Betöltés

Mennyit és hogyan kapnak vissza a svájci frank hitelesek?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-19

A Kúria hétfői döntése óta még nagyobb hőfokon parázslik a levegő a devizahitelek körül. A fő kérdés jelenleg, hogy a svájci frank hitelesek mennyit és hogyan kapnak vissza? A politika által megerősített alapszabály, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forint hitelesek. Kiszámoltuk, hogy mennyi a különbség a két hiteltípus között most és latolgatjuk az esélyeket a visszafizetés mértékére és formájára vonatkozóan is.

Kiinduló helyzet:

 • a Kúria megállapította, hogy a devizahitel önmagában nem jogellenes, de az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés nem indokolható, objektív tényezőkkel nem alátámasztható része igen -> mennyit jelent ez a két tényező a hitelesek számára?
 • a kormány ki akarja vezetni a devizahiteleket, de ennek formája csak úgy következhet be, hogy nem jár jobban a devizában eladósodott, mint a forint hitelt felvevő (hiszen a devizások az olcsóbb törlesztő miatt kockázatot vállaltak)

Számításainkhoz vettünk egy átlagos hitelt, ami

 • 7 millió Ft hitel
 • svájci frankban
 • 20 évre
 • 2007 januárjában leszerződve (svájci frank árfolyam = 156 Ft)

3.9 millió Ft előny a forint hiteleknél

A nagy kérdés: mi lett volna, ha forint hitelt veszünk fel ugyanakkor? 7 és fél év elteltével azt látjuk, hogy a forint hiteles máig 600 ezer Ft-tal fizetett kevesebb törlesztőt és 3,3 millió Ft-tal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása (hiszen a devizaárfolyam kedvezőtlen hatása nem befolyásolta), azaz összességében 3,9 millió Ft-tal járt jobban.   Az alábbi grafikon azt mutatja, hogyan alakult a két hitel közötti különbség törlesztés és tartozás vonatkozásában, mikor melyik volt a kedvezőbb.

svájci frank és forint alapú lakáshitel összehasonlítása

A Kúria döntése azt jelenti, hogy az átlagos devizahiteles visszakap 3,9 millió Ft-ot?

NEM. Határozottan nem. A Kúria azt mondta ki, hogy csupán az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés jár vissza. Ezt is megpróbáltuk számszerűsíteni:

 • Abból indultunk ki, hogy átlagosan 4%-os árfolyamrést alkalmaztak a bankok, mely összességében 300 ezer Ft körüli kedvezőtlen hatást generált az adósoknak
 • Az indokolatlan kamatemelés mértéke bankról bankra különbözni fog. Számításunkban 2%pontos nem indokolható kamatemelést vettünk figyelembe, mely 900 ezer Ft negatív hatást generált az átlagos (fent leírt) hitelfelvevő számára
 • A fenti két tényező összesen 1,2 millió Ft-ot képvisel, melyből az elmúlt öt évben megkeletkezett rész 980 ezer Ft-ot tesz ki. Ez azért fontos, mert a hatályos jogszabályok értelmében az öt évnél korábbi követelés elévül, azaz 980 ezer Ft az általunk kalkulált banki visszatérítés összege.

A példánkban szereplő átlagos adós, aki 7 millió Ft-ot vett fel 2007 elején, ma a kedvezőtlen devizamozgásoknak köszönhetően 9,2 millió Ft tartozással rendelkezik. Hogyan kaphatja ő vissza a fenti említett 980 ezer Ft-ot, az aktuális hiteltartozásának 11%-át?

Hogyan kapja meg az adós a visszajáró pénzt?

A kormány elsődleges törekvése a lakossági deviza hitelállomány csökkentése. Ebből adódóan szinte biztosra vehető, hogy a hitel aktuális tartozásának összegének 13%-át kitevő (általunk becsült) visszatérítést nem készpénzben, hanem a meglévő adósság leírása révén fogja megkapni az adós.   Ennek egyenes következménye lesz, hogy nagyságrendileg 11%-kal csökkeni fog a havi törlesztési kötelezettsége. FONTOS: bankonként eltérő mértékű lesz a visszatérítendő összeg a fentiekben az „átlagos” hitel esetében próbáltuk meg számszerűsíteni a visszafizetési kötelezettséget. Ráadásul a visszafizetés időbeli hatálya is maximum 5 év, ugyanakkor az 5 év kezdő pontja (Kúria döntés vagy törvényi szabályozás életbe lépése) sem definiált.

A legnagyobb probléma megoldódott?

Egészen biztosan nem! A fenti két tényező (árfolyamrés és indokolatlan többletkamat) számításaink szerint a forint és a devizahitelek közötti különbségnek csupán az egyharmadát indokolják. A kétharmad teljes egészében az árfolyam kedvezőtlen változásának tulajdonítható! A probléma meg nem oldottságát az is jól szemlélteti, hogy ma a példánkban szereplő átlagos svájci frank hiteles 66%-kal, közel 40 ezer Ft-tal fizet többet, mint a forint hiteles (2007-ben a hitel felvételekor a svájci frankos fizetett 27%-kal, közel 20 ezer Ft-tal kevesebbet havonta).   Alapelv: a devizahitelek kivezetésekor nem járhat jobban a devizahiteles,mint a forinthiteles! Azonban a szakadék olyan nagy a két hitel között, hogy az egyharmadnyi különbség visszafizetése után fennmaradó összeg is horribilis, amit szinte biztos, hogy

 • nem fogja a bankokra hárítani a kormányzat, hiszen ennek a jogalapja nincs meg
 • és nem fogja teljes mértékben önmaga az állam sem átvállalni

A forintosítás konkrét módja és ehhez kapcsolódóan a hitelteher enyhítés módja nem rögzített egyelőre. Az egészen biztos, hogy a bankok által az adósoknak visszajuttatott pénz a fizetésképtelen réteg jelentős részének csupán részlegesen enyhíti a problémáit, de meg nem oldja. Ebből adódóan szerintünk a helyzet rendezésébe szociális szempontok figyelembevételét is be kell majd vonni.

Ami a kormánynak is fontos: fizessenek az adósok!

Mára teljesen egyértelmű a kormányzat számára is, hogy vannak akik azért nem törlesztik a hitelüket, mert nincs érdemleges szankció a bankok kezében, így a helyzet végleges rendezésének elhúzódása önmagában számottevő problémát jelent. Nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezése ne járjon együtt a nem fizetők szankcionálhatóságának visszaállításával.

Mi a helyzet a végtörlesztéssel élőkkel?

A végtörlesztéssel élők esetében megítélésünk szerint nem lesz további kedvezmény. Ők anno 2011 végén 25%-kal a piaci árfolyam alatt törleszthették hitelüket, azaz a tartozás teljes összegére vetítve ekkora kedvezményt kaptak.    Teljesen más kérdés, hogy a normál visszafizetéssel lezárt hitelszerződéseknek mi lesz a sorsa. Ezt illetően azt valószínűsítjük, hogy a Kúria döntésétől visszamenő 5 évre ők is élhetnek majd a banki visszatérítés lehetőségével.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

53 Hozzászólás

 1. Rea78

  Akik 8 év után rengeteget befizettek,és vég törlesztettek,azokét miért nézik át?20 éves kamatot fizettünk ki így is,a rengeteg beforgatott pénzről ne is beszélve!Szégyen!!!

 2. Rea78

  Elnézést kimaradt a “NEM” nézik át előtt!Mi törlesztőnket is emelték,hiába mondhatjuk,hogy miénk a ház,belegondolva felháborító!!!

 3. ildikó

  Ez vonatkozik a személyi hitel felvételére is ?
  Már 5 éve fizetek, de ez csak a kamat volt, még 5 évig fizetnem kell.
  A lakásra jelzálogot tett a bank.
  Nem hogy csökkenne, hanem nől a frank.
  Várom válaszukat.
  Üdv.: Szentesné,Kérdezném, hogy ez a személyi kölcsön felvételére is vonatkozik?
  Én már több, mint 5 éve fizetek A kamatot már le fizettem. De még 5 évig fizetnem kell. 1 millió 200 ezret vettem fel 99-ben. De nem hogy fogyna, hanem nől a frankom.
  Várom válaszukat.

 4. DJ

  Átnéztem a CHF hitelszerződésemet és érdekesek a feltüntetett átváltási összegek: 8mFt kaptam, azaz 55.311CHF-et, kiszámolva ez 144.6Ft/CHF. Ugyanakkor a folyósítás napján – 2005.06.28 – az MNB középárfolyama 160Ft/CHF. Semmilyen más összeg nincs feltüntetve a szerződésben. Tehát van itt egy kb. 16Ft-os különbözet. Jól számolhattam?

 5. cso61pike

  Rea78-cal mélyen egyetértek! Számítottunk mi kedvezményes árfolyamon végtörlesztők is arra, hogy a tőlünk is jogtalanul beszedett összeget legalább részben visszakapjuk. Ám beáldoztak bennünket a forinthitelesek javára, akikről jelen pillanatban szó sem volt, a Kúria jogegységi határozata úgy tudom, szóba sem hozza őket. És beáldoztak az árfolyamgátba belépők javára, mivel ők is alacsonyabb árfolyamon törlesztenek, ami pedig gyűjtőszámlára kerül, annak a kamatát az állam állja. Esetemben 7,5 millió forint lakáshitelt három évig törlesztettem, akkor kénytelen voltam eladni a lakásomat, albérletbe kényszerülve. A “kedvezményes” végtörlesztés azt jelentette, hogy három év kőkemény törlesztés (és mellette nélkülözés, rezsi elmaradás) után még 500 ezer forinttal TÖBBET kellett visszafizetnem a felvett összegnél. Hát ki járt itt jól azokon kívül, akiknek volt pénze visszafizetni kedvezményesen, és a lakását is megtarthatta?! Én 53 évesen földönfutó lettem.

 6. rmoncsi

  Érdeklődni szeretnék, hogy svájci frank autó hitelt vettünk fel 2007-ben, amit végtörlesztettünk 2009-ben. Járna nekünk is a visszatérítés. Móni

 7. rmoncsi

  Érdeklődni szeretnék, hogy svájci frank autó hitelt vettünk fel 2007-ben, amit végtörlesztettünk 2009-ben. Járna nekünk is a visszatérítés????? Móni

 8. andika1118@freemail.hu

  Érdeklődni szeretnék, hogy kihez kellenék fordulni ha a svájci frank alapú autó hitelt szeretném vissza igényelni? Andi.

 9. bankmonitor.hu

  @andika1118@freemail.hu: A visszatérítéssel kapcsolatban az ügyfeleknek nincs teendőjük, automatikusan fog megtörténni.

 10. andika1118@freemail.hu

  És még egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a visszatérítés mennyi időt alatt kapnám meg?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Andi.

 11. andika1118@freemail.hu

  Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a visszatérítés mennyi időt alatt kapnám meg? Válaszát előre is köszönöm! Andi.

 12. andika1118@freemail.hu

  Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a visszatérítés mennyi időt alatt kapnám meg? Andi.

 13. bankmonitor.hu

  @andika1118@freemail.hu: Az elszámolás év végére, jövő év elejére várható.

 14. nandyka

  érdkel engem hogy 2007-ben vásároltam egy autót leasingre havi fix törlesztővel, és most októberben lejtelne a törlesztője, de a havi konstrukció külömbözet közel 800E ft. most akor nekem elengedik a külömbözetet vagy teljes egészében meg kell fizetnem? az autó ára 2007-ben 1 200 000ft volt 23 000ft-os törlesztővel. ha vki tud nagyon pontos infót adni az kérem írjon mert nekem nincs pénzem ügyvédre. köszönöm!!!

 15. nusika

  üdv.
  engem az érdekelne, hogy 2004-ben vettünk autót chf.-el törlesztettük havonta 27-28 ezer ft-ttal.
  az utolsó években viszont nagyon megemelkedett 50-56 ezer ft-ra. 2012-elején telt le a hitel, kérdésem hogy ebben az esetben várható-e valami vissza,

 16. agikala

  Üdv.nekem édesanyjámék házán volt deviza hitel.apu 2011-ben meghalt ezután nem tudtuk fizetni a törlesztöt.a bank árulta a házat és ez év júniusában áron alul értékesíteni kellett mert igy tudtunk kimászni ahelyzetből.mivel a hitel összege magasabb volt mint amennyiért a ház Elment,még maradt volna anyu nyakán hitel,de a bank elengedte a fentmaradó részt mert belementünk hogy értékesítse a házat.ilyenkor nekünk járhat még vissza valami?

 17. bankmonitor.hu

  @nandyka: Nem a teljes különbözetet fogják elengedni, hanem az árfolyamrés összegét fogják kiszámítani, amellyel a fennálló tartozást csökkentik.

 18. csillag zsolt

  Most milyen feltételel lehet a deviza jelzálog hitelt végtörleszteni köszönöm válaszát előre is.

 19. Liza

  Szép napot!
  Engem az érdekelne,hogy 2008.áprilisban vettem fel 500.000 Ft Chf alapú személyi kölcsönt ami 2015.áprilisban jár le.10.500 ft -al indult biztosítással együtt,most 20.000 ft-ot fizetek havonta.
  A párom pedig 2007.novemberben vett fel 600.000 ft-ot Chf alapú személyi kölcsönt ami most novemberben jár le.
  Várható valami visszatérítés?Ha igen akkor kb.mennyi?
  Kösznöm szépen!

 20. JosephVanKrueger

  Szép napot!
  Lehet, velem van a baj, de számomra nem teljesen egyértelmű…
  Van egy CHF alapú szabad felhasználású hitelem, ami idén lejárt. Ha jól emlékszem 2007-óta fizettem… Erre várhatok némi pézmagot vissza? Illetve van egy 2008-ban felvett, szintén CHF MOTOR hitelem. Ez 10 éves, 2018-ban fog lejárni… Beszélnek lakás- illetve autóhitelről, de motor hitelről nem. Erre negyed évente 1,5 – 2-szeres pénzt fizetek “árfolyam külömbözet” címén a banknak. Erre is jár vissza, vagy a motor hitel nem hitel…?
  Válaszukat előre is köszönöm!

 21. blitzkrieg

  Szép napot!2005 júniusban vettem svájci hitelre gépkocsit 6 éves törlesztésre a Merkantil bank közreműködésével.2011 májusban kifizettem az utolsó részletet.Kaptam 1.5 millios hitelt és fizettem 2.2 milliót .Kérdésem az,hogy nekem is jár vissza pénz és ha igen akkor tenni kell-e valamit vagy automatikusan küldeni fogják?A bank ha jól tudom ma az OTP tulajdona.Válaszukat köszönöm!

 22. BadBoyz

  Üdvözlöm! 2007-ben vettem fel autóhitelt svájci frank alapon. Az értéke 1,2 millió forint volt, melyet annak idején a AAA autónál vettem fel és eredetileg a Bank Plus nevű banknál mely az idő során Banif Plus lett, a megállapított törlesztő részlet 36 e Ft-ról indult. Azt követően már a második hónap 40 e forint felett volt és átlagosan 58 e Ft volt a későbbiekben. Ezen hitelem lejárt a tavalyi év-ben. Ebben az esetben is jár vissza pénz illetve igényt tarthatok e valamilyen módú vissza igénylésre? A segítségét elő is köszönöm!!! Üdvözlettel Szegedi Sebestyén / sebestyen.szegedi@gmail.com /

 23. BadBoyz

  Üdvözlöm! 2007-ben vettem fel autóhitelt svájci frank alapon. Az értéke 1,2 millió forint volt, melyet annak idején a AAA autónál vettem fel és eredetileg a Bank Plus nevű banknál mely az idő során Banif Plus lett, a megállapított törlesztő részlet 36 e Ft-ról indult. Azt követően már a második hónap 40 e forint felett volt és átlagosan 58 e Ft volt a későbbiekben. Ezen hitelem lejárt a tavalyi év-ben. Ebben az esetben is jár vissza pénz illetve igényt tarthatok e valamilyen módú vissza igénylésre? A segítségét elő is köszönöm!!! Üdvözlettel Szegedi Sebestyén

 24. ágnes

  Ágnes 2006-ban felvettünk jelzálog alapú személyi kölcsönt 2009-ben végtörlesztettünk jár nekünk is a visszafizetés..?

 25. bankmonitor.hu

  @ágnes: Amennyiben 2009. július 26-át megelőzően szűnt meg a szerződés, úgy az elévülés szabályai miatt nem jár visszatérítés.

 26. bankmonitor.hu

  @BadBoyz: A visszatérítés jár, az elszámolás a bank részéről meg fog történni. Mivel a szerződéses kapcsolat már megszűnt a bankkal, így közölni kell a pénzintézettel az aktuális adatait, elérhetőségét, és hogy milyen módon tart igényt a visszatérítésre (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 27. bankmonitor.hu

  @blitzkrieg: A visszatérítés jár, az elszámolás a bank részéről meg fog történni. Mivel a szerződéses kapcsolat már megszűnt a bankkal, így közölni kell a pénzintézettel az aktuális adatait, elérhetőségét, és hogy milyen módon tart igényt a visszatérítésre (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 28. bankmonitor.hu

  @JosephVanKrueger: A visszatérítés mindkét hitelre jár, tehát a gépjárműhitelekre is vonatkozik.

 29. bankmonitor.hu

  @Liza: A visszatérítés jár, a pontos összeg meghatározásához azonban rengeteg információ szükséges (pl. hitelfelvétel dátuma, folyósított összeg, az egyes törlesztési napokon alkalmazott árfolyamok, stb.), így egyedi számítások elvégzésére nincs lehetőségünk. Ezt a bankjuk fogja kiszámítani és megküldeni Önöknek.

 30. Ildikó877

  Szép napot!
  2009-ben vettem fel 1.5 milliót lakásvásárlásra férjemmel,ő rá egy fél évre elhunyt azóta is fizetem a lakást amiben nem lakom,mára már 2.8millió tartozás van rajta.az lenne a kérdésem,hogy ebből is térítenek vissza?Illetve hogyan működik,intézni kell valamit vagy automatikusan leírják a hitelből?
  Ildikó

 31. Venusia

  Üdvözlöm! 2008 júniusában vettünk fel 3 millió ft CHF alapú autóhitelt, ami 2016 júniusában jár le. Azonban 2010 augusztusában forintosítottuk, ez akkor 1,5 millió forintunkba került plusszban. Ebben az esetben is számíthatunk visszatérítésre, s ha igen, mikor és miylen formában? Van valami teendőnk ezzel kapcsolatban, vagy automatikus a folyamat? Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel, F.Szabina

 32. zsoltika09

  Jónapot én 2008 ba vettem fel 6,5 milliót svájciba,nembirtuk fizetni 2012 be kezességvállalás történt az állam felé ami 4,2 millió volt ,ez behajtották az államon,2013 ba megegyeztünk a factoringal és eladtuk 5 millióér,és a fennmaradó 1,9 milliót mainapig is törlesztünk svájcifrankba,most nekünk akkor járna vissza ?még 9 év van hátra.köszönöm,Helló,mi 2008 ba vettünk fel 6,5 milliót svájciba,nembírtuk fizetni 2012 be kezességvállalásal az államtól behajtott a bank 4,5 milliót,2013 ba megegyeztünk a faktoringgal hogy eladjuk 5 millióér eltudtuk adni és a fennmaradt 1,9 milliót törlesszük mai napig is svájcifrankba kb9 évig akkor most nekem jár vissza valami?köszönöm

 33. somaboy

  Szép estét! 2009.-ben vettem fel 450000Ft autóhitelt. A megjelent kalkulátor szerint 760000Ft-ot fizettem vissza, (valóságban kb 1 MFt) amiből 30000Ft visszajár. Ezt eleve nem értem, de elég sok büntetést kifizettem a következő dolog miatt:
  utaltam a pénzt aminek a díja( majdnem fél év után derült ki) 1000Ft, ha csekken fizettem volna, az csak 750Ft, marad 250Ft “amit a rendszer úgy értelmez, hogy nem fizettem be a részletet, tehát 2500Ft+késedelmi kamat a bünti!!!! Kérdem Én, ha a bank tisztességtelenül járt el, akkor az akkori fizetnivalóm is kevesebb volt, tehát ezek a büntetések nem jogtalanok?Az is érdekes, hogy csak ERSTE Bank-os számlára utalhattam, kivéve a lezárási díjat, mert addigra lett OTP számlájuk is 🙂
  Ha esetleg valaki tud segítsen! Különben a BANCO PRIMUS a drága……

 34. kicky

  Üdvözlet!
  A tanácsukat szeretném kérni. 2008 elején vettünk fel svájci frankos lakáshitelt a volt élettársam nevén a Raiffeisentől a lakás 50-50%-ban volt kettőnk nevén. 2009 nyarán vagyonmegosztási szerződéses keretek között kiváltottam a devizahitelt forinthitelre az Erste Banknál, s így az én nevemre került a teljes lakás és az új forinthitel is. A forintosítás miatt 1,5 millió forintot kellett befizetnem a hitelbe, s így maradt a tőketartozás ugyanannyi. A kérdésem, hogy én visszaigényelhetek a Raiffeisentől pénzt ha az eredeti frankos szerződés nem az én nevemen volt, de én vállaltam át a hitelt és az árfolyamváltozás miatt nekem kellett kifizetnek a pénzt? köszönettel!

 35. Zsolt79

  Üdvözlet!
  Én 2006 ban vettem fel törlesztettem fizettem + LTP is 5 évest. Majd át váltottam forintra de már úgy hogy 2 házon van a jelzálog . Valamint az átváltással át mentem egy másik bankhoz ,tehát meg vette a hitelem ugymond. 2006 ban 4.2 Mil vettem fel 20 évre, 6 évig fizettem a végén már majdnem 80E forintal és utánna a forintra átváltáskor mindha előről kezdtem volna az egészet csak anno mindha forintra vettem volna fel 2006 ban és más baknál!
  Kérdés
  Jár e a vissza térítés a hat évre?

 36. bankmonitor.hu

  @Zsolt79: Hogy jár-e visszatérítés egy adott hitelre, a következő linken elérhető cikkben található kalkulátorral lehet megnézni:
  link to bankmonitor.hu

 37. miklosne

  Igen, maradt bennem kérdés, még pedig az, hogy miért nem látok sehol pontos adatot, vagy legalább utalást arra vonatkozóan, hogy nem mindegy mikor kötöttem a devizahitel szerződésemet, amit vég törlesztettem? Csak akkor világosodtam fel, amikor kitöltöttem a kis ablakot, mely szerint “járhat-e visszatérítés a hitelemre”.

 38. miklosne

  Éééés NEM, mert 2004. május 1. előtt kötött szerződésekre nem igényelhető visszatérítés! /legalább is ezt dobta a gép!/

 39. Tina20

  Igen van kérdésem! Én 2007-ben vettem svájci frank alapú hitelre autót… De fix törlesztésem volt meg van a mai napig is de a hitel 6 évre szólt persze az árfolyamingadozás miatt még mindig fizetem…. Merkantill banknál van a hitel… Velem mi a helyzet? Az autó árának már a 3 szorosát lefizettem…. Várom a választ 🙂 tina198610@freemail.hu

 40. bankmonitor.hu

  @Tina20: Az elszámolást az Ön hitelére is el fogják készíteni, és a visszatéríthető összeg a fennálló tartozását fogja csökkenteni.

 41. Siksági Éva

  Üdvözlöm.
  2008 07.hóban felvettünk 19631 svájci frankot (amit 2 millió 900000Ft-ban kaptunk készhez) deviza alapú hitelt szabadfelhasználásra.Havi törlesztés 381,26 svájci frank volt.Ft-ba átszámítva: 57292Ft /hó A hitel 2013.06 15-ig ( 5 évre kértük)2011.10.25-én a fennmaradó osszeget a kormányrendelet lehetővé tette,hogy egy összegben végtörlesszünk.KÉRDÉSEM,HOGY :mennyi pénz jár vissza a bankttól.

 42. valvoline

  Üdvözlöm! Az én 4,5 M CHF alapú hitelem 2009.05.25-én jött létre, és teljes végtörlesztéssel, jogfenntartó nyilatkozattal 2012.11.24-én szűnt meg. Bírósági pert indítottunk: jogellenes két árfolyam használata és egyoldalú kamatemelés miatt, banki szerződést jogellenesen egy személy írta alá (semmisség), a bank nem volt jogképes (semmisség), nem határozott meg egyéb költségeket, becslést (biztosítás, közjegyző,stb.).
  A pert elsőfokon a 2. tárgyalás után felfüggesztették 2014.03.25-én, mivel a szerződés részleges érvénytelenségének megállapítására irányuló keresetet is tartalmazott korábban, ami nem lett visszavonva(tisztességtelenség és a 93/13/EGK miatt). Vajon folytathatják a pert, vagy ezeket a kereseteket vissza kellene vonni, hogy csak a teljes semmisség maradjon?
  Köszönöm

 43. bankmonitor.hu

  @Siksági Éva: Hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, nem lehet megmondani, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően). Ez egy átlagos hitel esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.

  Amennyiben kedvezményes árfolyamon (180 forinton) végtörlesztett úgy az elszámolásra vonatkozó részleteket a következő cikkben találja: link to bankmonitor.hu

 44. vaganycsaj53

  2005 juniusában vettem fel autóhitelt1 millió ft svájci alapu hitlt. 2007 októberében vissza fizettem a maradék összeget.Érdekelne, hogy jár-e visszatérités. Ezt csak azért kérdezem mert, közben elköltöztem az előző cimről és érdemes-e cim változást jelentenem.

 45. bankmonitor.hu

  @vaganycsaj53: Nem, mert a szerződés 2009. júliusa előtt szűnt meg, így a bankkal szembeni követelése elévült.

 46. Dalailampa

  Tiszteletem!

  Érdeklődöm, hogy Édesapának Devizahitele volt az egyik bank felé, melyet végtörlesztett 2 éve. Elvileg azoknak, akik végtörlesztettek maguknak kell bemenniük a bankba igényelni a pénzüket.
  Kérdésem az lenne, hogy mivel Ő sajnos egy éve elhalálozott, nekünk , mint örökösöknek járna-e vissza pénz, amennyiben igen, akkor ezt milyen úton-módon tudom megérdeklődni?

  Válaszát előre is köszönöm!

 47. bankmonitor.hu

  @Dalailampa: Azoknak kell kérni, akik kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek 2011 év végén, 2012 év elején. Ha piaci árfolyamon szűnt meg a hitel, Önöknek csak annyit kell jelezni az érintett banknál, hogy Önök a törvényes örökösök (hagyatékátadó végzéssel), és jelezni, hogy hová, miként szeretnék megkapni az esetlegesen visszatéríthető összeget.

 48. a.tom

  Kulfoldon elek, tudna valaki abban segiteni a level kezhezveteletol milyen utolso hataridovel karpotol a bank? Tervezett ut mar van Majusban.

 49. Dalailampa

  Tisztelt Bankmonitor!

  Bementünk a bankhoz testvéremmel. Benyújtottuk a kérelmet. Elfogadták, aláírták, kifizettük a 10000Ft-ot, mivel apukám végtörlesztett kedvezményesen. Másnap felhívott az ügyintéző, hogy a hagyatéki eljárásban nem szerepelt az adott számlaszám. (a hagyatéki 2014. augusztusban volt, persze, hogy nem szerepelt, hiszen ez a törvény még akkor nem is élt) és emiatt nem is vizsgálják. Kérdeztem, hogy erről valami papírt kaphatok-e, hiszen szerintem illenék egy hivatalos papírra hivazalosan válaszolni. Erre azt válaszolta, hogy nem, illetve írjak nekik e-mail-t. Kérdeztem a befizetett összegről, arra azt mondta, hogy visszakaphatom. Szerintem ez nem korrekt a bank felől. Érdeklődöm, hogy ez ügyben mit tudnék lépni, hogy a bank foglalkozzon az általam leadott kérelemmel(aláírták, lepecsételték)?
  Válaszát előre is köszönöm!

 50. bankmonitor.hu

  @a.tom: Ha élő hitele van, akkor a tartozását fogja csökkenteni a visszatérítés összege, amelynek nincs köze a levél kézhezvételéhez. Ha már nem élő a hitel, de van bankszámlája az érintett banknál, akkor automatikusan jóváírják az említett számlán. Ha nincs számlája, akkor Önnek kell majd bejelentenie a banknál, hogy hogyan kívánja megkapni az összeget, és ez esetben a bejelentéstől számított 15 napon belül kapja meg.

 51. bankmonitor.hu

  @Dalailampa: A kedvezményes árfolyamon végtörlesztők jelentős részének nem jár majd visszatérítés, mert a rögzített árfolyam következtében elért kedvezmény jellemzően nagyobb volt, mint a visszatéríthető összeg. DE: Ebben az esetben a közjegyzőt kereshetik meg és póthagyatéki eljárást kezdeményezhetnek az ügyben. Ezt utólag be kell nyújtani a banknak, aki ezt követően már el fogja készíteni az elszámolást.

 52. tuticomplett

  Üdv mindenkinek!
  Megköszönném ha valaki elmagyarázná, hogyha a bank 132-forinton adta és 186 forinton végtörlesztettük 15hónap alatt,akkor miért számoltak csak 20 forintos külömbséget.
  Nagyon köszi és szép napot kívánok!

 53. tisztesseges

  2007-ben felvettem hitelt 4,95%-al. A kamat 2008-ban felkúszott 7 %-ra.ami ugye tisztességtelen. 2010-ben visszafizettem a kölcsönt. (13 mill.ra 25 milliót) Most újra számították az MNB által megadott “tisztességes”-nek mondott kamattal, ami 6,5%.. Még jó, hogy nem 10%, és akkor még én tartoznék.
  Nekem kicsit más a tisztességről alkotott véleményem.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.