érvényesíthető összeg.

A jövő bizonytalanságai    A Bankszövetség közölte tegnap a bankok álláspontját a Kúria döntése és a parlament elé kerülő törvényjavaslattal kapcsolatban. A legfontosabb pontok:

 • Az árfolyamrés kezelését korábbi jogszabályok világosan meghatározták. A jelenlegi törvénytervezet ellentmond a korábbi jogalkotásnak (azt felülírva).
 • A bankok által lefolytatható perekre rendelkezésre álló idő túl rövid.
 • Az árfolyamkockázatot illetően a devizahitelt felvevő ügyfelek kockázatfeltáró nyilatkozatot írtak alá.
 • A devizahitelek év végéig tervezett forintosítása vonatkozásában a kormányzat által felvetett kedvezményes árfolyamot nem értik a bankok.

Megítélésünk szerint a rohammunkában folyó törvényalkotásból adódóan (is) a nyitott kérdések rendezése nem várt fordulatokat hozhat a következő hónapokban.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

38 Hozzászólás

 1. ilcsi54

  Éredklődöm,2007 ben ,felvettem,4millió ft illetve svájci frankban.Fizettem 2010 decemberig,akkor az örökölt lakásom el kellett adjam,mert már nehezen fizettem.Anyám lakása elúszott,mert 3 évig fizettem,mégis a bank, 28.934 CHF .Az az. 5 millió 200 ezeret számolt el.tőkeösszeg és járulékaival. ekkor adtam el.2010 dec. kérdésem,végtörleszteni kellett,és többet mint amennyit felvettem.2007 – 2010 ig…közel 75 ezer ft-os részleteket küldtek. Köszönettel kérdezném,nekem jár vissza valami?

 2. szaba24

  Helló, érdeklődnék, hogy 2009 júniusában 1 millió ft-ot vettem fel svájci frank alapú kocsivásárlásra. Ez év júniusában telt le akkor nekem jár vissza valamenni? Előre is köszönöm a választ.

 3. baraturyistvan

  Szeretném megérdeklődni hogy ha cég vette föl
  a chf alapú hitelt gépkocsi vásárlásra,akkor is jár a
  visszatérítés?

  Üdv: Baratury István

 4. Pavel

  2005-ben CHF alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettünk fel. Pár hónapig Ft-ban fizettük be a havi törlesztőrészletet a bankfiókban, azonban hamar áttértünk arra, hogy vásároltunk CHF-t és a havi részletet CHF-ben rendeztük a bankfiókban. Jó ötletnek tűnt, mivel olcsóbban lehetett venni CHF-t az IBUSZ-ban és más helyeken, mint ahogyan a bank a Ft-ban befizetett összeget váltotta át CHF-re. Ránk vonatkozik-e a devizahiteles törvény, kaphatunk-e vissza valamit? Várom szíves válaszukat, mert mindenki riogat, hogy bennünket ez nem érint, amiatt, hogy a CHF-alapú hitel törlesztése CHF-ben történt.,2005-ben CHF alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettünk fel. Pár hónapig Ft-ban fizettük a hitelt, amit átkonvertált a bank, később azonban megvettük a CHF-t és a havi törlesztő részletet CHF-ben fizettük be a bank pénztárába, ugyanis kevesebb Ft-ba került így a törlesztőrészlet, mintha a bank váltotta volna át. Ránk vonatkozik-e az elfogadott törvény?

 5. bankmonitor.hu

  @Pavel: Igen, vonatkozik.

 6. bankmonitor.hu

  @baraturyistvan: Nem, a törvényjavaslat csak a lakossági hitelekre vonatkozik.

 7. bankmonitor.hu

  @szaba24: Igen, az elszámolás automatikusan fog megtörténni.

 8. bankmonitor.hu

  @ilcsi54: Igen, az árfolyamrésből adódó különbség, illetve a jogtalanul felszámított kamat/díj/költség összege.

 9. hegeduse

  Tisztel Bankmonitor! 2007-ben vettem fel lakásvásárlásra szabadfelhasználású hitelt, CHF alapon 4,3 millió forintot. 3 évig fizettem, aztán munkanélküli lettem, 2010-ben az OTP felmondta a hitelszerződésemet. Miután találtam muinkát, többször próbáltam egyezkedni a követeléskezelővel, eredménytelenül, végrehajtásra adták, ez év június 6-án elárverezték a lakásomat, 2450000 Ft-ért, a fizetésemből pedig vonják a 33 százalékot. A kilakoltatási moratórium miatt még maradhatok, de hogy meddig, azt nem tudom. Számíthatok-e én valamire a devizahitelek helyzetének rendezésénél?

 10. Mariann67

  Tiszteletem!Nekem olyan kerdesem lenne hogy 2008-ban vettuk fel a CHF alapu szabadfelhasznalasu hitelt.Egy ZRT-tol vettuk fel de a CIB banknak kellett torleszteni.2010-ig fizettuk de nem ment tovabb igy a ZRT-vel megallapodtunk a kozos ertekesitesen.A ZRT kifizette a haz arat a CIB fele es meg maradt 1300000ft amit befizettek anyosomek igy le lett zarva a tartozasunk es elment a haz.Ilyen esetben is jar vissza barmi is?Koszonettel

 11. ejuhasz79

  Tisztelt Bankmonitor! Az lenne a kérdésem, hogy 2010-ben előtörlesztettem a hitelem felét, elég magas árfolyamon, viszont éltem a 180 Ft-on történő végtörlesztés lehetőségével is. Ez utóbbi kizár azoknak a köréből, akikre vonatkozik a törvény, vagy jár vissza nekem is a végtörlesztést megelőző, 2009 közepétől történő törlesztések után? Válaszukat előre is köszönöm.,Tisztelt Bankmonitor!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha 2009-ben előtörleszettem egy elég magas összeget, majd éltem a 180 Ft-on való végtörlesztés lehetőségével is, akkor jár-e vissza valami nekem a korábbi törlesztések után? Előre is köszönöm.

 12. gar8

  Tisztelt Bankmonitor!

  Én 2008-ban 146 Ft-os árfolyamon vettem fel 6.000.000 Ft tőkével hitelt svájci frank alapon. 2011-ben végtörlesztettem 180 Ft-os árfolyamon,amikor a tőke tartozás már 7.000.000 Ft volt. A törlesztés 1.500.000 Ft saját pénzből és ugyanaz a bank által adott 5.500.000 Ft forint hitelből történt. Az önönk véleménye szerint én kaphatok-e majd visszatérítést és ha igen akkor az eredetileg felvett teljes összegre vonatkozóan-e?
  Köszönöm a segítséget!
  Zoltán,Tisztelt Bankmonitor!
  Én 2008-ban vettem fel a hitelt 6.000.000 Ft tőke résszel svájci frankban az árfolyam akkor 146 Ft volt. 2011. novemberében 180 Ft-tal végtörlesztettem az akkor 7.000.000 Ft tőkét úgy, hogy 1.500.000 Ft-ot tudtam saját pénből befizetni 5.500.000 Ft-ot pedig ugyanaz a bank adott forint hitelként. Ez most akkor minek számít végtörlesztésnek vagy forint hitel kiváltásnak? Illetve én a végtörlesztéssel sem jártam túl jól. Én számíthatok-e visszatérítésre vagy majd esetleg külön per által tudok majd valamit az ügyemben intézni?
  Köszönöm a segítséget.
  Zoltán

 13. kisagi67

  Érdeklődnék én is 2005-ben 1.2 millliós CIB devizahitelt vettem fel autóra 2007-ben ugrásszerúen megemelkedett ar részleten, a szerződésem 2012 júniusában járt le amit kifizettem, nagyon nehezen. Nekem is jár vissza pénz, és a kifizetés mikr és automatikusan történik?

 14. bankmonitor.hu

  @kisagi67: A leírtak alapján jár a visszatérítés, amely automatikusan fog megtörténni, nincs teendő. Az elszámolás év végére, jövő év elejére várható.

 15. Bedike

  Tisztelt bankmonitor! Nekem 2005-2010között volt devizahitelek autóra. A teljes időszakra jár a visszatérítés? Vagy csak 2009-2010 között? ( vagyis az 5 èv elévülést
  mikor veszik figyelembe?)

 16. kucmi

  Tisztelt bankmonitor! Én 2009-ben vettem fel privát szabad felhasználású frank alapú személyi kölcsönt.6 évre ami 2015 be járna le,de hát az árfolyam különbözet miatt egészen eltolódott 2021 ig a törlesztés befejezésének ideje:)Folyamatosan csak emelkedik a hónap! A kérdés az hogy aki ilyen helyzetben van mint én jár a visszatérítés vagy valami hasonló dolog?köszönöm

 17. bankmonitor.hu

  @kucmi: A visszatérítés ezeknél a szerződéseknél is ugyanúgy jár, ami a fennálló tartozását, ebből kifolyólag a hitel hátralévő futamidejét is érinteni fogja.

 18. bankmonitor.hu

  @gar8: A kedvezményes árfolyamon lezárt devizahitelre nem jár a visszatérítés, akkor sem, ha ez másik hitelből történt meg. A végtörlesztés akkor is végtörlesztés, ha másik hitelből történik. A felvett forint hitel esetén akkor jár visszatérítés, ha történt a bank részéről tisztességtelen egyoldalú kamat/költség/díj emelés. Ennek bizonyítása a bankokat terheli, az ügyfélnek ezzel kapcsolatban nincs teendője.

 19. bankmonitor.hu

  @ejuhasz79: A kedvezményes árfolyamon lezárt hitelekre egyáltalán nem vonatkozik a visszatérítés.

 20. bankmonitor.hu

  @Mariann67: Igen, a visszatérítés jár.

 21. PPanka

  Tisztelt Bankmonitor!
  Tavaly szeptemberben felmondták CHF alapú lakáshitel-szerződésem, de idén nyár elejéig gyakorlatilag semmi nem történt. Azóta viszont nagyon erőlteti a bank a lakás közös eladását – természetesen mélyen hallgatnak róla, hogy nekem járna-e vissza bármi, és mindez mikor. Jól gondolom, hogy semmilyen alkuba nem menjek addig bele, amíg erről egyértelmű tájékoztatást nem kapok, milyen összeg is járna vissza nekem, és azt le nem vonják a tartozásomból?
  Nagyon köszönöm:
  PPanka

 22. zsolti969

  Tisztelt Bankmonitor! Történetem az lenne,hogy nevelőapám 2005-ben felvett 2.2millió forint CHF alapú hitelt gépjárművásárlásra.Sajnos 2011 májusában elhunyt,a hitelt pedig én a nevelt fia vállaltam át az örökösöktől(gyerekeitől)közjegyző által hitelesített dokumentum alapján a gépjármű tulajdonjogának megszerzése fejébe.Kérdésem az lenne amennyiben visszatérítés járna részemre,az 2005-től,avagy 2011-től lenne-e számolva?A hitelfizetés folyamatos volt mindvégig,és az eredeti köcsönszerződést vállaltam át,tehát a szerződésszám is ugyanaz maradt.Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm:Tóth Zsolt

 23. kisbeci

  Tisztelt Hölgyem ,Uram!2005 ben vásároltam autót svájci devizahitellel 10 évre,majd forintosítottam 2011 ben 238 ft-al állapitották meg a törlesztő részletet.Így is nagyon sok,de legalább nem változik:Kérdés:Jár -e vissza összeg?valamint,ha eladnám,és lezáródna a hitel akkor is fizet vissza a bank??

 24. aszikla

  Tisztelt Bankmonitor! Én 2007-ben 1.2 millliós CIB devizahitelt vettem fel autóra, ami 2014-ben járt le, viszont 2013-ban vég törlesztettem. Nekem jár vissza pénz? Ha igen akkor kell tennem érte valamit? Előre is köszönöm a válaszukat!

 25. kisbeci

  nem fognak már válaszolni

 26. Zsoka51

  Azt hiszem valamit nagyon nem értek!!
  2007. márciusban 5 millió forintot vettünk fel svájci frankban.. 2011. márciusában kénytelen voltunk visszafizetni a hitelünket, 11 ha. termőföldünket adtuk el.
  Végtörlesztettünk!!! Nem kedvezményezetten! És még én kérjem a bankot, hogy számoljon el??? Még fizessek is neki 10 ezer forintot???!!! Miről is van szó???
  Az 5 millió forintot svájci frankban 14 évre vettük fel, 2011-ben (48 havi részlet) visszafizettük a hitelt… ha a szerződést nézem, és a kalkulát havi törlesztést nézem a 48. havi részletnél 3.6 millió lett volna még a tartozásom, mi 5.6 milliót fizettünk 2 millióval többet, és még Én kérjem meg a bankot, hogy ugyan számoljon már el… és még fizessek is….
  Na most telt be a pohár… na de még, meg kell várnunk, hogy a bank még egy kicsit játszadozzon… na ebből már igencsak elem van….

 27. bankmonitor.hu

  @kisbeci: A visszatérítés az élő, és az 5 éven belül megszűnt szerződésekre is jár, így abban az esetben is járni fog, ha lezáratja a szerződést.

 28. bankmonitor.hu

  @aszikla: Az 5 éven belül megszűnt szerződésekre is jár a visszatérítés, amely szintén automatikusan történik, az elszámolást a bank el fogja végezni. Az ügyfél teendője, hogy a banknál az aktuális lakcímet, adatokat bejelenti, ha változás történt azóta, valamint a bankszámlaszámot, amelyre a visszatérítést kéri, vagy jelezni, ha készpénzben szeretné a fiókban felvenni.

 29. bankmonitor.hu

  @Zsoka51: Legutóbbi cikkünkben (link to bankmonitor.hu) olvasható, hogy azon végtörlesztett hitelek esetén kell az ügyfélnek kezdeményezni az elszámolást, amely hitelt kedvezményes árfolyamon zártak le (180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF). Ha piaci árfolyamon szűnt meg a szerződés (5 éven belül), akkor az elszámolás automatikus és nem díjköteles.

 30. bankmonitor.hu

  @zsolti969: Az élő hitelek esetében a teljes futamidőre jár a visszatérítés. Örökösök esetén az örökössel számolnak el, így be kell jelenteni a banknál az adatait, bemutatni a hitel átvállalását bizonyító okiratot, a bankszámlaszámot, amelyre a visszatérítést igényli, vagy azt, hogy készpénzben szeretné felvenni a bankfiókban.

 31. Orsi083

  Kérdésem a következő. A kalkulátorban kiszámoltam és állitólag nekem is ját vissza ,de az eszközkezelőnél folyamatban van az ügyem még semmilyen választ nem kaptam február óta hogy elfogadják vagy sem, ha esetleg tényleg vissza kapok akkor arról hogy tudok értesülni mivel a folyószámlám megszünt a banknál? Postai uton vagy hogyan?Válaszukat előre is köszönöm.

 32. bankmonitor.hu

  @Orsi083 Amennyiben belép a Nemzeti Eszközkezelőbe, abban az esetben visszatérítés nem jár. Az esetleges visszatérítés összegéről levélben fog tájékoztatást kapni, ezért ha változott az értesítési címe, abban az esetben azt be kell jelentenie.

 33. munkanélküli

  Üdvözlöm!
  Egy kérdésem lenne, remélem tud válaszolni rá! Ha van egy fennálló személyi kölcsönöm és már csak 2 hónap van belőle, de nem tudom a hátralévő összeget befizetni, viszont bízom abban, hogy kapok vissza valamennyit. Ebben az esetben bar listára kerülhetek? Mert ha kapok is vissza akkor az majd májustól lehetséges. Mi történhet ilyenkor?
  Válaszát köszönöm!

 34. bankmonitor.hu

  @munkanélküli: Akkor kerül “BAR listára”, ha az elmaradása 90 napon keresztül folyamatosan eléri vagy meghaladja az aktuális minimálbér összegét. Ez a visszatérítés konkrét elszámolásáig is bekövetkezhet, ezért mindenkinek javasoljuk, hogy folyamatosan tegyen meg mindent a hitel törlesztéséért.

 35. epres

  Üdv.Én szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettem fel 2006-ban.8 millió ft.-ot.Először 2009-ben előtörlesztettem piaci árfolyamon 3.7 M ft.-ot,majd 2011.-ben 2.0 M ft.-ot,végül szintén 2011 év végén,igénybe véve a kedvező árfolyamú végtörlesztést kifizettem még 2.5 M forintot.Továbbá fizettem 5 évig a törlesztő részleteket.Jár nekem vissza pénz a banktól? Köszönöm szépen válaszát.

 36. epres

  Elnézést,lemaradt,hogy CHF alapú,és ft.-ban törlesztendő volt a hitel….

 37. bankmonitor.hu

  @epres: Mivel hitele kedvezményes árfolyamon zárult le, az elszámolás elkészítését Önnek kell kérnie a bankjától, amelyre csak március hónapban van lehetősége. Amennyiben a hitel lezárása másik forint hitelből történt, úgy az elszámolást ingyen elkészítik Önnek. Amennyiben nem hitelből történt, úgy 10 000 Ft a díja. Ezt a díjat csak akkor kapja vissza a bankjától, ha az elszámolás eredményeként még jár vissza pénz. Az elszámolás során a visszatéríthető összegből levonásra kerül a kedvezményes árfolyamon történt végtörlesztésen elért kedvezmény összege.

 38. mama1953

  szeretném kérdezni,hogy ha elínditottam a hitelkiváltást és a meghatározott ideig/végtörlesztési idő/ nem tudom kiegyenlíteni/rajtam kivüli okok miatt/ez mivel jár?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

2019. 05. 26.

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.