Betöltés

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

szerző: Fülöp Norbert
2019-04-12

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet sokaknak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora  mindig az aktuális banki hirdetmények alapján hasonlítja össze 14 bank termékeit. Nem csak azt láthatjuk azonban, hogy az adott pillanatban melyik bank, milyen áron kínál hitelt a felhasználó által beállított paraméterek (jövedelem, kamatperiódus, hitelcél stb.) alapján, hanem azt is, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a hitelkamatok.

Ez azért különösen érdekes kérdés, mert az elmúlt időszakban felerősödtek a kamatemelkedést váró jóslatok, amit az MNB is erősített azzal, hogy jó ideje a hosszabb kamatperiódusú, a kamatemelkedéssel szemben ellenállóbb hiteltermékek felé tereli a bankokat és az ügyfeleket egyaránt. Nem véletlen, hogy jelenleg a kihelyezett lakáshitelek 95%-a 1 évnél hosszabb kamatperiódusú, de ezen belül is magasan tarolnak a 10 évig fixált termékek. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a kamat, ezzel együtt pedig a havi hiteltörlesztő összege nem változhat, vagyis minél hosszabb, annál kiszámíthatóbb a fizetési kötelezettség alakulása.)

Ezt vizsgálva pedig érdekes számokat láthatunk, ha megnézzük, miként alakult a lakáshitelek THM szintje (teljes hiteldíj mutatói) és havi törlesztője az elmúlt egy évben. A lakáshitel kalkulátor korábbi adatait böngészve (10 millió Ft hitel, 15 éves futamidővel, 300 ezer Ft nettó jövedelemmel) kiderül, hogy az elmúlt egy évben a változó kamatú, vagyis az egy évnél rövidebb kamatperiódusú, valamint az 5 éves kamatperiódusú hitelek drágultak, míg a 10 évre vagy a futamidő végéig fixáltak olcsóbbak lettek.

A változás azonban egyik esetben sem nevezhető igazán komolynak, hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint havi törlesztőben mindössze 500-1000 Ft-ról van szó, ami 180 hónap alatt 90-180 ezer Ft különbséget jelent a teljes visszafizetésben. Ugyanakkor némileg mégis zárult az olló a 10 évre fixált és a változó kamatozású hitelek között, hiszen egy éve még 11 ezer Ft volt az előbbi „biztonsági felára” (vagyis ennyivel kellett érte többet fizetni havonta), addig ez mára 9 ezer Ft-ra redukálódott.

Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a korábbi várakozások ellenére a hosszabb kamatperiódusú hitelekhez olcsóbban lehet most hozzájutni, mint egy éve.

Hogy kiknek lehet ez nagyon jó hír?

Például annak a több százezer volt devizahitelesnek, akik a 2015-ös forintosítás óta változó kamatozású hitelt fizetnek. Nekik ez kamatkockázatot jelent, és mivel most kedvezőbb feltétellel adják a bankok a 10 évre és a végig fixált kamatú hiteleiket, jelenleg kedvezőbb feltétellel szállhatnak át egy ilyenbe.

Azoknak is, akik most vennének fel lakáshitelt, és szeretnék bebiztosítani maguknak hosszú időre a jelenlegi kamatszintet, hiszen most jobb feltételekkel juthatnak hozzá ilyen hitelhez, mint például 12 hónapja.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával ezt megteheted. Megadhatsz különböző kamatperiódusokat, hogy lásd, a kamatkockázat mit jelent a havi törlesztőben, de azt is ellenőrizheted, hogy a jövedelmed alapján mennyire vagy egyáltalán hitelezhető.

Ha meglévő hiteled lecserélését fontolgatod, akkor az egyedülálló Hitelkiváltás Kalkulátort érdemes kipróbálnod, ami segíthet meghozni a helyes pénzügyi döntést.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

    A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.