Betöltés

Egy bankkártya ezt is tudja!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-14

Előző cikkünkben a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokról volt szó. Most megtudhatod mit is tud még egy bankkártya azon kívül, hogy készpénzt veszel fel vele. Az ugyanis az egyik legköltségesebb művelet, amit egy bankkártyával csinálhatunk!

Természetesen a bankkártyák a készpénzfelvételen kívül vásárlásra is alkalmasak és nem csak belföldön, de külföldön is használhatóak, valamint a legtöbbel lehetőségünk van az interneten kezdeményezni vásárlásokat. A két legismertebb kártyatípus az elektronikus és a dombornyomott kártya. Ezeket általában a két nagy kártyakibocsátó cég a Visa és a Mastercard bocsájtja ki. Utóbbi társasághoz tartoznak a Maestro és Cyrus kártyák is. Az elektronikus kártya, amint a neve is mutatja csak akkor használható, ha van közvetlen összekötetés a kártyakibocsátó bankkal, a dombornyomott kártya a kapcsolat hiányában is használható, ezért is hívják offline kártyának is. Ez utóbbi funkció már kihaló félben van, így a dombornyomott kártyák előnye a szélesebb elfogadottság (internetes vásárlás), és a hozzájuk kapcsolódó „ingyenes” biztosítás. (Bővebben olvashatsz róla
korábbi cikkünkben.)

Az elektronikus kártya egy speciális fajtája az internetkártya, amit kifejezetten internetes vásárlásokra találtak ki. Ezzel nem is lehet készpénzt felvenni, általában tartozik hozzá egy kártyafedezeti számla, amire mindig csak annyi pénzt érdemes tenni, amit éppen el is költünk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A kártyához több díjtétel is tartozhat

A legfontosabb és legjelentősebb a
kártya éves díja. A díjak rendkívül eltérőek, az 1-2 ezer forintos éves díjaktól egészen több mint tíz ezer forintos költségekkel is találkozhatunk. Persze a magasabb árak mellé többnyire több szolgáltatás is tartozik, de mindenképpen fontos mérlegelnünk, hogy az “ingyen” (azaz az éves kártyadíjban megfizetett ellenértékért) kapott szolgáltatásra szükségünk van-e. Mindig törekedjünk arra, hogy olyan bankkártyát válasszunk, ami igényeinkkel leginkább összhangban van!

A kártyás
készpénzfelvételek díja is jelentős költségekkel járhat. Minél többször veszünk fel készpénzt a kártyánkkal, annál többször kerül ez a díj felszámításra. Igyekezzünk a készpénzfelvételek számát a lehető legkevesebbre csökkenteni, valamint a felvételek során törekedjünk arra, hogy mindig bankunk saját automatáját használjuk erre a célra, mert jellemzően kedvezőbb a díjazása.

Előfordulhat, hogy kártyánkat külföldön szeretnénk használni, amit természetesen az esetek többségében korlátozások nélkül meg is tehetünk. Tehát a föld bármely pontján, ahol bankkártyánkat elfogadják, a legegzotikusabb devizákban történő teljesítés sem ütközhet akadályokba.
Külföldi használat során érdemes kártyánkat leginkább
vásárlásra használni, mert a
külföldi készpénzfelvételek díja a legtöbb banknál
igen magas. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a külföldi tranzakciók elszámolása devizában történik, így ha például fizetünk a kártyánkkal akár több váltás is történik. A témával kapcsolatban
itt olvashatsz további hasznos tudnivalókat.

A bankok többsége a kártyás vásárlások után nem terheli át a
tranzakciós adót. Ám találhatunk olyan bankokat, ahol bizonyos számlacsomagok esetén meg kell fizetnünk ezt a költséget, melynek mértéke 0,2% maximum 6000 forint vásárlásonként. Ezért (is) érdmes körültekintően bankszámlát választani.

A bankkártyák az életünk szerves részévé váltak. Ezt használjuk fizetésre és készpénzfelvételre is egyre gyakrabban. Mindig igényeinknek megfelelő kártyát válasszunk, ne fizessünk magasabb kártyadíjat egy olyan szolgáltatásért, amit sohasem veszünk igénybe. Ám amennyiben sokat utazunk külföldre, és gyakran vásárolunk interneten, lehet, hogy érdemes egy dombornyomott kártyát, vagy internetkártyát igényelnünk.

Ha többet szeretnél olvasni a témáról, vagy tájékozottabb szeretnél lenni a pénzügyek területén, töltsd le ingyenes e-bookunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.