Betöltés

Ebben tartották a pénzüket a magyarok tavaly!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-19

Még mindig majdnem minden második forintunkat a bankban tartjuk betét vagy készpénz formájában. Ez azért meglepő, mert lassan elérkezünk abba a helyzetbe, amikor a betéti kamatokat meghaladja az infláció mértéke. Ilyenkor pedig valamit tenni kell, hogy infláció feletti hozamot érjünk el. És az átlag magyar tesz is: egyre kevésbé szeretjük a betéteket és egyre inkább bízunk a kötvényekben és befektetési jegyekben. Utóbbi kettő teszi ki pénzügyi vagyonunk harmadát!

Betétek csökkentek, készpénz nőtt

Tavaly az utolsó negyedévben növekedett a lakosság betéti állománya. Ennek ellenére egyértelmű a trend: a lecsökkent hozamszinttel már kevesen elégedettek, egyre kevesebben döntenek a lekötött betétek mellett. És nem csak az alternatív befektetések (kötvény, befektetési alap) iránti kereslet növekedett: a készpénzállomány is jócskán növekedett. Nincs ebben semmi meglepő: kisebb kamatláb mellett kisebb a feláldozott kamatösszeg is, azaz alig van költsége annak, hogy likviden tartjuk vagyonunkat.

Kötvények

A kötvények térnyerésén sem kell csodálkoznunk, az állampapírok mára olyan kiemelkedő ajánlatot nyújtanak, mint például az infláció feletti hozamot fizető Prémium Magyar Államkötvény vagy a rövid állampapírok hozama felett fizető Bónusz Magyar Államkötvény.

Befektetési alapok

Leglátványosabban azonban a befektetési alapok emelkedtek. Nem véletlenül: a befektetők jelentős hányada a bankbetétek után ezekben helyezte el megtakarításait. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint csak az elmúlt egy évben több, mint 18%-kal nőtt a befektetési alapokban lévő pénzmennyiség (tehát az adatok tartalmazzák az alapok hozamait is). Ám mára átalakult a legnépszerűbb alapok listája. A listát korábban toronymagasan veszető pénzpiaci alapok jelentősen veszítettek népszerűségükből, egy év alatt több mint 8%-al csökkent az ilyen alapban tartott pénz. Az ok itt is érthető: a vásárláskór látható 1 éves visszatekintő múltbeli hozamok korábban attraktívaknak tűntek, ám a valóságban az ilyen típusú alapok nem tudnak jelentősen elszakadni a lekötött betétek hozamától.

Egy időben nagyon népszerű, majd a válságban tüzes vassá váló ingatlanalapok is kezdik összeszedni magukat A bennük lévő pénz több, mint 10%-kal növekedett. Köszönhető ez az alacsony betéti kamatoknak (egyik lekötött betéti alternatíva az ingatlan) és az élénkülő ingatlanpiacnak.

A kötvények nem csak önmagukban, hanem befektetési alapokon keresztül is népszerűek, az elmúlt évben 44%-kal növekedett a bennük lévő összegek. Itt is valószínűleg a kamatcsökkenések miatti igen szép múltbeli teljesítményeket figyelték a befektetők. Azonban érdemes megjegyezni, hogy kamatcsökkenéseknek kisebb a terük, mint a kamatemeléseknek. Márpedig, ha elkezdődik egy kamatemelési időszak, akkor a kötvényalapok teljesítménye csökkeni fog.

A korábban legnépszerűbb abszolút hozamú alapokban lévő pénzmennyiség is jelentősen, majdnem 50%-kal emelkedtek. A legnépszerűbb kategóriák közül a vegyes alapok igen dinamikusan bővültek az elmúlt egy évben. Majdnem 90%-kal növekedett a vegyes alapokban lévő állomány. Érdemes megemlíteni még a részvényalapokat, amiben lévő pénzmennyiség szinte változatlan maradt (-0,6%).

Természetesen a fenti számokat jelentősen befolyásolja, hogy melyik alaptípus milyen teljesítményt ért el a tavalyi év folyamán. Ha kíváncsi vagy a befektetési alapok elmúlt időszaki teljesítményére, illetve meg szeretnéd tudni, melyik típusból melyik alap volt a legsikeresebb, használd befektetési alap keresőnket!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.