Betöltés

Duplán bukhatsz egy szükségesnél drágább hitellel

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-06

A drága hitel dupla ráfizetés lehet, hiszen nem elég, hogy magasabbak a havi törlesztők, de ez még a hitelfedezeti biztosítást is megdrágítja, hiszen ennek mértéke mindig a hiteltörlesztő értékének meghatározott százaléka. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Senki nem akar többet fizetni valamiért, mint amennyit feltétlenül szükséges, de az még bosszantóbb, ha duplán ráfizetünk valamire. A rossz hitelválasztás pedig ilyen. Aki nem néz szét kellő gondossággal a „piacon”, az könnyen választhat drágább terméket, miközben olcsóbban is megkaphatta volna ugyanazt a szolgáltatást. És itt nem arról van szó, hogy a különböző kamatperiódusú hiteleket más-más áron kínálják a bankok, hiszen ezek kamatkockázati szintje is különböző, a pénzintézetek pedig természetesen beárazzák, ha átveszik az adóstól a kamatkockázatot.

Miről is van itt szó?

A hitelek kamatperiódusa az az időszak, amin belül a kamat nem változhat. Vagyis egy 1 éves kamatperiódusú hitel kamatát a bank évente módosíthatja a meghatározott képlet alapján, míg 5, 10 vagy 15 éves kamatperiódus esetén erre értelemszerűen 5, 10 illetve 15 évente van csak lehetősége. Jelenleg a kamatkörnyezet nagyon kedvező, a hitelkamatok rendkívül alacsonyak, ám már látszanak jelei annak, hogy egy-másfél éven belül elindulhat az emelkedés. Ha ez bekövetkezik, akkor a kamatperiódus végén a havi törlesztő is emelkedni fog.

Példa: egy 20 éves futamidővel és 5 éves kamatperiódussal felvett 10 millió Ft-os lakáshitel induló havi törlesztője jelenleg 59 ezer Ft.  Így változik a törlesztő kamatemelés esetén:

1% kamatemelés: +4 114 Ft
2% kamatemelés: +8 388 Ft
3% kamatemelés: +12 819 Ft

Vagyis a kamatperiódus kiválasztása alapvetően kockázatkezelési kérdés, az pedig nem jó, ha a különböző kockázati szintű termékek kondícióit vetjük össze. Almát az almával, körtét a körtével kell összevetni: például az 5 évre fixált hitel árát a többi 5 évessel.

Már önmagában ezzel is milliókat lehet megspórolni egy 20 éves hitel esetén.

Példa: Ekkora a különbség a legdrágább és a legolcsóbb lakáshitelek között teljes visszafizetésben egy 10 millió Ft összegű kölcsönnél:

1 évre fixált kamat esetén: – 3 383 612 Ft
5 évre fixált kamat esetén: – 4 059 802 Ft
10 évre fixált kamat esetén: – 4 000 890 Ft
Végig fix kamattal: – 4 302 113 Ft

Ennél azonban többet veszít az, aki a kelleténél drágább lakáshitelt választ, ha hitelfedezeti biztosítást is köt, ugyanis ennek árát a bankok mindig az aktuális törlesztő meghatározott százalékában állapítják meg. Ennek mértéke a teljes csomagok esetében (munkanélküliség, táppénz, balesetből eredő, legalább 50%-os egészségkárosodás, bármely okból bekövetkező 79%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás ellen védelem) általában a törlesztő 6-8%-a.

Ez azt jelenti, hogy a fenti plusz költség további 6-8%-kal nő, hiszen a magasabb törlesztők miatt a biztosítás is többe kerül. Ez 20 év alatt további 270 000 – 344 000 Ft többletkiadást jelent a fenti példát alapul véve.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával és Személyi Hitel Kalkulátorával nemcsak megtalálhatod a legkedvezőbb hitelajánlatot, de kérheted pénzügyi szakértő segítségét is, aki egészen a szerződéskötési segít majd.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.