Betöltés

Devizahitelesként nem kaptál elszámoló levelet? Mutatjuk, hogy mit tehetsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-29

A devizahiteles elszámoló leveleket április 30-ig kell feladniuk a pénzintézeteknek. Lesz azonban, aki holnap is hiába nyitja ki a postaládát… Akár megkaptad a levelet akár nem, van néhány fontos határidő, amit észben kell tartanod. Ezeket sorra vesszük, és megnézzük, miért lehet az, hogy még ilyen sokan nem kapták meg a banki elszámolást.

Ha megkaptad a banki elszámolást, fontos határidőket kell betartanod!

Ha nem vagy elégedett az új hitel kondícióval, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, létezik-e kedvezőbb ajánlat, akkor mindenképpen érdemes körülnézned! A bankoknál nem egy akció napvilágot látott az elmúlt hetekben, ami kifejezetten a forintosított hitelek kiváltásakor vehető igénybe.

Van olyan bank, aki sikeres hitelkiváltás esetén plusz 100 000 forintot jóváír a számládon.

Ha élsz a kedvezményes hitelkiváltás lehetőségével, akkor a levél kézhezvételét követő 60 napon belül ingyenesen felmondhatod a hiteled és átviheted egy másik bankhoz.

Nem érdemes tehát sokáig habozni. Az alábbi kalkulátor segítségével rögtön megtudhatod, mennyivel kaphatsz jobb ajánlatot, mint ami az elszámoló leveledben szerepel:


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amennyiben önerőből, családi segítséggel, tehát nem másik banki hitellel szeretnéd visszafizetni a forintosított hiteled, azt is megteheted, de ez esetben a hitel lezárásának lehet végtörlesztési díja.

Ha nem vagy elégedett, és kifogásolod a levélben foglaltakat, akkor első ízben az elszámolás részletes tájékoztatóját kérheted ki. Amennyiben ezek után sem értesz egyet a számított adatokkal, az érintett pénzintézetnél tehetsz panaszt az ügyben, végső esetben pedig a Békéltető Testület működhet közre.

Mi oka lehet, ha még nem kaptad meg a levelet?

A Magyar Posta legutóbbi közleménye szerint az összes, közel 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélből mintegy 1,2 millió darab érkezett be hozzájuk. 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, és több mint 400 ezer küldemény feldolgozása már folyamatban van.

A bankoknak – amennyiben a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt befejeződött – április 30-ig kell feladni az említett küldeményeket. Ez nem egyenlő azzal, hogy az adós meg is kapja az értesítőt ezen a héten. Sőt!

Aki még nem kapta meg a banki tájékoztatót, az várjon türelmesen, ugyanis a levelek hozzávetőleg 30%-a még be sem érkezett a postára. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyanok, akik a május 4-i héten fognak csak szembesülni a visszatérítés összegével, illetve az új hitelük kondícióival.

Az utolsó nap feladott levelek tehát május 4-től érhetnek célba, mivel egy hosszú hétvége is közbeszól. A posta alkalmazottai az elmúlt szombaton is dolgoztak, és szükség esetén ismét lesz szombati munkavégzés – áll a közleményben.

A tértivevényes elszámoló levelek kézbesítését legkésőbb a feladást követő 5. munkanapig, azaz jövő hét végéig kell teljesítenie a postának. Kivétel ez alól az OTP és a K&H Bank ügyfelei, amely bankoknál a peres eljárás később fejeződött be, ezáltal a levelek is később érkeznek majd meg.

A hosszú hétvégén mindenki pihenjen és várjon türelmesen, nem érdemes a bankoknál kérdezősködni!

Biztosan jó a címed a bank adatbázisában?

Ez azoknak fontos, akiknek már megszűnt a hitele, hiszen az élő hitelszerződéseknél a bank most is küld értesítőket, így biztosan tudja a pontos címet. Ha azonban már visszafizetésre került a kölcsön, és azóta változott a címünk, akkor mindenképpen győződjünk meg róla, hogy helyes a bank által ismert címünk.

Amennyiben a levél a jövő hét folyamán sem érkezik meg, egyeztessük adatainkat az érintett banknál!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

18 Hozzászólás

 1. Judit

  Tisztelt Cím! Árfolyamgátba belépőknek mit kell tenni? Nekik is jön elszámolás, levél?

 2. Serike

  Tisztelt Cím! Ha valaki 2003 novemberben kötött autóhitel szerződést közben módosítva lett futamidő hosszabbítása miatt és egyszer fel is lett mondva a szerződés ami azt jelenti, hogy új szerződés lett kötve és 2011.05 05.-én járt le a K&H Banknál nem kap vissza semmit? Miért az EU-ba lépés vagyis a legkésőbbi szerződéskötés dátuma? Mi az elején 35 ezerrel kezdtük a végén 60 ezerrel fejeztük be a havi törlesztést.Akkor miért változott az árfolyam? Válaszukat előre is köszönöm?

 3. tibi555

  Tegnapi napon megkaptam a CIB banktól az elszámolást! Nagyjából az lett, amire számítottunk!
  A deviza hitelesek zöme a kis keresetű családok nem spekulációs céllal vettek fel hitelt.
  A kormány a 180ft-os végtörlesztéssel azokat mentette, meg akik nagy összegeket vettek fel, és ezeket az összegeket pl. befektették magas hozamra olyan cégeknél, mint pl. a Quaestor.

  A „mindenkori kormány-pajtikák” mellett persze voltak, olyan kis emberek is, akik más ingóság vagy ingatlan eladásával ki tudták húzni a nyakukat a hurokból. Azonban a hitelesek zöme nem tudott élni ezzel.

  Nézzük az én hitelemet: 2008- ban vettünk fel un. „Szivárvány típusú” (életbiztosítással egybekötött) hitelt: 13.241.35 CHF-ot ( 1.9 millió ft-ot). Aminek a lényege az lett volna, hogy a tőketartozás egy biztosítóhoz (jelen esetben a (VATIKÁNI GENERALI) került és a hozammal együtt lett volna a kifizetés tőlük a bank felé, ami az árfolyam kockázatot mérsékelte volna. De mivel a Generáli nem tudott hozamot produkálni ezért nem is mérsékelte az árfolyamkockázatot csak közben a biztosítót is eltartottuk. A GeneralI az ilyen fajta, biztosításos hiteleknél a legalacsonyabb hozamot tudta abszolválni a jó évek alatt is, Ezt a hozamot a befizető nem is tud ellenőrizni – annyi amennyit mondanak!!! És annyit mondanak, amennyit akarnak.
  A Generali biztosító minimális hozamot tudott produkálni 7 év alatt 51. 000 ft-ot. A biztosítónak közel 1,1 millió forintot fizettünk ki. Átlag: 4,6% Normális kezeléssel a futamidő végére 3-500 ezret kellett volna hoznia.

  Ezért a hozamért 7 év alatt (51.000 ft) . Évi kb. 7300ft – havi 608 ft. és így lettem spekuláns.

  Kamattörlesztésre és kezelési költségre a CIB banknak kifizettünk 1.3 millió ft.

  A forintosítás utána bank felé fennálló tartózásunk 13.141,35 CHF – 3.153.131,94 HUF ami pont 1.2 millióval több mint amikor felvettük.

  Ha a Generali biztosítónál felbontjuk a szerződést, akkor azok a számukra eddig befizetett és rosszul forgatott tőkének csak a töredékét fizetnék vissza. Tehát ott súlyos 100 ezreket buknánk
  Összesen eddig kifizettünk 2,4 millió forintot és még 4 év alatt ki kellene fizetnünk: 3.152 milliót

 4. tibi555

  ami summa: 5.5-5.7millió éppen 3x annyi mint-a felvett összeg.

  Ehhez képest a törlesztő részletünk csökkent havi: 8142,87 ft-al

  Ami jól hangzana, ha az utolsó évben nem emelkedne 108 és 111 ezer ft-ra ami kb. egy dolgozó ember egy havi fizetése. Pl. az enyém mert „akinek semmije sincs szart se ér János” szerint ennyit érek.
  A tisztességtelenül felszámított összeg: 947 CHF . Ők írják azt, hogy az összeget tisztességtelenül számolták fel – Ha ez így van a sok devizahiteles esetén ez nagy értékre elkövetett csalás – vagy hűtlen kezelés javaslom dokumentum alapján jelentse fel mindenki a bankokat.

  A törlesztési táblázatokban szereplő összegek csak a kamat ehhez jön plusszba a tőke a Generali felé 18 ezer Tehát a havi átlag 35 ezer az utolsó évig. Onnan pedig a feketeleves az utolsó évre.

  ÍGY SEGÍTETT RAJTUNK A VIKTOR A FIDESZ ÉS A KORMÁNY ÍGY TÖRVÉNYESÍTETTE AZ ÉVSZÁZAD BANKI CSALÁSÁT!!! AZ UTOLSÓ ÉVBEN KÜLDENEK A PADLÓRA!!!!!!

  MEGIJEDTEK A “MÉLYMAGYAROK” HOGY AZ ÁLLAMPOLGÁROK SORRA MEGFOGJÁK NYERNI A DEVIZAHITELES PEREKET – HÁT KREÁLTAK EGY BANKÁRMENTŐ TÖRVÉNYT 257FT-OS CHF- EL GYALÁZATOS ORSZÁG GYALÁZATOS VEZETŐK

 5. djnorby

  kedves bankmonitor!!2007.10.14 felvetem egy autó hitelet svájci frankban amit 2014.10.14 én lejárt!De még nem kaptam meg az elszámolást!A bank akitol hiteleztem a Banif plus bank volt! A kérdésem az hogy meg kapom e még a levelet az elszámolásrol vagy ilyen kor mi a tehendö??Válaszát eröe is köszönöm!

 6. bankmonitor.hu

  @Judit: Nincs külön teendő, az elszámoló levelek kiküldése automatikus az árfolyamgáttal érintett szerződések esetén is.

 7. bankmonitor.hu

  @Serike: A tisztességtelenségre vonatkozó rendelkezések 2004. május 1, vagyis hazánk európai uniós csatlakozása óta képezik a magyar jog részét. Ezért a május előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik az elszámolás.

 8. bankmonitor.hu

  @djnorby: Ha még nem kapta meg az elszámoló levelet, akkor további információkat a következő cikkben olvashat: link to bankmonitor.hu

 9. korbana

  Autóvásárláshoz vettünk fel svájci frank alapú hitelt 2005-ben. Rendesen fizettük a részleteket, de 2010-ben már nem győztük, ezért eladtuk az autót. Az új tulajdonos átvállalta a fennmaradó hitelt.
  Kérdésem, igaz-e, hogy a visszatérítés csak az utolsó tulajdonosnak jár, sőt elszámolást sem kell kapnunk? Mit tegyünk, hogy elszámoljanak velünk és mi is visszakapjuk a jogtalanul tőlünk elkért és befizetett összeget?

 10. katana588

  Az UCB Bank ügyfele vagyok.A mai napig nem kaptam meg az elszámol levelet.Telefonon többször kerestem őket de érdemben nem segítettek.Utoljára azt közölték hogy nem szerepelek a rendszerben.Természetesen e-mailt is írtam nekik.Meddig várjak még rájuk?

 11. hovirag54

  Nekem olyan kérdésem lenne hogy mi kapnánk vissza pénzt de honnan tudják hogy hova küldjék.Póstán nemlehet kérni a pénzt?mittegyek?

 12. Judit72

  Tisztelt Bankmonitor!
  2010-ben tartozásátvállalási szerződéssel vettem egy kishaszongépjárművet. Mint magánszemély vállaltam át a hitelt ami egy Kft-é volt.A banktól telefonos felhívás után azt a választ kaptam nem vonatkozik rám az elszámolás mert az eredeti szerződő cég volt .Kérdésem az lenne ez így helytálló-e? hisz én magánemberként fizetem az autót .

 13. imi81

  BAnifPlusos ügyfélként még én sem kaptam elszámolólevelet mint ahogy sokan mások sem..

 14. Szoci1

  A mai napig 2015. 05. 04.-ig nem kaptuk meg az elszámoló levelekt a Banif Plusz Banktol, elérhetetlenek, de Ők ha késünk a törlesztőrészlettel máris kamatott számláznak, sőt egy hónapban többször felhívnak hogy mikor fizetünk, bezegg most semmi, Őnekik nem kell ilyenkor kamatot fizetni??? Hol itt az igazságosság a Ez a Bank mindent megtehet!!!!!

 15. Beatrix

  Banifplus Banktól a mai napig nem kaptam semmit és csak hitegetnek! Hova fordulhatok?

 16. szilva66

  Banif Plus Banknál van autóhitelem.Beatrix jelezte hogy a mai napig nem kaptunk elszámolást,legfőképp az élőhetelesek.Június közepe van. Kérdésem amire se a Baniftól se az MNBtól se kaptam választ,szóval a kérdésem hogy mit jelent jelen esetben az adminisztrativ okokra való hivatkozás ami miatt nincs elszámolás.a másik kérdésem hogy hogy lehet az hogy a Banif bankra nen tartoznak az előírt törvények?? Azzal hogy most elvileg 48millióra vannak büntetve azt minannyian tudjuk,hogy vicc. Miért nem lép már valaki gyakorlatban fel ellenük?? Hogy lehet az hogy több mint 20ezer emberrel packáznak?

 17. renata

  2015.06.15 mi sem kaptunk még a mai napig se a Banif Plustól semmit, de már ebből kifolyólag 2 havi törlesztőt sem küldtek!!! Kíváncsi leszek, hogy majd egyszerre kapjuk meg 42,000 ft/hó! Na, akkor tuti pipa leszek, mégis hogy gondolják, hogy egyszerre 100.000 ft befizetek???

 18. Krisztina

  2015.06.30 még mindig a banif plus elszámoló levelére várunk. Rájuk nem vonatkozik a törvény?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.