Betöltés

Egy befektetés, ami az állampapírokat is lekörözheti

szerző: Bankmonitor
2016-08-23

Rendkívül jól fogynak az utóbbi időszakban a lakossági állampapírok és vonzó hozammal is kecsegtetnek. Itt azonban még nem áll meg az élet, a kötvényalapok is fel tudják venni a harcot az állampapírokkal. Gyűjtésünk alapján olyan alapokat is elérhetünk, amik akár többet is hozhatnak a konyhára az állampapíroknál.  A kötvényalapoknál a kockázatunk ugyan magasabb lehet, de ha ezzel meg tudunk birkózni, jó alternatívája lehet az állampapírnak. Bár az utóbbi évek kiugró teljesítményét nehéz lesz megismételniük.

Rövid távon jól festenek a kötvényalapok

Az állampapírok vonzó kamatokkal kecsegtetnek a lakosság számára és előnyük az is, hogy több időtávon is elérhetőek. A kamatok mértéke az éven belüli és éves futamidő esetében 2,00 – 2,25 százalékig terjed, és az éven túlra tekintők akár 2,75 – 3,8 százalék kamatot is kaphatnak  befektetésükre. Azonban nem szabad elfeledni, hogy az állampapírokkal még nem merítettük ki a lehetőségek tárházát. A kötvényalapok képében vonzó alternatívára lelhetünk, melyek az alap befektetéseitől függően képesek akár az államkötvények fölött is hozni.

Persze nem mindegy mit hasonlítunk össze mivel. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a hozam, amit a befektetési alapok esetében feltüntetnek vagy kiszámolunk, a múltbeli teljesítményt nyugtázza. Nem tudjuk, hogy a jövőben mit tud felmutatni az alap, ez mindig csak utólag derül ki.

Az állampapírok esetében viszont előretekintő hozamokkal találkozunk. Ezt a hozamot biztos megkapjuk, de legalábbis a következő kamatfizetésig biztosak lehetünk a dolgunkban. Például ha egy Kamatozó Kincstárjegyet vásárolunk, ami egy év múlva jár le, tutira fog fizetni nekünk 2,25 százalékot. Míg egy 3 éves Prémium Államkötvény esetében a következő kamatfizetéskor fog járni nekünk a 2,75 százalék. De mivel ennek báziskamata az inflációhoz van kötve, a következő évtől fogva az inflációtól függően többet vagy kevesebbet is fizethet a papír.

De nem csak a hozamban tér el a két befektetési forma, mivel a befektetési jeggyel egy kötvénycsomagot birtokolhatunk, aminek az árfolyama nagyobb mozgásokat mutathat. Az is fontos tényező, hogy azoknak állampapíroknak, amibe a kötvényalapok fektetnek aktív másodpiaca van, míg a lakossági állampapírok esetében az árak szabad alakulása korlátozott. A külföldön befektető alapok a deviza mozgásának is ki lehetnek téve, ami jelentősen befolyásolhatja a hozamunkat is.

Összehasonlításunkból arra kerestünk választ, hogy vajon a kötvényalapok 1 éves időtávon a lakossági állampapírokhoz viszonyítva milyen teljesítményt hoztak. Egy évet visszamentünk az időben és az akkori lakossági állampapír feltételeket vettük alapul. Gyűjtésünk alapján az derült ki, hogy a legjobb hozammal rendelkező rövid kötvényalapok akár 0,5 százalékkal is képesek voltak felülteljesíteni a lakossági állampapír hozamokat.

Ha pedig hosszú kötvényalapot tartottunk volna az elmúlt egy évben, akkor majdnem kétszer annyi hozamot tehettünk volna zsebre, mint amennyit a lakossági állampapírok esetében. De hozzá kell tenni, a hosszú kötvényalapok esetében egy hosszabb időszakot figyelembe véve jelentős mozgásokat is lehet tapasztalni, amibe nagy bukók is beletartoznak. Az is kitűnik, hogy a kötvényalapok teljesítményének mérésére szolgáló MAX indexet már nem mindegyik alap tudta lepipálni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

De mégis miben utaznak a kötvényalapok?

A kötvényalapok között tartanak számon minden olyan alapot, amelyek jellemző befektetései az állampapírok, vállalati kötvények köré csoportosulnak. Vannak olyan alapok, amik vegyesen szemezgetnek az említett értékpapírok közül, de sokszor előfordul az is, hogy például csak államkötvénybe fektetnek.

Az is fontos ismérve lehet egy kötvényalapnak, hogy földrajzilag hol fektet be. Vannak olyan alapkezelők, akik nem lépnek az országhatáron túlra, de néhány alapnak éppen az a különlegessége, hogy egy bizonyos régióban fektet be (például a feltörekvő piacokon befektető kötvényalapok). Azért sokszor a lehetőségek is korlátozottak. A hazai vállalati forint kötvények piaca például elég szűkösnek mondható, de azért deviza kötvényekben voltak lehetőségek az elmúlt években.

A kötvényalapokat szokás rövid- (1-3 éves futamidejű kötvények), hosszú (3 év fölötti futamidejű) vagy szabad futamidőre is megbontani, ahol a rövidek relatíve alacsonyabb kockázatot hordoznak. A kötvényekre általánosan jellemző az is, hogy a különböző futamidővel rendelkezőek más mértékben érzékenyek a kamatok változására. Ezért is lehetséges, hogy például egy kamatcsökkentési időszakban a hosszú kötvényalapok nagyobb nyereséget érnek el, de egy kamatemelési ciklus során veszteségek is az átlagnál jóval nagyobbak lehetnek.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.