loading

Devizahitelesként nem kaptál elszámoló levelet? Mutatjuk, hogy mit tehetsz!

A devizahiteles elszámoló leveleket április 30-ig kell feladniuk a pénzintézeteknek. Lesz azonban, aki holnap is hiába nyitja ki a postaládát… Akár megkaptad a levelet akár nem, van néhány fontos határidő, amit észben kell tartanod. Ezeket sorra vesszük, és megnézzük, miért lehet az, hogy még ilyen sokan nem kapták meg a banki elszámolást.

Ha megkaptad a banki elszámolást, fontos határidőket kell betartanod!

Ha nem vagy elégedett az új hitel kondícióval, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, létezik-e kedvezőbb ajánlat, akkor mindenképpen érdemes körülnézned! A bankoknál nem egy akció napvilágot látott az elmúlt hetekben, ami kifejezetten a forintosított hitelek kiváltásakor vehető igénybe.

Van olyan bank, aki sikeres hitelkiváltás esetén plusz 100 000 forintot jóváír a számládon.

Ha élsz a kedvezményes hitelkiváltás lehetőségével, akkor a levél kézhezvételét követő 60 napon belül ingyenesen felmondhatod a hiteled és átviheted egy másik bankhoz.

Nem érdemes tehát sokáig habozni. Az alábbi kalkulátor segítségével rögtön megtudhatod, mennyivel kaphatsz jobb ajánlatot, mint ami az elszámoló leveledben szerepel:


Amennyiben önerőből, családi segítséggel, tehát nem másik banki hitellel szeretnéd visszafizetni a forintosított hiteled, azt is megteheted, de ez esetben a hitel lezárásának lehet végtörlesztési díja.

Ha nem vagy elégedett, és kifogásolod a levélben foglaltakat, akkor első ízben az elszámolás részletes tájékoztatóját kérheted ki. Amennyiben ezek után sem értesz egyet a számított adatokkal, az érintett pénzintézetnél tehetsz panaszt az ügyben, végső esetben pedig a Békéltető Testület működhet közre.

Mi oka lehet, ha még nem kaptad meg a levelet?

A Magyar Posta legutóbbi közleménye szerint az összes, közel 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélből mintegy 1,2 millió darab érkezett be hozzájuk. 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, és több mint 400 ezer küldemény feldolgozása már folyamatban van.

A bankoknak – amennyiben a bank és az állam közötti peres eljárás március 1. előtt befejeződött – április 30-ig kell feladni az említett küldeményeket. Ez nem egyenlő azzal, hogy az adós meg is kapja az értesítőt ezen a héten. Sőt!

Aki még nem kapta meg a banki tájékoztatót, az várjon türelmesen, ugyanis a levelek hozzávetőleg 30%-a még be sem érkezett a postára. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyanok, akik a május 4-i héten fognak csak szembesülni a visszatérítés összegével, illetve az új hitelük kondícióival.

Az utolsó nap feladott levelek tehát május 4-től érhetnek célba, mivel egy hosszú hétvége is közbeszól. A posta alkalmazottai az elmúlt szombaton is dolgoztak, és szükség esetén ismét lesz szombati munkavégzés – áll a közleményben.

A tértivevényes elszámoló levelek kézbesítését legkésőbb a feladást követő 5. munkanapig, azaz jövő hét végéig kell teljesítenie a postának. Kivétel ez alól az OTP és a K&H Bank ügyfelei, amely bankoknál a peres eljárás később fejeződött be, ezáltal a levelek is később érkeznek majd meg.

A hosszú hétvégén mindenki pihenjen és várjon türelmesen, nem érdemes a bankoknál kérdezősködni!

Biztosan jó a címed a bank adatbázisában?

Ez azoknak fontos, akiknek már megszűnt a hitele, hiszen az élő hitelszerződéseknél a bank most is küld értesítőket, így biztosan tudja a pontos címet. Ha azonban már visszafizetésre került a kölcsön, és azóta változott a címünk, akkor mindenképpen győződjünk meg róla, hogy helyes a bank által ismert címünk.

Amennyiben a levél a jövő hét folyamán sem érkezik meg, egyeztessük adatainkat az érintett banknál!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak