Betöltés

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

szerző: Fülöp Norbert
2018-12-06

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól is, hogy előtörlesztésnél a futamidőt is csökkentjük, vagy csak a havi törlesztő lefaragása a cél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy példa, hogy mi történhet előtörlesztésnél:

Ha egy 10 éves futamidőre felvett, 10 millió Ft-os hitelt a második év végén 2 millió Ft-tal előtörlesztünk, akkor

  • a havi törlesztők csökkentésével 326 ezer Ft-tal kevesebb kamatot fizetünk 10 év alatt;
  • míg ha a futamidőt lecsökkentjük 94 hónapra, akkor 626 ezer Ft nyerhető a kamaton.

Persze azt mindenképp ellenőriznünk kell, hogy a hátralévő időre számított kamat és a végtörlesztés összege hogyan viszonyul egymáshoz, mert van olyan pont, amikor magasabb a végtörlesztés költsége, mint amennyit a kamatokon meg lehet spórolni. Ha ebbe futnánk bele, akkor már nem érdemes idejekorán kiszállnunk.

Bármennyire is jó döntés lehet az idő előtti elő- és végtörlesztés, a legtöbb ember hitelfelvételkor ezzel nem számol, inkább a havi törlesztők, a kamatok és persze a kamatkockázat alapján választ hitelt. Pedig sokan már eleve úgy kalkulálnak, hogy minél rövidebb idő alatt szeretnék letudni a hitelüket, ezért ha tehetik, azonnal megszabadulnak a tehertől. Ha számítunk erre, akkor viszont érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Milyen költséget jelent az elő- és végtörlesztés?

Fontos tudni, hogy az elő- és végtörlesztésnek van költsége: előbbinél a befizetett összeg, utóbbinál a fennálló tőketartozás meghatározott százalékát kérik el a bankok.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) annyiban kilógnak a sorból, hogy ezekbe a lakás-takarékpénztári megtakarítások ingyenesen beforgathatók, amivel az állami támogatás mellé még ez a pár tízezer forintos árelőny is bezsebelhető. A más forrásból történő előtörlesztésnek itt is van azonban költsége, ám ez nem haladhatja meg a befizetett összeg 1%-át.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 20 évre felvett 20 millió Ft-os lakáshitel esetében az, ha az adós 10 millió Ft-nál végtörleszt, 64 ezer és 200 ezer Ft költséget jelent attól függően, hogy melyik bankot választotta. Ez azonban csak változatlan futamidő esetén igaz, ugyanis a futamidő módosítása szerződésmódosítással jár, ami plusz költség az előtörlesztési díj felett. A szerződésmódosítás 10 és 50 ezer Ft közötti kiadást jelent, amihez hozzá jön még a pár tízezer forintos közjegyzői díj is.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló