Betöltés

Középárfolyamon vásárolhatunk kártyával külföldön? Nem!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-01-14

Fontos tudnivaló mindenkinek, aki külföldre akar utazni: kártyás vásárlásaink nem középárfolyamon történnének, hanem vételi árfolyamon, vagyis a középárfolyamnál magasabb áron. Ez a tény, az általános meggyőződéssel szembe megy, de a jelentősége közel sem elhanyagolható, hiszen a különbség akár három-négy százalék is lehet.

Sőt, amikor bankkártyával fizetünk külföldön, akár két váltásnak is részesei lehetünk. Hogy ez hogy lehetséges?

A külföldi fizetéseknél a kártyatársaság is végrehajthat váltást, ha a kifizetett érték nem a kártya elszámolási egységében történik. (A Visa kártyatársaság kártyái amerikai dollárban, míg a MasterCard által kibocsátott kártyák Európában euróban jegyzik költéseinket külföldön.) A kártyatársaság tehát először jegyzi költésünket dollárban vagy euróban, majd a megfelelő összeget továbbítja bankunknak. Bankunk a kártyatársaság által továbbított összeget váltja át forintra, és ezzel terheli számlánkat. Ezzel a folyamattal két váltás is történik külföldi kártyás fizetéseknél.

A probléma az, hogy a kétszeres váltás során akár három-négy százalékkal is drágább lehet a kifizetett összeg, mint ha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt utazásunkhoz. Ennek oka, hogy a banki váltási árfolyamok jócskán eltérhetnek a pénzváltói árfolyamoktól. Érdekes tény, hogy a kétszeres váltás során a kártyatársaságok által adott árfolyamok számunkra kedvezőek, közel megegyeznek a pénzváltók által kínált árfolyamokkal. A lenti ábrán a százalékokkal bemutatjuk, hogy mekkora különbséggel számolhatunk a pénzváltói árfolyam és a banki árfolyamok közt.

vételi árfolyamok 2012. december 12-re

Konkrét példának kiszámoltuk, hogy ötezer kunát költve hány forintunkba kerül a vásárlás különböző fizetési módokon. A különbség szemmel látható: MasterCarddal fizetve három, míg Visa kártyával fizetve kettő és fél százalékkal fizetünk többet, mintha egy átlagos pénzváltóban átváltottuk volna forintunkat kunára a vásárlás előtt.

5 000 horvát kúna vétele különböző fizetésekkel

A tanulság tehát az, hogy lehetőség szerint váltsuk át pénzünket a nagyobb külföldi vásárlások előtt, hiszen így akár 3%-ot is spórolhatunk.

Végül még egy plusz információ azok számára, akik egy másik legenda bűvkörében élnének: a kártyás felvétel nem, hogy nem oldja meg a gondot, de még tetézi is. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csak a drága váltási árfolyam díját fizetjük meg, de általában még egy jelentős készpénzfelvételi díjat is rászámolnak a felvételre.

devizak_2013.01.11

2 Hozzászólás

 1. Varga János

  Mennyire befolyásolja a külföldi kártyás vásárlásokat, hogy melyik bank bankkártyájával vásárolunk?
  Figyelembe kell-e venni a különböző bankok eladási árfolyamait?

  1. Gyula

   Mint a fenti táblázatban is látszik, figyelembe kell venni a bankot is természetesen.
   Pl. általában véve az OTP jobb árfolyamot ad, mint az Erste, Citi

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ingatlan bizniszt szeretnél céges hitellel?

Az építőipar még mindig nagyon vonzó a kisebb vállalkozók számára is, hiszen már egy párlakásos társasház, vagy egy-két ház felépítésén, felújításán is jól lehet keresni, tekintve a rekord magas ingatlan...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.