Betöltés

Dombornyomott, vagy elektronikus – milyen kártyát válassz?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-09

Örökös, visszatérő kérdés: milyen bankkártyát is érdemes választani? Dombornyomott vagy elektronikus? Mastercard vagy VISA? Melyikkel hol lehet fizetni? Elfogadják-e internetes vásárlás során? Jár-e hozzá utasbiztosítás? Sorra vettük a legfontosabb kérdéseket!

Naponta érkeznek hozzánk bankkártyákkal kapcsolatos kérdések. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, ami segíthet neked is megtalálni a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

Hitelkártya, vagy betéti kártya? 

Óriási különbség van aközött, hogy saját pénzedet költöd (betéti kártya), vagy hitelkert terhére vásárolgatsz (hitelkártya). Ám mindkettő bankkártyának minősül, és elfogadói oldalon általában nincs köztük különbség. Hiába írják ki, hogy credit card only (csak hitelkártyát fogadnak el), jellemzően minden gond nélkül lehet fizetni a debit card-dal (betéti kártyával) is.

Kalkulátorunk segítségével biztosan megtalálod a számodra legjobb hitelkártyát.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Dombornyomott kártya vagy elektronikus kártya?

Először is különítsük el a két kategóriát: attól függően, hogy a rajtuk szereplő számok a kártya síkjából kiemelkednek (kidomborodnak) vagy sem. Így a dombornyomott és a nem dombornyomott (Unembossed, vagy vésett) kártyákat különböztetünk meg. (Az elektronikus kártya kifejezést főként a nem dombornyomott kártyákra használják, pedig mindössze annyit jelent, hogy a kártyával lehet online fizetni.)

Korábban jelentős különbséget találhattunk a két típus között: míg a dombornyomott kártyákat szinte mindenhol elfogadták, és utasbiztosítás is járt hozzájuk, addig a vésett kártyák esetében már nem volt ilyen egyértelmű a helyzet. Ez a korábban megszokott rend mára felborult: mára mindössze annyi igaz, hogy a dombornyomott kártyát nagyobb valószínűséggel fogadják el, és nagyobb valószínűséggel kapcsolódik hozzá utasbiztosítás.

A bankodtól függ egyes kártyákhoz jár-e biztosítás, vagy sem. Mára sok esetben még a dombornyomot kártyához is csak opcionálisan megvásárolható biztosítást lehet választani. Adott esetben ugyanazt, amit az elektronikus kártyákhoz is vásárolhatsz.

A vásárláskori elfogadásban, interneten való vásárlás lehetőségben sem találni lényeges különbséget, ám még mindig akad olyan kereskedő, akik szívesebben elfogadják a dombornyomott kártyákat, mint a vésetteket.

A boltokban sem fogunk igazi különbséget érezni: mind a dombornyomott, mind a vésett kártyán általában megtálalhatjuk a mágnes csík mellett a chipet is. Mindkét elem arra szolgál, hogy az adatainkat tárolja. Ezek közül a második sokkal biztonságosabb, így az új kártyák már mind ezzel vannak ellátva. (A mágnes csík azért kap továbbra is helyet az új kibocsátású kártyákon, mert még mindig rengeteg a csak mágneses elven működő kártyaelfogadó terminál a világban, és azokat is lehessen használni az új kártyákkal is.)

Mastercard vagy VISA?

A bankkártyákhoz minimum két intézet tartozik: kártyát kibocsátó bank és a kártyatársaság. Nézzünk egy egyszerű példát: OTP MasaterCard Standard. Itt a kibocsátó bank az OTP, amíg az kártyatársaság a MasterCard. A kibocsátó bankot általában ismered (saját bankod), de a két legnagyobb kártyatársaság neve is ismerősen csenghet: VISA és a már említett MasterCard. (Rajtuk kívül talán még második és a harmadik legismertebb az American Express és a Diners Club.)

Korábban megfelelt a valóságnak, hogy az amerikai kontinensen a VISA-t fogadják el, míg az európain a MasterCard-ot. Mára már inkább az elterjedésükben van különbség, mind az új mind az ó-kontinensen fizethetünk mindkét nagy kártyatársaság kártyáival. Külföldi utazásaink során történt költéseinket mindkét kártyatársaság el tudja számolni mind euróban mind dollárban.

Egyedüli különbség talán az érintés nélküli fizetésben találunk. Magyarországon ugyanis sok helyen csak a MasterCard PayPass funkciójával lehet fizetni, míg a VISA PayWave funcióját nem igazán tudjuk kihasználni.

Extra kártyák: co-branded és a pénzvisszatérítés

Az előbb említett kártyakibocsátó és a kártyatársaságon kívül szerepelhet még más cég is a kártyákon. Ebben az esetben co-branded kártyákról beszélhetünk. Ilyen például az Erste Banknál elérhető Wizz Air kártya, ami egy dombornyomott MasterCard és létezik belőle hitelkártya, illetve betéti kártya is. Általában az ilyen kártyához kapcsolódó harmadik cég valamilyen kedvezményt nyújt a kártya birtokosainak (példánknál maradva vásárlások után visszatérítést kaphatsz, amit repülőjegyekre költhetsz.)

Ezzel el is érkeztünk az olyan kártyákhoz, ahol konkrét pénzvisszatérítést kaphatsz költéseid után. Ezek közül a legismertebb idehaza az American Express kártyatársaság kártyái.

Az ilyen „extra kártyák” díjai általában magasabbak, de az általunk elérhető kedvezmény illetve visszatérítés bőségesen fedezheti a magasabb költségeket.

2 Hozzászólás

 1. ifj. Pordány Sándor

  T.c. MKB Bank! Dombor nyomott kártyát váltanék, de félek a használatától! Nem szeretném, ha nagyobb összeget, vagy többször vennének le a Bankszámlámról, az adott helyről!

 2. Tibor

  Ha már a régi kártya lejár, az ügyfelek megkérdezése nélkül küldik ki a bankok az új kártyát, és az ügyfelek olyat kénytelen elfogadni mint amit kiküldtek. Miért nem
  választhat az ügyfél, hogy olcsóbb kártya típus birtokosa lehessen?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.