Betöltés

Égeti a zsebedet a pénz? Így védekezz a túlköltekezés ellen!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-12

Hazánkban is található egy olyan réteg, aminek tagjai az életszínvonaluk fenntartásához szükségesnél magasabb jövedelemmel rendelkeznek, de nagy problémát jelent számukra, hogy ne költsenek értelmetlenül, hanem hosszútávú megtakarításaikat építgessék. Valójában saját maguktól kell őket megóvni. A Rendszeres Megtakarítási Programokat éppen számukra találták ki. De mit is jelent ez az elnevezés pontosan és hogyan segít megakadályozni a túlköltekezést? Minden kiderül az alábbiakból.

A magyar megtakarítások jelenleg több mint 23 ezer milliárd forintot tesznek ki, és ez az összeg évről évre növekszik. Sokan tehát abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy fizetésüket nem élik fel hónapról hónapra. Sőt, nem keveseknek jelent komoly problémát, hogy fizetésükből csak az igazán szükséges dolgokat vegyék meg, és a fennmaradó pénzt valamilyen módon hosszú távú céljaikra fordítsák. Saját maguk tehát pénzük legnagyobb ellenségei.

A bankok ajánlatai között viszont már számukra is adottak a megfelelő eszközök. Abban az esetben, ha nem lakáscélra gyűjtenek, a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programok (RMP) jelentik a legjobb megoldást (lakáscélra a Lakástakarék Pénztárak ajánlottak). Hogy miért? Számos érvünk van:

 • olcsó: az alábbiakban hivatkozott mélyebb elemzéseinkből kiderül, hogy a befektetési alapokra épülő és a biztosításokat nélkülöző megtakarítások gyakran a legolcsóbb konstrukciók.
 • rugalmas: a havi befizetések nagysága bármikor változtatható és akkor sem történik semmi, ha kihagyunk 1-2 havi befizetést.
 • extra hozampotenciál van benne: jelenleg a bankbetétek már szinte semmit nem kamatoznak. A befektetési alapok ezzel szemben szép hozamokat érnek el, főleg, ha hajlandóak vagyunk kockázatot is vállalni.
 • bármikor hozzáférhető: a legtöbb hazai befektetési alapot bármikor eladhatjuk, az időarányos hozamot akkor is megkapjuk.

Ezek keretében a megtakarító számlájáról minden hónapban automatikusan levonják az előre meghatározott összeget és befektetik a kiválasztott befektetési alapokba. A sokat kereső, de sokat is költő megtakarítók így nem is látják bankszámlájukon az elkölthető pénzösszeget, hiszen az már befektetési jegyek formájában rég az értékpapír számlájukra került. Az elhelyezett pénz viszont szükség esetén (többségében díjmentesen) bármikor hozzáférhető.

Kíváncsi vagy tényleg illenek-e Hozzád a Rendszeres Megtakarítási Programok, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezt érdemes tudni a Rendszeres Megtakarítási Programok piacáról

Korábban alaposabban is górcső alá vettük a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programok piacát, álljanak itt ezért csak a legfontosabb tudni valók.

RMP-t már lassan az összes nagyobb bank elindított, de ezek fejlettség szintje nagy eltéréseket mutat még. Vannak olyan pénzintézetek, ahol ez a szolgáltatás egy állandó vételi megbízás (pl. az OTP esetén) képében érhető el, ami funkciójában megfelel a célnak, azonban ebben az esetben magának a megtakarítónak kell kiválasztania a rendszeresen megvásárolandó alapokat. Ennek sokkal fejlettebb változatát ajánlja például az UniCredit és az Erste Bank, ahol a megtakarítók saját kockázattűrésük szerint kész portfóliók közül válogathatnak.

A költségek hasonlóan széles keretek között mozoghatnak, és több olyan bankot is találhatunk, ahol a szolgáltatás díjmentesen elérhető, vagyis csak a befektetési jegyek vételéért kell fizetnünk (ezt akkor is ki kellene fizetnünk, ha nem vagyunk részese hasonló programnak).

Ha tehát saját magunktól akarjuk megmenteni megtakarításainkat, indítsunk egy Rendszeres Megtakarítási Programot. Ha szükséges, az ennek keretében gyülekező megtakarítás bármikor hozzáférhető, és addig sem égeti zsebünket a pénz.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.