Drága, vagy olcsó a lakáshitel? Egy érdekes történelmi egybeesés…

Drága, vagy olcsó a lakáshitel? Egy érdekes történelmi egybeesés…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-14 Frissítve: 2021-10-11
 

A forint megingásával párhuzamosan a hitelkamatok is növekedtek az elmúlt két hónapban. Mit jelent azonban mindez? Tényleg drágák lettek a hitelek? Történelmi kitekintés érdekes végeredménnyel…

Az elmúlt másfél hónapban az egyes bankok a piaci kamatszint emelkedését lekövetve 0,3-0,8% mértékben növelték lakáshitel kamataikat. Hat és fél éve folyamatosan csökkenő kamatszint után, érthetően figyelmet kapott az ellentétes elmozdulás a lakosság részéről.

Drága lett a lakáshitel a közelmúlt kamatemelkedése után? A kérdés eldöntéséhez érdemes egy kis történelmi kitekintést tenni. 2008-as nagy pénzügyi válság előtt (2008.09.15. a Lehmann Brothers csődje) mindent vitt a svájci frank alapú hitel. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett hitel havi törlesztőrészletében 32 ezer Ft (30%) különbség volt anno.

Ha megnézzük a mai (elmúlt hetek kamatemelkedéseit már tartalmazó) lakáshitel kínálatot, akkor azt láthatjuk, hogy a legolcsóbb, változó kamatozással bíró lakáshitelt 54 ezer Ft havi törlesztőrészlettel tudjuk felvenni. Összehasonlításképpen: a válság előtti, svájci frank árfolyamkockázatot tartalmazó hitel törlesztőrészlete (ugyancsak változó kamatozás mellett) közel 75 ezer Ft volt. 21 ezer Ft-tal olcsóbb tehát ma a devizakockázat nélküli, változó kamatozású hitel.

Szerencsére a bankpiac sokat fejlődött 10 év alatt, így ma már a jövőbeli kamatemelkedések kockázatát sem feltétlenül szükséges felvállalnunk. A 20 évig fix kamatozással rendelkező hitelt ma 75700 Ft havi törlesztés mellett elérhetjük. Azaz ma gyakorlatilag azonos áron kapjuk meg a devizaárfolyam- és kamatkockázat-mentes hitelt, mint 10 éve a mind a két kockázatot magában foglaló svájci frank hitelt.

Az olcsó, vagy drága kérdésnek neki futhatunk egy másik látószögből is. Ma a fentebb ábrázolt változó kamatozású forint hitel kamata 2,7%. Ezzel szemben a következő 12 hónapra várhat infláció az MNB előrejelzése szerint szinte pontosan 3%. Mindez annyit jelent, hogy reál értelemben (azaz az inflációt meghaladóan) semmibe nem kerül a hitel… Hasonló jelenség meglehetősen ritkán fordul elő a pénzügyek történetében (és ez még mindig valahol az előző nagy válságnak köszönhető…)

Az aktuális lakáshitel kínálatról az alábbi kalkulátor segítségével érdemes tájékozódni:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés