Egy ikerház másik felét vennénk meg csok-kal? Ezzel a trükkel sikerülhet!

Egy ikerház másik felét vennénk meg csok-kal? Ezzel a trükkel sikerülhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-30
 

Érdekes problémával szembesült egy család: egy osztatlan közös tulajdonú ikerházban szerették volna csok támogatással és kedvezményes csok hitellel megvásárolni a másik lakást. Számításaik szerint pénzügyileg a dolog kivitelezhető volt, vagyis volt elég önerő és jövedelem a hitelhez, ám amikor a tettek mezejére léptek, akkor egy váratlan akadállyal szembesültek, ami mindent borított.

Az ikerház egyik lakásában élő család az ikerház másik felét szerette volna megvásárolni, amit azonban a bankok egy része nem tartott kivitelezhetőnek, míg mások hezitáltak a dolgot illetően. A helyzet tisztázása végett a Bankmonitor.hu állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól. A minisztériumi válasz alapján azonban a dolog nem kivitelezhető, legalábbis csok nem vehető igénybe.

Csok kalkulátor – ellenőrízheted, hogy mennyi csok támogatásra vagytok jogosultak
Csok hitel kalkulátor – az egyes bankok csok hiteleit hasonlíthatod össze 

Arról van szó ugyanis, hogy a csok-ot igénylő család úgy szerez 100%-os tulajdoni hányadot a másik lakásban, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt már rendelkezett benne tulajdoni résszel. Ráadásul ebben az esetben a kizárólagos tulajdont – ugyancsak az osztatlan közös tulajdon miatt – csak a használati megosztás bemutatásával tudná igazolni, ilyen viszont nem készíthető, hiszen önmagával kellene megállapodnia.

Ezek szerint le kell mondania a családnak a vissza nem térítendő csok-ról és a max. 3%-os fix kamatú csok hitelről?

Szerencsére van megoldás! Az adásvételt megelőzően előtt az osztatlan közös tulajdonú ikerházból társasházat kell létrehozni, amikor is külön helyrajzi számú, egymástól független ingatlanok jönnek létre. Társasház alapítására valamennyi tulajdonostárs együttes elhatározása szükséges, a társasház alapító okiratát pedig ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni, majd az ingatlan-nyilvántartásba be kell vezettetni. Ezt követően már nincs akadálya annak, hogy a család a szomszéd ingatlant csok és csok hitel felhasználásával vásárolja meg.

A társasház alapítás költsége leginkább az albetétek számától függ, így egy kétlakásos ikerház esetében a procedúra bőven 100 ezer Ft alatti befektetéssel lebonyolítható. Ez csekély ár ahhoz képest, hogy 1, 2, 3 illetve 4 vagy több gyermek esetén csak a vissza nem térítendő csok támogatás 600 ezer Ft, 1, 43 millió Ft, 2,2 millió Ft, illetve 2,75 millió Ft, amihez az esetleges csok hitellel elérhető pénzügyi előny is hozzájön még. A csok hitel kamata ugyanis maximum 3%-os lehet, ami ráadásul a futamidő végéig fix, ez pedig egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű hitel esetében havi törlesztőben mintegy 10 ezer Ft különbséget jelent, ami teljes visszafizetésben 2,4 millió Ft differencia.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés