Betöltés

Devizahitelek: Új kérdések, új válaszok

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-09

Továbbra is záporoznak hozzánk a Kúria döntése kapcsán felmerülő kérdések, amelyekre ismét összeszedtük a válaszokat. A következő előrelépés az ügyben ősszel várható.

Az eddig összegyűjtött kérdésekben is sok hasznos információt találhattok, illetve a
törvényjavaslatról is olvashattok korábbi cikkünkben.  
Hogy jár-e a hiteledre a visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
 
Kérdés: “Üdv. 2006 szeptemberében vettünk fel autó hitelt 1,5 millió Ft-ot svájci frankban 10 évre az XX banktól. Az lenne a kérdésem, hogy ránk is vonatkozik-e a visszatérítés és ezt hogy kell kezdeményezni vagy megy automatikusan a dolog azaz majd a bank értesít a teendőkről?”   
Válasz: Igen, vonatkozik, nincs teendő, automatikusan fog megtörténni.  
Kérdés: „Tisztelt Bankmonitor! Az új devizahitel törvénnyel kapcsolatos a kérdésem. Én 2006-ban vettem fel CHF alapú lakáshitelt, ami egyre drágább lett, ezért 2010-ben bankot váltottam, szintén devizahitelt vettem fel, ezúttal EUR hitelt a kiváltásra. Az új bank fizette ki a tartozásomat a réginek. A kérdésem az, hogy ilyenkor az 5 éves elévülési időt kell rám alkalmazni? Ha igen, akkor is, ha a második hitelből váltottam ki az elsőt?„  
Válasz: A kiváltott CHF alapú lakáshitel esetén kell majd alkalmazni az 5 éves elévülési időt.  
Kérdés: „Természetesen engem is a deviza hitellel kapcsolatos hírek érdekelnek leginkább, mivel érintett(?) vagyok. Kérdésem: 2013.márciusában fizetési nehézségek miatt kölcsönkért pénzből végtörlesztettem piaci árfolyamon (amit azóta is törlesztek, igaz nem banknak), bőven az elévülési 5 éven belül. Jól értelmezem e, hogy én is kaphatok valamit vissza a banktól?? vagy hagyjak fel a hiú reményekkel??? köszönettel”  
Válasz: Igen, a piaci árfolyamon végtörlesztett hitelekre vonatkozik a visszatérítés.  
Kérdés: “XX banktól vettem fel 6 évre 1 millió Ft-ot. Ez svájci hitel volt. Idén már befejeződött törlesztés. Így is jár vissza? Nekem kell intézni vagy megkeres a bank? Ha nekem kell lépnem, mit merre? A keresztfiam XX banktól vett fel szintén autóra, de megszűnt a munkahelye nem tudta fizetni a részleteket leadta az autót még mindig van tartozása ebből kifolyólag. Neki jár-e vissza? Köszönettel várom jelentkezésüket.”  
Válasz: Igen, az 5 éven belül megszűnt szerződésekre vonatkozik a visszatérítés. Nincs teendő, automatikusan fog megtörténni az elszámolás.   
Kérdés: „Érdeklődni szeretnék, hogy svájci frank autó hitelt vettünk fel 2007-ben, amit végtörlesztettünk 2009-ben. Járna nekünk is a visszatérítés?”  
Válasz: Amennyiben a szerződés megszűnésétől már eltelt az 5 év, akkor nem jár visszatérítés. Azon lezárt hitelszerződések esetén, ahol az elévülés 5 éve a következő hónapokban járna le, az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig.  
Kérdés: “2003-ban vettem fel forint alapú hitelt. Egy módosításnak köszönhetően 2004 január óta havi 20.000.- Ft-tal többet kell fizetnem. számíthatok-e kártérítésre? Válaszukat Tisztelettel köszönöm és várom ”  
Válasz: A törvényjavaslat szerint csak a 2004. május 1-től kötött szerződéseket érinti a visszatérítés, az ezen időpont előtt kötöttekre nem vonatkozik.   
Kérdés: “2006-ban vettem fel az XX banktól hitelt 3Millió Ft-ot (20 éves szerződéssel) majd el kellett adnom az ingatlant kb. 6 hónap után vissza fizettem több mint 4Millió Ft-ot… Én is kaphatok vissza pénzt?”  
Válasz: Amennyiben a szerződés megszűnésétől már eltelt az 5 év, akkor nem jár visszatérítés. Azon lezárt hitelszerződések esetén, ahol az elévülés 5 éve a következő hónapokban járna le, az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig.  
Kérdés: “Jó napot, devizaalapú jelzáloghitellel kapcsolatban kérdeznék: A hitelemet 2004 áprilisában vettem fel, és még élő szerződésem van. Jól értelmezem, hogy a most elfogadott törvény értelmében (2004 május 1. előtt vettem fel), az én hitelem után semmilyen összeg nem jár vissza, miközben az egyoldalú kamatemelés, és az árfolyamrés az én esetemben is ugyanúgy fennáll?”  
Válasz: Igen, jól értelmezi.  
Kérdés: “Mi forintban vettünk fel lakáshitelt 2007-ben FIX havi törlesztéssel. A gazd-i válságkor mégis megemelte a bank a törlesztőrészletet, amit még meg is értettünk, de mikor a jegybanki alapkamat már visszaállt, sőt kevesebb is lett, bár reklamáció után csökkentették, de sosem állították vissza a hitel felvételekor beígért havi törlesztőt. Mi számíthatunk kártérítésre? ”  
Válasz: Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kamat/díj/költség emelése tisztességtelen volt, igen.   
Kérdés: “2006-ban vettünk fel 7, 5 millió forintnak megfelelő svájci frank alapú hitelt. Ebből 2011-ben egy jó nagy összeget aktuális árfolyamon előtörlesztettünk, a maradékot pedig 180 Ft-os kedvezményes áron. Kérdésem az lenne, hogy az aktuális áron törlesztett hitel után jár-e vissza pénz a banktól?”  
Válasz: Nem, mivel a szerződés kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztéssel szűnt meg.   
Kérdés: “2009 októberében lett egy eurós lakáshitelem 1 500 000 Ft-os hitel, kombinált hitel xx előtakarékossági hitellel kombinálva 10 éves a hitel. 2014márciusában végtörlesztettem emelt árfolyammal. jár-e így vissza pénz így is?”  
Válasz: Igen.  
Kérdés: “2007-ben 1 millió Ft-ot vettünk fel svájci frankban, személygk. vásárlásra, 3 évre. A kérdésem az lenne, hogy a 4 éve visszafizetett kölcsön után kaphatunk “visszatérítést”?”  
Válasz: Igen, az elévülés a szerződés megszűnésétől számított 5 év.  
Kérdés: “2008-ban 5 millió forintnak megfelelő japán yent vettem fel szabadfelhasználású hitelként az XX-től. 2011-ben kiváltottam 7,4 millió forintnyi volt a tartozásom, amit kifizettem az YY banktól felvett forintos hitellel. Nekem jár vissza árfolyam rendezés?”  
Válasz: A japán jen hitel esetén csak abban az esetben jár visszatérítés, ha nem kedvezményes, hanem piaci árfolyamon szűnt meg. A forint hitelre jár a visszatérítés.   
Kérdés: “Az a kérdésem, hogy az általam 2004. április 28.-án felvett svájci frank alapú devizahitel után jár-e visszatérítés? Van-e különbség a három nappal későbbi hitelszerződés és az én szerződésem között? A hitelt azóta is rendszeresen törlesztem, nem vettem részt semmilyen adósság mentő programban. Még tíz év van vissza a futamidőből. Köszönöm válaszát.”  
Válasz: A törvényjavaslat szerint csak a 2004. május 1-től kötött szerződésekre vonatkozik a visszatérítés (csak ekkortól érvényesülnek az EU jog alkalmazására vonatkozó elvek).     
Kérdés: “Jó estét 2004 szeptemberében vettünk fel deviza hitelt x banktól autó vásárlás céljából már nehezen, de kifizettük. Kérdésem a következő lenne, hogy mi is kapunk e vissza belőle? Válaszát előre is köszönöm és email címemre várom!”  
Válasz: Ha 5 éven belül szűnt meg a szerződés, akkor igen.  
Kérdés: “Tisztelt Cím! XY vagyok. Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de kérdésem lenne a meglévő devizahitellel kapcsolatban. 2008-ban hitelkiváltást indítottunk. Mire a kiváltandó bank elutalta a pénzt a másik banknak, annyira felment az árfolyam, hogy nem lett elég az összeg, így nem tudtuk lezárni a szerződést. Ráadásul 9 hónapig volt technikai számlán a pénz, így mire betörlesztésre került a sor, több millióval volt már kevesebb. Gyakorlatilag a jelen állás szerint 6 M Ft-tal + 3 év törlesztéssel többet fizettünk a kiváltással és még 5-6 M Ft-ot követelnek tartozásként. Kérdésem lenne, hogy vissza jár-e a 6 M Ft. Nincsen még lezárva a szerződés. Köszönöm a válaszukat!!”  
Válasz: Kizárólag az árfolyamrésből adódó különbség jár vissza, illetve amennyiben megállapításra kerül, hogy történt a hitelek esetében tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítás, akkor a jogtalanul felszámított kamat/díj/költség összege. Minden visszatérítés az 5 éven belül megszűnt szerződésekre vonatkozik.  
Kérdés: “Svájci frankos lakáshitelt vettem fel az XX banktól 2008-ban 3,7 millió forint értékben, 25 évre, amit 2011-ben forint hitelre váltottam majd következő évben végtörlesztettem. Jár-e visszatérítés a banktól nekem? És kb mennyi? Köszönöm szíves segítségüket…”  
Válasz: Ha a svájci frank hitelt kedvezményes árfolyamon végtörlesztette, akkor arra nem jár visszatérítés. Ha piaci árfolyamon történt, akkor igen, illetve a forint hitelre szintén.  
Kérdés: “2005.07.27-én 2 800 000 HUF svájci frank alapú, adósságrendező jelzáloghitel vettem fel a XX Banktól és 2010. szeptemberében saját erőből előtörlesztettem. Nekem is jár a visszatérítés? ”  
Válasz: Igen  
Kérdés: “Jó napot. Volt egy autóhitelem Svájci frank alapú. Tavaly járt le a törlesztés. 1 000 000 Ft-ot vettem fel. Érdeklődnék, hogy nekem jár vissza pénz? 20.000ft-al kezdtem a törlesztést és a végen 40.000ft fölött fizettem.”  
Válasz: Igen.  


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

95 Hozzászólás

 1. sanyika1976

  Én 2007.-ben vettem fel svájci frank alapu autohitelt 8 évre a merkantil banktol.A havi törlesztörészletem fix,de a futamidö 3 havonta 2 hónapot tolodik <3 részlet befizetése után csak 1 honappal csökken a futamidö>.Szerzödés szerint 2015-ben lejár,de a legutobbi számlán még 52 honap van hátra.Meg ugy tudom hogy 5 évnél tovább nem tarthatja magánál a bank a törzskönyvet.Akkor ezzel a törvény modositással milyen változás lesz az én esetemben?
  Tisztelettel:sanyika1976

 2. mihalusz

  Üdvözletem,Én 2008-ban vettem Svájci Frank alapon autót.A havi törlesztője 26000 Ft volt.Ezt fízettem is rendesen.Aztán közel a duplájára emelkedett a törlesztője.Egy darabig ezt is fízettem de egy családi probléma miatt elmaradtak a befízetések vagy csúsztak.Aztán 2011-ben elvitte a bank az autót- az utóbbi időben itt olvastam az interneten hogy lehet ez sem jogszerű-.A kérdésem az hogy ezzel kapcsolatban számíthatok valamilyen pozítív fordulatra?

 3. postatar

  Svájci frank alapu személyi kölcsönt vettem fel autóvásárlásra 2008.február 25-én 7 éves törlesztéssel, mivel másképp nem tudtam volna soha autót vásárolni ( az akkor 83 éves édesanyám betegsége miatt vált szükségessé).A kölcsön összege 1.000.000 Ft volt,melyet rendszeresen a mai napig törlesztek, 2015.március hónapban jár le. Az első részlet 16.000 Ft-al kezdődött, ami jelenleg 32-33 ezer forint. Kérdésem, hogy kaphatok-e visszatérítést ?

 4. Tücsök

  2008-ban vettem fel XX bank Lakáslízing zrt-től svájci frank alapú lakáshitelt . A hitel összege, 5.2 millió forint. 2012-ben beléptem az árfolyamgátba. Kérdésem: 2008 – 2012 közötti időszakra és az árfolyamgát időszakára jár e visszatérítés.

 5. napraforgo

  2009. februárban visszafizettem a svájci frank alapú lakáshitelemet, mert eladtam a lakást. Ilyen esetben jár vissza pénz vagy pont kiestem az 5 évből? Valamint volt szintén svájci frank alapú autóhitelünk, ami 2011-ben járt le. Arra jár vissza pénz? Köszönöm

 6. Tibcsi

  2007-ben vettem fel XX bank tol svájci frank alapú lakáshitelt. 8.5 millió forint
  Sajnos ez a XX Bank 1 havi tartozás miatt (87.135 Ft) azonnal felmondta a hitelemet 2012 dec. 12-én
  Majd kb. 5 nap után Behajtó céghez kerültem a fenn maradó 7 millió forint, mert ennyiért vásárolták meg az XX Banktól (amit a svájci frank miatt nekem 14.5millióért tudtam volna megtartani az ingatlanomat)
  Sajnos ezt nem tudtam teljesíteni így elvették az ingatlanomat
  A kérdésem az lenne, ez után jár e visszatérítés

  Van egy 3 millió élő svájci frank hitel is, ami 2007 be lett kötve,
  Akkor kezdtem 24.000Ft törlesztővel most pedig 41.000 Ft ra emelkedett
  És persze a tartozás több mint a felvett hitel
  A kérdésesem az lenne, ez után jár e visszatérítés

 7. Hanga

  Vettem a fáradtságot és készítettem egy táblázatot a 2008. októberben felvett CHF lakáscélú hitelemről, hogy megtudjam mennyi a banki és az MNB-s középárfolyam között a különbözet. Mivel 2010 novemberben megírta a bank hogy már ők is MNB árfolyamon számolják a törlesztőmet -gondoltam-nem túl nagy munka a kb.2 évnyi adatot rögzíteni. Szépen kiszámoltattam egy excel táblázatban a fizetett árfolyamot, majd egyesével, havonta bírtam hogy mennyi volt a középárfolyam.
  Aztán mivel kíváncsi voltam hogy tényleg úgy van-e a törlesztés ahogy kell, megnéztem a többi évet is. Hát az a tapasztalatom hogy nem egyeznek az árfolyamok!!! Ilyenkor mi van/lesz?

 8. Diszkalkuliás

  7 millió forint svájci frank hitel 20 évre, 5 év fizetés után 2009-ben a K&H bankból egy takarékszövetkezetbe vittük át foríntosítva a hitelt, úgy , hogy a fennmaradó 15 évet 10-re csökkentettük, 1 millió befizetése mellett. Fogunk így visszakapni valamennyit ? Köszönöm.

 9. merika

  Üdvözlet! Én 2004.08.05.-én vettem fel 4.000.000 Ft hitelt 10 évre,akkori árfolyamon CHF-ben. A 4.000.000 Ft értéke: 25.009 CHF,ennek ellenére a szerződésembe 26.982 CHF hitel összeg került, ezt az összeget jegyezték be jelzálogként 2004.08.11-én az ingatlanomra. A szerződésem most, 2014.08.05-én lejár,amennyiben kifizetem a még hátralévő két havi részletet,ami kb. 150.000Ft. Eddig visszafizettem: 6.432.124 Ft-ot, a törvény szerint az árrést muszáj visszafizetni vagyis a bank tartozik nekem. Nem tudom mit tegyek,kifizessem az utolsó két törlesztőrészletet vagy ne???? Előre is köszönöm a választ!

 10. bankmonitor.hu

  @Hanga: A bankoknak a 2010 év végétől érvényes rendelkezések alapján kell középárfolyamot alkalmazni a lakáscélú hitelek törlesztése esetén. Erre azonban két lehetőségük is van: vagy a saját banki középárfolyamot, vagy ennek hiányában az MNB árfolyamot alkalmazhatják. Javasoljuk, nézze meg, hogy a bank saját középárfolyamot alkalmaz-e, mert a lehetséges oka annak, hogy nem egyezik az MNB árfolyamaival.

 11. bankmonitor.hu

  @sanyika1976: A törvényjavaslat az árfolyamrés, valamint a jogtalanul felszámított kamat/díj/költség összegének visszatérítését hivatott szabályozni. Tehát minden szerződést abban a tekintetben érint, hogy az említett összegeket a fennálló tartozásból levonják, vagy egyéb módon térítik vissza az ügyfeleknek. A fix törlesztésű szerződések esetében a futamidő rövidülését fogja eredményezni.

 12. M55

  Üdvözlet! Egyik kérdésem az lenne,hogy 2008-ban adósságtörlesztettem ehy chf alapú életbiztosítással egybekötött hitelt egy türelmi konstrukciósra,ami szintén chf hitel ugyannál a banknál.Az előző átváltott hitelre ius vonatkozik az új jogszabály?
  Valamint 2009-ben felvettem chf alapú személyi kölcsönt a Credigen banktól,3 havonta kellett ráfizetnem a törlesztőre az összegeket a chf változása miatt.mikor kivonult a bank magyarországról,felajánlották,hogy a hátralévő összeget forintosítják,így történt,de vajon amikor még chf alapú volt,s fizettem a nagy összegeket,kaphatok-e jóváírást? a bank átadta egy másik banknak az ügyletet,most azoknak fizetem,még 1 éve van belőle…

 13. lonci

  Üdv.a kérdésem a következő: visszafizettem az autóhitelemet /végtörlesztettem/ a bank kb. 140 ezret “elengedett” a még fennálló hitelből, – ezt az összeget levonhatja-e úgymond a kártérítésből /áf.rés.jogtalan kamatemelés/ vagy, csak a felvett hitel összegét csökkentgeti ezzel az összeggel? A másik kérdésem, hogy a bank köteles e egyszer térítésmentesen részletes elszámolást adni a befizetésekről? OTP csak pénzért akar ilyet adni,mondván adott elszámolást amikor végtörlesztettem, de azon csak az szerepel, hogy előző egyenleg,terhelések jóváírások/amit visszafizettem egy összegben/ és kész.

 14. bankmonitor.hu

  @M55: Az átváltott, 2008-as hitelre az 5 éves elévülési idő miatt nem fog járni a visszatérítés. Feltéve, hogy a szerződést lezárták akkor és egy új szerződést kötöttek. A személyi kölcsön esetében is attól függ, hogy a forintosítás, azaz az eredeti chf hitel lezárása 5 éven belül történt-e.

 15. Zsoka51

  2007. március 23-án 37133 CHF svájci frank, szabad felhasználású kölcsönt vettünk fel.(valójában 5000000 Ft.-ot vettünk fel). A drasztikus svájci frank törlesztőrészlet megemelkedése miatt 2011. február 22-án végtörlesztés céljával fordultunk a bankhoz. Az előtörlesztési dátumot megelőzően 5 nappal megelőzően kellett a bank számlájára átutalni a kért 6692777 Ft.-ot ebben 15% árfolyam-kockázati tényezőt vettek figyelembe. Tehát több pénzt kellett átutalni, nehogy a bank rosszul járjon!!!! Nem kaptunk végelszámolást, a kérésünk ellenére sem! Az öt év rendszeres havi törlesztés után négy év után még mindig 5.697.191Ft. kellett visszafizetnünk. Amikor felvettük a hitelt 2007-ben kb. 150 Ft. volt egy svájci frank, mi 214 Ft-al fizettünk vissza.
  Kérdésem visszajár-e nekünk is, illetve reménykedhetünk mi is, hogy végre visszakapjuk azt a pénzt amit a bank jogtalanul elvett tőlünk???

 16. cézék

  2005-ben vettünk fel xx banktól 1000000 Ft kölcsönt, ami NEM JELZÁLOG ALAPÚ, de svájci frankban jegyezték, természetesen forintban kaptuk kézhez, forintban törlesztünk, jelentősen nőtt a törlesztőrészlet,számíthatunk esetünkben is kompenzálásra?

 17. bankmonitor.hu

  @cézék: Igen, a visszatérítés azokra a szerződésekre is jár, amelyek nem jelzálog alapú kölcsönök.

 18. bankmonitor.hu

  @Zsoka51: Az 5 éves elévülési időre tekintettel az árfolyamrés visszajár, illetve ha bebizonyosodik, hogy volt tisztességtelen egyoldalú kamat/díj/költség emelés, akkor ezek összege. Amennyiben a végtörlesztéskor előírt +15%-os biztonsági tartalék nem, vagy csak részben került felhasználásra a hitel lezárásakor, akkor a többletet vissza kellett hogy kapják valamilyen formában, illetve végelszámolást is kellett, hogy kapjanak. Ez ügyben és a végelszámolás ügyében javasoljuk, egyeztessen a bankkal.

 19. bukaib

  Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek, a 2007-ben felvett 2013-ban lejárt, nem előtörleszett szabadfelhasználású CHF-es személyi kölcsönömet ami mögött nem volt jelzálog érinti a törvénymódosítás? igaz az enyém “csak” 700.000 ft nak felelt meg de nagyon megterhelő volt 15.000 ft helyett havi 30.000 – 34.000 ft ot fizetni havonta a banknak. Nagy nehezen kinyögtük de szerintem ez ugyanúgy tisztességtelen volt, mindegy hogy nem volt mögötte jelzálog. Köszönöm a választ.

 20. natloz62

  Autó Lízing hitelt vettünk fel a volt feleségemmel 2007.06 hónapban .Részemről adóstársként szerepelek az ügyletben. Vásárláskor az autó Lízing szerződésünket Bank helyett a Bank által megbízott autókereskedő írta alá! Válásunkat követően a gépjármű törlesztését / válási vagyonmegosztás perben is rögzített feleség tulajdonjogáról való lemondás végett / címén és a szerződés szerint adóstársként is én lettem a kötelezett. 2011.10 hónapban fizetési nehézségre hivatkozva a banknak jeleztem,hogy az autót vissza szolgáltatom,melyet a bank által megadott telephelyre beszállítottam. Ezt követően a Közjegyző előtt egyedüli adóstársként tartozáselismerő nyilatkozatot írtam alá a fennmaradt tartozás visszafizetésére. A Bank a szerződés felmondást követően értékesítette az autót. A hitel lezáráskor az elszámolt tartozási összeg egyenlegében az értékesített autó árát jóváírta, a fennmaradt tőkére számított CHF árfolyam veszteséget pedig azonnal elszámolta és levonta.
  Jelenleg a fennmaradt tartozást „ Megállapodás” okirat keretében forintban törlesztem 2012.január 2-tól 2016 decemberéig.
  Jár e vissza nekem pénz,ha igen a szerződés mely ügyleteiből? Ha igen kinek / volt feleség,adóstárs/ hogyan érvényesíthető? Miből?
  Szabályos volt e a Lízing szerződésem,hogy a Bank helyett a kereskedő írta alá?
  Viszontválaszukat köszönettel veszem!

 21. natloz62

  2008.novemberben az OTP-től CHF személyi hitelt vettem fel. 2010.februárban forint hitel kölcsönnel kifizettem a bank a hitelt lezárta.
  Elévülési időből nem futhatok ki, ha a törvény megalkotása csúszik vagy az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig?
  Jár e vissza költség, ha igen a szerződés mely ügyleteiből? Hogyan lesz érvényesíthető, pénzt kapok vissza vagy a már kiváltott forint hitel tőkéjét csökkentik? Továbbá 2010-ben CHF hitelemet kiváltott forint hitel ügyletéből az egyoldalú kamatemelések jogcímén jár e vissza költség?
  Viszontválaszukat köszönettel veszem!

 22. natloz62

  2008 februárban 5016 CHF személyi hitelt vettem fel.2015 februárban jár le a hitel. Mire megszületik a törvény a visszafizetés mikéntjéről lehet ,hogy tartozásom sem lesz? Ez esetben hogyan történik az elszámolás? Lehet, hogy a törvény megjelenést követően már túlfizethetek? Meddig fizessek?Ki fogja ezt megmondani?

 23. KisCsillag

  Üdvözlet,Én 2006 júliusban vettem fel 25 évre 9.4M állami kamattámogatásos forinthitelt fix 63000Ft törlesztővel 2 gyerekre járó szocpollal kiegészítve. 2008 januárjától a bank a válságra hivatkozva 10ezer forinttal megemelte a havi részletet, melyet én így is fizettem tovább. 2013-ban megszületett 3. gyermekem, akire utólagos szocpolt kaptam, így csökkent a tőketartozás és a havi részlet is, ezután pedig lakáscserét csináltam és az új ingatlanra természetesen az összes jelzálogjog bejegyzésre került. Viszont 2008 és 2013 között az emelt törlesztőt fizettem. Vonatkozik rám is a visszatérítés, hol kell utánajárnom? Nem nagyon hiszem, hogy a bank önszántából visszaadná nekem ezt a pénzt, miután már amúgy is kaptam az államtól az utólagos szocpolt és engedték a fedezetcserét a hitelhez.. Nekem kell bizonyítanom, hogy nem volt jogos az emelés? Köszönettel

 24. nemethmarcsa

  6 évvel ezelőtt OTP banktól felvettem 1 millió Ft személyi hitelt CHF-ben,melyet 60 hónapig fix kb. 24.500 forint havi törlesztővel fizettem,majd a maradék CHF-et fix CHF-re változtatták, új szerződés kötöttünk és további 39 hónapig még változó 36-38 ezer Ft közötti, árfolyamtól függő részletet kell fizetnem. Érdekelne, kapok-e vissza a banktól pénzt, esetleg a még meglévő tartozásban írják jóvá?

 25. Tücsök

  2008-ban vettem fel XX bank Lakáslízing zrt-től svájci frank alapú lakáshitelt . A hitel összege, 5.2 millió forint. 2012-ben beléptem az árfolyamgátba. Kérdésem: 2008 – 2012 közötti időszakra és az árfolyamgát időszakára jár e visszatérítés.

 26. Zsoka51

  2007. március 23-án 5 millió forintot vettünk fel 37133 CHF svájci frankban… 2011. márciusban végtörlesztettünk. Mennyi járhat vissza???

 27. bankmonitor.hu

  @bukaib: Igen, a fedezet nélküli személyi kölcsönökre is jár a visszatérítés.

 28. bankmonitor.hu

  @nemethmarcsa: Az árfolyamrés összege visszajár, amelyet a fennálló tartozásból fognak jóváírni.

 29. john00

  2008-ban vettem fel XY banktól 2.5 milló forint CHF alapú autóhitelt. Az eltelt időszakban nehezen és kínkeservesen, de fizettem a törlesztőrészleteket. 2012-ben az autó eladásával és “egy kis ráfizetéssel” sikerült lezárnom a hitelem. Ebben az esetben is járhat visszatérítés részemre? Továbbá idő közben elköltöztem az akkori címemről. Ha esetleg a jövőben járna vissza valami, akkor a bank a régi címemre küld értesítést, esetlegesen elszámolást? Ha igen akkor ez nekem olyan mint a “hámozott léggömb…” Ha pénzvisszafizetésről van szó akkor a bank biztos nem fog a volt ügyfelek után nyomozni… Bezzeg fordított helyzetben a föld alól is előkerítik az adóst!

 30. thotzoltan

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Érdeklődnék,hogy lányaim 4-4 millió forint(CHF) 2006-ban felvett ,2009.árrilisában végtörlesztett devizahitelére vonatkozik-e ez?
  ha nem,mit tehetünk?
  illetve van egy kicsit később visszafizetett Budapest bankos autóhitel is,ami szintén CHF alapu..

 31. trescsik

  2008-ban 3 500 000 millió forint (CHF) hitelt vetem fel autó vásárlás céljából 10 éves futam idővel,2012-ben kifizetem a még fenn álló nem csekély tartozásom 4 200 000 ft-ot kellett kifizetnem a banknak.Az autót közben eladtam..Számíthatok a banktól vissza térítésre?Kell-e esetleg valahova igényt benyújtanom ?

 32. Shun

  Kíváncsi vagyok ehhez mit szóltok?
  2007.05.17-én kelt hitelszerződés (K&H) adatai: Finanszírozási igény: 4.900.000, Ft
  Kölcsön nyilvántartásának devizaneme: Svájci frank
  Kölcsön összege: 36.313 CHF
  Mint látszik én forintot kértem és azt kapta az eladó. (4.9M) A svájci frankban csak nyilvántartják.Ez az első átverés.
  Számoljuk ki az árfolyamot: 4.9M/36.313=134,9379 Ft
  Aznapi MNB közép:150,63 Ft
  Különbség CHF-ben: 3783 CHF
  Különbség Ft-ban: 569.833,29 Ft
  Második átverés. Gyakorlatilag már a szerződéses összeg sem stimmel, pedig innen vezetik le az összes tartozásomat.
  2014.06.17-én tartozom 25.042 CHF azaz 6.324.107 Ft (252,54Ft/CHF)
  A kezelési költséget miért CHF-ben számolják? Nincs rá valami törvény? Ez a harmadik átverés.
  A kiinduló 3783 CHF különbség mai árfolyamon (08.04. 257,31) 973.404 Ft, ehhez hozzájön a többi árfolyamrés plusz kamatos kamat, tehát több mint 1M jóváírás jár nekem. Jól gondolom?

 33. bankmonitor.hu

  @trescsik: Igen, az öt éven belül megszűnt szerződésekre is jár a visszatérítés, amely automatikusan fog megtörténni, nincs teendő.

 34. bankmonitor.hu

  @thotzoltan: Az 5 éves elévülési idő miatt nem vonatkozik a szerződésekre a visszatérítés. A törvény szerint azoknál a szerződéseknél “nyugszik” az elévülés, amelyek a törvény hatályba lépését (2014.07.26.) követően évülnének el.

 35. bankmonitor.hu

  @john00: Igen, az 5 éven belül megszűnt szerződésekre is jár a visszatérítés. A bank az általa nyilvántartott címre tud csak értesítést küldeni. Javasoljuk, jelezze az érintett banknak az aktuális elérhetőségét.

 36. bankmonitor.hu

  @Zsoka51: A bankok szerződései és az alkalmazott kamat/költség/díjemelések, valamint a felszámított árfolyamrés jelentős eltéréseket fog mutatni, így a visszajáró összeg vonatkozásában is jelentős különbségek lesznek még azonos időben, azonos összegben, azonos futamidőre és azonos devizában felvett hitelek esetében is. Ebből kifolyólag a kérdésre nem tudunk érdemben válaszolni.

 37. bankmonitor.hu

  @KisCsillag: A forint hitelek esetében a bankoknak kell bizonyítani, hogy az esetleges kamat/költség/díj emelések tisztességesek voltak. A bizonyítás tehát nem az ügyfelet terheli, ez a bankok kötelezettsége. Ezt peres úton bizonyíthatják a bankok, és ha bebizonyosodik, hogy tisztességtelenül jártak el, a visszatérítés ezekre a szerződésekre is érvényes. A visszatérítést nem befolyásolja az, hogy számoltak-e el szocpolt, vagy hogy fedezetcsere történt.

 38. thotzoltan

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Lehet,hogy én rosszul értelmezem?
  link to mno.hu

  “Azokra sem vonatkozik, akik 2009 előtt visszafizették a kölcsönüket, mert az ő szerződésük már elévültnek számít – mondja ki a jogszabály.”

 39. PnéOrsi

  Tisztelt Bankmonitor!
  Abban az esetben, ha most augusztusban szándékozom végtörleszteni CHF hiteleimet (2007 és 2008-as indulásúak és még 4-5 év lenne hátra), a törtvény megjelenése után, eleshetek-e a kompenzációktól/visszatérítésektől? Köszönöm válaszát. Pné Orsi

 40. sutogabor

  2009-ben felvettem 1 millió 600 ezer forintot CHF-ben lisinges autóhitelt 7 éves futamidővel és 2012-ben kifizettük a teljes összeget összesen 3,2 milliót.Mikor és mire számíthatunk?

 41. sutogabor

  2009-ben felvettem 1 millió 600 ezer forintot CHF-ben lisinges autóhitelt 7 éves futamidővel és 2012-ben kifizettük a teljes összeget összesen 3,2 milliót.Mikor és mire számíthatunk?

 42. melinda

  Üdv!Most ezt nem értem!Itt arrol írnak,hogy a svájci hitelből felvett autó hitelesek is kapnak pénzt vissza.Most meg tele szórják a TV t,hogy nem tárgyalják,meg csak lehet!!Most mi az igazság???

 43. bankmonitor.hu

  @melinda: A törvény a fogyasztói kölcsönszerződésekre terjed ki, azaz a visszatérítés vonatkozik az autóhitelekre is.

 44. leho1122

  2009-ben felvettem 1,8 millió CHF autóhitelt 7 éves futamidővel, elvileg fix törlesztős. A második évtől a törlesztőrészletemet megemelték kb 12-14000 forinttal (pótcsekkek). Az árfolyam különbözet jelenleg majdnem 400ezer forintra rúg. Mire lehet számítani ebben az esetben és mikor? Köszönöm

 45. laci.meli

  Tisztelt Hölgyem ,Uram!2005 ben vásároltam autót svájci devizahitellel 10 évre,majd forintosítottam 2011 ben 238 ft-al állapitották meg a törlesztő részletet.Így is nagyon sok,de legalább nem változik:Kérdés:Jár -e vissza összeg?valamint,ha eladnám,és lezáródna a hitel akkor is fizet vissza a bank??

 46. kisbeci

  Tisztelt Hölgyem ,Uram!2005 ben vásároltam autót svájci devizahitellel 10 évre,majd forintosítottam 2011 ben 238 ft-al állapitották meg a törlesztő részletet.Így is nagyon sok,de legalább nem változik:Kérdés:Jár -e vissza összeg?valamint,ha eladnám,és lezáródna a hitel akkor is fizet vissza a bank??

 47. kisbeci

  Miért nem működik a legfontosabb legaktuálisabb fórum??

 48. Roti

  Tiszteletem!

  Minap elhangzott, hogy a végtörlesztőket nem menti meg az “állam”. Csak azt felejtették el közölni, hogy a kedvezményes árfolyamon (CHF 180,-Ft, EUR 250,-Ft) végtörlesztőkre gondoltak, vagy azokra is akiknek már nem él a szerződésük, azt a mindnekori banki árfolyamon törlesztették vissza?

 49. bankmonitor.hu

  @Roti: Az 5 éven belül megszűnt szerződésekre is jár a visszatérítés. Ha kedvezményes árfolyamon végtörlesztett az ügyfél, akkor külön kérheti az elszámolást a bankjától 10 000 Ft-ért. Ha az elszámolásból kiderül, hogy így is jár az ügyfél számára visszatérítés, úgy a 10 000 Ft-os díjat is visszakapja. Aki piaci, nem kedvezményes árfolyamon végtörlesztett, annak automatikus az elszámolás.

 50. leho1122

  Üdvözlöm!2009-ben felvettem 1,8 millió CHF autóhitelt 7 éves futamidővel, elvileg fix törlesztős. A második évtől a törlesztőrészletemet megemelték kb 12-14000 forinttal (pótcsekkek). Az árfolyam különbözet jelenleg majdnem 400ezer forintra rúg. Mire lehet számítani ebben az esetben és mikor? Köszönöm

 51. bankmonitor.hu

  @leho1122: A visszatérítést az Ön esetében is el fogják számolni, és a fennálló tartozást fogja csökkenteni. Az elszámolás megküldése jövő tavasszal várható, és azt követően a konkrét elszámolás az adóssal.

 52. plemon

  Szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet a céges devizahitelekkel? A készülő törvény nem vonatkozik az ilyen hitelekre? Családi, kis bt-vel vettünk fel hitelt egy autóra 2007-ben 10 éves futamidőre. Már majdnem kifizetve az eredeti tőke + kamat, de még követel a bank ugyanannyit, mint amennyit felvettünk. Válaszukat előre is köszönve:plemon

 53. Rea78

  Üdvözlöm!Szeretnék érdeklődni,hogy aki több pénzt fizetett be a hitelébe,LTP szocpol és végtörlesztés 20 éves szerződés helyett 8 évet fizetett hol tudom kiszámolni,hogy mennyi járna vissza?Kellene kérvényeznem valahol,hogy nekünk jár-e vissza?2005 májusban vettük fel a hitelt,de tavaly végtörlesztettünk.Előre is köszönöm a segítséget! Üdv Andi

 54. reggi64

  Azt szeretném kérdezni hogy a bank azt mondja hogy deviza hitelem volt,és nem deviza alapú így nem fog nekem vissza járni semmi ez lehetséges?2013 -ban piaci alapon végtörlesztettem. Előre is köszönöm a segítséget.

 55. zsuzsanna

  Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, ha 2007 novemberben felvettem a banktól 3 millió CHF szabadfelhasználásu hitelt 20 évre. 2012-ben a napi árfolyamon visszafizettem 5 millió Ft-ot, nekem is jár vissza pénz? Köszönöm válaszát Zsuzsa

 56. vargane.agi

  Üdvözlöm! Svájci frank alapú autóhitelt vettünk fel céges autóra 6 évre 2009-ben. Érdeklődnék, hogy a céges autókra is jár a visszafizetés? Válaszát köszönöm. Ági

 57. Norbert

  Üdvözlöm!Svájci frank alapú hitelszerzödéssel vásároltam 2007-ben 7éves futamidövel egy autót ami idén lejárt volna de az árfolyamkülönbözet miatt még 2 évig fizetnem kell.Az lenne a kérdésem ,hogy nekem is jár ez a bizonyos visszafizetés és hogy van e valami teendöm ezzel kapcsolatban? Például kell valami kérelmet benyujtani vagy csak várni kell amig a bank visszautal?válaszát elöre is köszönöm. Norbert

 58. Szilvi

  Üdvözlöm!Svájci frank alapú szabadfelhasználású hitelt vettünk fel 2005.szeptemberében 10 évre,amit 2010 októberében kifizettünk az akkor aktuális árfolyamon.Mi mire számíthatunk?Válaszát köszönöm.Szilvi

 59. Mónik

  Üdvözletem ! Érdeklödnék 2008 ban vettem fel deviza alapú jelzálog hitelt 2010 ben kiváltottam forint alapú jelzálog hitelre , szeretném kérdezni nekem is jár vissza térités ? Előre is köszönöm !

 60. zoli78

  Üdvözlöm!
  2008.08-ban felvettem 1.6 millió Ft Chf autó hitelt 7 évre (2015.08-járna le) Ez évben kifizettem a fentmaradó kb 900 e Ft ot így a vége majdnem 3.5 millió lett.Kérdésem az lenne, hogy így végtörlesztés esetén is jár vissza valamennyi és ha igen nekem kell felkeresni a hiteles bankot vagy ők veszik fel velem a kapcsolatot? Meg mikorra várható az elszámolás? Előre is köszönöm válaszát!

 61. bukaib

  Üdvözlöm. Az iránt érdeklődöm, hogy a 2013-ban lejárt (nem végtörlesztett) szabadfelhasználású személyi kölcsönöm esetében tényleg igaz e, hogy ha szeretném, hogy a bankom kiszámolja nekem, hogy mennyivel tartozik illetve ha szeretném, hogy elszámoljon velem 10.000 Ft ért nekem kell külön kérvényeznem? Köszönöm a válasz.

 62. bankmonitor.hu

  @bukaib: Az Ön által leírt esetben nem kell külön kérvényezni az elszámolást és díj sem terheli emiatt. Automatikusan meg fog történni, azonban vegye fel a bankkal a kapcsolatot, hogy közölje aktuális adatait, elérhetőségét és hogy milyen formában kéri majd a visszatérítést (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 63. bankmonitor.hu

  @zoli78: A visszatérítés az Ön által leírt esetben is jár. Automatikusan meg fog történni, azonban vegye fel a bankkal a kapcsolatot, hogy közölje aktuális adatait, elérhetőségét és hogy milyen formában kéri majd a visszatérítést (készpénzben vagy bankszámlaszámra). Az elszámolás jövő év első felében várható.

 64. bankmonitor.hu

  @Mónik: A visszatérítés jár, javasoljuk, hogy a megszűnt szerződés vonatkozásában vegye fel a bankkal a kapcsolatot, hogy közölje aktuális adatait, elérhetőségét és hogy milyen formában kéri majd a visszatérítést (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 65. bankmonitor.hu

  @Szilvi: A visszatérítés ez esetben is jár. Javasoljuk, hogy vegye fel a bankkal a kapcsolatot, hogy közölje aktuális adatait, elérhetőségét és hogy milyen formában kéri majd a visszatérítést (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 66. bankmonitor.hu

  @Norbert: Mivel a szerződés még él, így nincs teendő, az elszámolás automatikusan fog megtörténni és a fennálló tartozását fogják vele csökkenteni.

 67. bankmonitor.hu

  @vargane.agi: Az elszámolás csak a magánszemély által felvett hitelekre vonatkozik, vállalkozások által felvett hitelre nem.

 68. bankmonitor.hu

  @zsuzsanna: A visszatérítés jár, az elszámolás a bank részéről meg fog történni. Mivel a szerződéses kapcsolat már megszűnt a bankkal, így közölni kell a pénzintézettel az aktuális adatait, elérhetőségét, és hogy milyen módon tart igényt a visszatérítésre (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 69. bankmonitor.hu

  @Rea78: A leírtak alapján a visszatérítés járhat. A pontos összeg meghatározásához azonban rengeteg információ szükséges (pl. hitelfelvétel dátuma, folyósított összeg, az egyes törlesztési napokon alkalmazott árfolyamok, stb.), így egyedi számítások elvégzésére nincs lehetőségünk. Ezt a bankjuk fogja kiszámítani és megküldeni Önöknek. Mivel a szerződéses kapcsolat már megszűnt a bankkal, így közölni kell a pénzintézettel az aktuális adatait, elérhetőségét, és hogy milyen módon tart igényt a visszatérítésre (készpénzben vagy bankszámlaszámra).

 70. feco

  Kisssé tapasztalatlannak érzem magamat a devizahitellel kapcsolatban én 205ben vásároltam a lakásomat devizahitelre,és most annyi információ van hogyan lehetne a hiteltörlesztést vagy a visszatéritést ahogyan nevezzük elinditani a bank felé,kell valami nyomtatványt kitölteni a bank felé vagy mi a teedndő ezzel kapcsolatban én 15évre vettem föl a hitelemet .ha valai tudna ezzel kapcsolatban fölvilágositani megköszönném.

 71. Timcsi

  Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy 2009-ben felvett svájci frank alapú autóhitelemet 2012-ben visszafizettem,jár-e nekem vissza és ha igen a Bankhoz be kell-e mennem adat egyeztetésre vagy értesítést fogok kapni?Válaszát előre is köszönöm.

 72. t.kitti30

  Sziasztok!

  Nagyon nagy segítség lenne a szakdolgozatomhoz, ha kitöltenétek a hitelkártyákról szóló kérdőívemet. Maximum 5 perc. Köszönöm!!

  link to kerdoivem.hu

 73. Arnold

  Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozóként vásároltunk egy autót 2006-ban 6 évre. 2 éve tartozás rendezve. Várható e visszafizetés? Tisztelettel:Arnold

 74. Mónik

  Üdvözletem ! Érdeklődnék 2008 juliusban felvettünk 3 millo ft svájci frank hitelt 25 évre, jelzálogot , 2010 juliusában kiváltottuk forint alapú hitelre 8 milliot vettünk fel szintén 25 évre jelzálog hitelt azért vettünk fel 8 milliot mert a 3 millios frankos hitelből lett 5 millio 500 ezer ft . Szeretnék érdeklödni jár esetleg visszatérités ? Ha igen milyen formában kapnánk meg ? Előre is köszönöm szépen .

 75. EZ

  Üdvözletem! 2008.04 hónapban vettem fel 7,2M Ft szabadfelhasználású jelzálog hitelt JPY alapon melyet 2012.01 hónapban ugyan azon banktól felvett 8,0 M Ft forint alapú hitelből rögzített árfolyamon végtörlesztettem. Ha jól értem akkor nekem egyáltalán nem jár visszatérítés? 2015.03. hónapban melyik hitelre kérhetek elszámolást a bankomtól? A választ előre is köszönöm!

 76. bankmonitor.hu

  @EZ: A rögzített árfolyamon végtörlesztett hitelek esetében lehet márciusban kérni az elszámolás elkészítését. Az elszámolástól függ, hogy jár-e majd visszatérítés vagy nem.

 77. bankmonitor.hu

  @Mónik : Hogy az egyes hitelekre jár-e visszatérítés, azt a következő linken elérhető cikkben szereplő kalkulátorral tudja megnézni: http://www.bankmonitor.hu/cikk/erre-vartak-a-devizahitelesek–megvan-mikor-kapod-meg-a-visszateritest.htm

 78. lola

  Üdvözletem!2006 júliusában vettünk fel 850000 Ft személyi kölcsönt,6 évre,svájci frank alapút,az OTP .nél. Végtörlesztettünk 1 évvel hamarabb a lejárat előtt.A kalkulátor szerint jár visszatérítés,de a bank szerint nem.Mi az igazság?Köszönöm a választ

 79. bankmonitor.hu

  @lola: Egyeztesse a bankkal, hogy a visszatérítés mely feltételének nem felel meg az Ön hitele.

 80. dubiszabi

  Jó napot!2006 májusban vettünk autot chf alapu hitelt 6évre de fix tölesztőben fizetük 2013 májusban lejárt nekünk kell tennünk valamit vagy automatikus az elszámolás?,Érdeklődnék 2006-ban vettünk autót fix törlesztéssel a hitel lejárt 2013-ban nekünk is jár vissza pénz?

 81. bankmonitor.hu

  @dubiszabi: Automatikus, kivéve ha hitele követeléskezelőnek lett átadva. Az, hogy jár-e visszatérítés a hitelére, azt a következő cikkben elhelyezett kalkulátorral tudja leellenőrizni: link to bankmonitor.hu

 82. csabai

  Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy a svájci frank alapú hitelem, 2013-ban fizettem ki. Vonatkozik e rám az elszámolás, mivel 5 éven belül vagyok, viszont a hitelt 2003 novemberében vettem fel 6 évre, maradványértékesen, amit a bank 2009-ben, szerződésmódosítással még 4 évre meghosszabbított. Ha a 2003-as 6 éves időszakra nem is, de a 2009-ben módosításra került szerződésemtől számítva igényt tarthatok e kifizetésre? Köszönöm válaszukat!

 83. bankmonitor.hu

  @csabai: A 2004. május 1. előtt kötött hitelekre nem jár visszatérítés attól függetlenül, hogy még fennállnak-e, vagy már lezárultak.

 84. sepsi52

  2006. szeptemberben vettem fel devizaalapú hitelt.2008. májusában piaci árfolyamon egy másik bank jelzáloghitelével és a hitelező bank személyi kölcsönével kifizettem a hitelt. Jár-e vissza pénz, ha igen, akkor milyen alapon ?

 85. sepsi52

  A hitel, amit kiváltottam a másik bank jelzáloghitelével (CHF-alapú ) kényszer lakáseladás miatt megszűnt, a személyi kölcsön, amivel kiváltottam továbbá a hitelt, pedig követeléskezelőnél. ( Miután úgy került követeléskezelőhöz, hogy vitattam a bank által kimutatott tartozást .

 86. bankmonitor.hu

  @sepsi52: Az, hogy jár-e visszatérítés a hitelére, illetve, hogy miért jár, azt a következő cikkben elhelyezett kalkulátorral tudja leellenőrizni (több hitelről írt, így az adatokat külön-külön adja meg):
  link to bankmonitor.hu

 87. bankmonitor.hu

  @sepsi52: Az egyes hitelek adatait az következő linken elérhető cikkben szereplő kalkulátorban megadhatja külön-külön, egyesével, és megtudhatja, jár-e visszatérítés az egyes hitelekre és milyen jogcímen: link to bankmonitor.hu. A követeléskezelő által átvett hitel esetében az elszámolást a pénzügyi intézmény készíti el, de az elszámolás érvényesítését az adós kérheti a követelés kelezőnél.

 88. roland62

  Jo napot nekem is volt egy 9.000.000 ft-os lakáshitelem de nem tudtuk fizetni eladta egy behajto csoport! A banktol megkaptuk az elszámolást 561.000-ft-ot itélt meg a bank de azt irták hogy ezt a követelés kezelö cégtöl kell kérnünk! Ott pedig ök azt mondják hogy mivel a bank adott nekünk kedvezményt amikor eladták felölünk az ingatlant elengedtek belöle x összeget abba vissza kell számolni ezt az 561.000 ft-ot igy nem kapunk semmit! Ez lehetséges??

 89. Barbi

  Jó Napot! Érdeklődni szeretnék, hogy 2007-ben felvett 2 000 000 Ft szabadfelhasználású jelzáloghitelem amit 20 évre vettünk fel havi 30 000 Ft-tal volt fizetve és most kijött az elszámolás, hogy az elkövetkezedendő 13 évben már csak 20 000 Ft lesz ami azt jelenti, hogy akkor is 2 000 000 Ft felvett hitelre 5 600 000 ft-ot fizetünk vissza akkor is majdnem a 3*-sa. Azt szeretném megtudni hogy pénzt semmiféle képpen nem kapunk vissza vagy fellebezhetünk?

 90. bankmonitor.hu

  @Barbi: Az elszámolás következtében 30-ról 20 ezer forintra csökkent a törlesztőrészlete, mivel a visszatérítés összegét levonták a tőketartozásából.

 91. jólfizető

  Jó Napot!Érdeklődöm hogy 2008-ban felvett 7millió forint hitelre miért kell kb.20millió forintot visszafizetnem!Volt lakástakarék pénztáram is,de azóta havi 108ezer Ft. kellett fizetnem ,és még van 10millió tartozásom,mit fizettem éveken keresztűl! A törlesztőrészletem csak 22ezer FT-tal.csökkent,pedig rendesen fizettem mindig

 92. dubiszabi

  Jó napot.A kérdésem az lenne,hogy 2009 06.12-én felmodta az Otp a forint hitelemet de azóta is fizetem a kövelelés kezelőnek és szeretném tudni,hogy kapok elszámolást?

 93. magdi

  Tisztelt Bankmonitor!2011-ben végtörlesztettem egy lakáscélú devizahitelt,ami a volt élettársam nevén volt.Így az ingatlan az én tulajdonomba került.A deviza hitelbe adóstárs voltam.Nagy valószínűséggel kap vissza pénzt a banktól ahol a deviza hitel volt.A kérdésem az lenne hogy miért ő kapja meg a pénzt,amikor én fizettem ki a hitelt?Mit tudok tenni?A bank nem adott semmilyen felvilágosítást mivel nem én voltam az adós.

 94. Kitti

  Lenne egy ház,aminek a vételára 5.700.000 forint.Önerőnek van 600.000 forintunk,valamint 1gyermekünk és 1 gerekre aláírnánk,tehát CSOK-el együtt 2.030.000 ft lenne önerőnek.Hitelt szeretnénk a fennmaradó összegre felvenni.A problémánk az,hogy a tulajdonos közölte,hogy a ház jezáloggal terhet és van rajta 6.050.0000 ft tartozása!Ebben az esetben van bármi esély arra,hogy ezt a házat mi meg tudjuk venni 5,7 millióért hitelre és ha igen miként kivitelezhető ez?Köszönöm

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.