Betöltés
loading

Egy ikerház másik felét vennénk meg csok-kal? Ezzel a trükkel sikerülhet!

Érdekes problémával szembesült egy család: egy osztatlan közös tulajdonú ikerházban szerették volna csok támogatással és kedvezményes csok hitellel megvásárolni a másik lakást. Számításaik szerint pénzügyileg a dolog kivitelezhető volt, vagyis volt elég önerő és jövedelem a hitelhez, ám amikor a tettek mezejére léptek, akkor egy váratlan akadállyal szembesültek, ami mindent borított.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Az ikerház egyik lakásában élő család az ikerház másik felét szerette volna megvásárolni, amit azonban a bankok egy része nem tartott kivitelezhetőnek, míg mások hezitáltak a dolgot illetően. A helyzet tisztázása végett a Bankmonitor.hu állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól. A minisztériumi válasz alapján azonban a dolog nem kivitelezhető, legalábbis csok nem vehető igénybe.

Csok kalkulátor – ellenőrízheted, hogy mennyi csok támogatásra vagytok jogosultak
Csok hitel kalkulátor – az egyes bankok csok hiteleit hasonlíthatod össze 

Arról van szó ugyanis, hogy a csok-ot igénylő család úgy szerez 100%-os tulajdoni hányadot a másik lakásban, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt már rendelkezett benne tulajdoni résszel. Ráadásul ebben az esetben a kizárólagos tulajdont – ugyancsak az osztatlan közös tulajdon miatt – csak a használati megosztás bemutatásával tudná igazolni, ilyen viszont nem készíthető, hiszen önmagával kellene megállapodnia.

Ezek szerint le kell mondania a családnak a vissza nem térítendő csok-ról és a max. 3%-os fix kamatú csok hitelről?

Szerencsére van megoldás! Az adásvételt megelőzően előtt az osztatlan közös tulajdonú ikerházból társasházat kell létrehozni, amikor is külön helyrajzi számú, egymástól független ingatlanok jönnek létre. Társasház alapítására valamennyi tulajdonostárs együttes elhatározása szükséges, a társasház alapító okiratát pedig ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni, majd az ingatlan-nyilvántartásba be kell vezettetni. Ezt követően már nincs akadálya annak, hogy a család a szomszéd ingatlant csok és csok hitel felhasználásával vásárolja meg.

A társasház alapítás költsége leginkább az albetétek számától függ, így egy kétlakásos ikerház esetében a procedúra bőven 100 ezer Ft alatti befektetéssel lebonyolítható. Ez csekély ár ahhoz képest, hogy 1, 2, 3 illetve 4 vagy több gyermek esetén csak a vissza nem térítendő csok támogatás 600 ezer Ft, 1, 43 millió Ft, 2,2 millió Ft, illetve 2,75 millió Ft, amihez az esetleges csok hitellel elérhető pénzügyi előny is hozzájön még. A csok hitel kamata ugyanis maximum 3%-os lehet, ami ráadásul a futamidő végéig fix, ez pedig egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű hitel esetében havi törlesztőben mintegy 10 ezer Ft különbséget jelent, ami teljes visszafizetésben 2,4 millió Ft differencia.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

    Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

    Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.