Középárfolyamon vásárolhatunk kártyával külföldön? Nem!

2013. 01. 14. szerző: bankmonitor

Fontos tudnivaló mindenkinek, aki külföldre akar utazni: kártyás vásárlásaink nem középárfolyamon történnének, hanem vételi árfolyamon, vagyis a középárfolyamnál magasabb áron. Ez a tény, az általános meggyőződéssel szembe megy, de a jelentősége közel sem elhanyagolható, hiszen a különbség akár három-négy százalék is lehet.

Sőt, amikor bankkártyával fizetünk külföldön, akár két váltásnak is részesei lehetünk. Hogy ez hogy lehetséges?

A külföldi fizetéseknél a kártyatársaság is végrehajthat váltást, ha a kifizetett érték nem a kártya elszámolási egységében történik. (A Visa kártyatársaság kártyái amerikai dollárban, míg a MasterCard által kibocsátott kártyák Európában euróban jegyzik költéseinket külföldön.) A kártyatársaság tehát először jegyzi költésünket dollárban vagy euróban, majd a megfelelő összeget továbbítja bankunknak. Bankunk a kártyatársaság által továbbított összeget váltja át forintra, és ezzel terheli számlánkat. Ezzel a folyamattal két váltás is történik külföldi kártyás fizetéseknél.

A probléma az, hogy a kétszeres váltás során akár három-négy százalékkal is drágább lehet a kifizetett összeg, mint ha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt utazásunkhoz. Ennek oka, hogy a banki váltási árfolyamok jócskán eltérhetnek a pénzváltói árfolyamoktól. Érdekes tény, hogy a kétszeres váltás során a kártyatársaságok által adott árfolyamok számunkra kedvezőek, közel megegyeznek a pénzváltók által kínált árfolyamokkal. A lenti ábrán a százalékokkal bemutatjuk, hogy mekkora különbséggel számolhatunk a pénzváltói árfolyam és a banki árfolyamok közt.

vételi árfolyamok 2012. december 12-re

Konkrét példának kiszámoltuk, hogy ötezer kunát költve hány forintunkba kerül a vásárlás különböző fizetési módokon. A különbség szemmel látható: MasterCarddal fizetve három, míg Visa kártyával fizetve kettő és fél százalékkal fizetünk többet, mintha egy átlagos pénzváltóban átváltottuk volna forintunkat kunára a vásárlás előtt.

5 000 horvát kúna vétele különböző fizetésekkel

A tanulság tehát az, hogy lehetőség szerint váltsuk át pénzünket a nagyobb külföldi vásárlások előtt, hiszen így akár 3%-ot is spórolhatunk.

Végül még egy plusz információ azok számára, akik egy másik legenda bűvkörében élnének: a kártyás felvétel nem, hogy nem oldja meg a gondot, de még tetézi is. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csak a drága váltási árfolyam díját fizetjük meg, de általában még egy jelentős készpénzfelvételi díjat is rászámolnak a felvételre.

devizak_2013.01.11

1 Hozzászólás

 1. Varga János

  Mennyire befolyásolja a külföldi kártyás vásárlásokat, hogy melyik bank bankkártyájával vásárolunk?
  Figyelembe kell-e venni a különböző bankok eladási árfolyamait?

  2017.02.16.19:20

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.