loading

Egy ikerház másik felét vennénk meg csok-kal? Ezzel a trükkel sikerülhet!

Érdekes problémával szembesült egy család: egy osztatlan közös tulajdonú ikerházban szerették volna csok támogatással és kedvezményes csok hitellel megvásárolni a másik lakást. Számításaik szerint pénzügyileg a dolog kivitelezhető volt, vagyis volt elég önerő és jövedelem a hitelhez, ám amikor a tettek mezejére léptek, akkor egy váratlan akadállyal szembesültek, ami mindent borított.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Az ikerház egyik lakásában élő család az ikerház másik felét szerette volna megvásárolni, amit azonban a bankok egy része nem tartott kivitelezhetőnek, míg mások hezitáltak a dolgot illetően. A helyzet tisztázása végett a Bankmonitor.hu állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól. A minisztériumi válasz alapján azonban a dolog nem kivitelezhető, legalábbis csok nem vehető igénybe.

Csok kalkulátor – ellenőrízheted, hogy mennyi csok támogatásra vagytok jogosultak
Csok hitel kalkulátor – az egyes bankok csok hiteleit hasonlíthatod össze 

Arról van szó ugyanis, hogy a csok-ot igénylő család úgy szerez 100%-os tulajdoni hányadot a másik lakásban, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt már rendelkezett benne tulajdoni résszel. Ráadásul ebben az esetben a kizárólagos tulajdont – ugyancsak az osztatlan közös tulajdon miatt – csak a használati megosztás bemutatásával tudná igazolni, ilyen viszont nem készíthető, hiszen önmagával kellene megállapodnia.

Ezek szerint le kell mondania a családnak a vissza nem térítendő csok-ról és a max. 3%-os fix kamatú csok hitelről?

Szerencsére van megoldás! Az adásvételt megelőzően előtt az osztatlan közös tulajdonú ikerházból társasházat kell létrehozni, amikor is külön helyrajzi számú, egymástól független ingatlanok jönnek létre. Társasház alapítására valamennyi tulajdonostárs együttes elhatározása szükséges, a társasház alapító okiratát pedig ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni, majd az ingatlan-nyilvántartásba be kell vezettetni. Ezt követően már nincs akadálya annak, hogy a család a szomszéd ingatlant csok és csok hitel felhasználásával vásárolja meg.

A társasház alapítás költsége leginkább az albetétek számától függ, így egy kétlakásos ikerház esetében a procedúra bőven 100 ezer Ft alatti befektetéssel lebonyolítható. Ez csekély ár ahhoz képest, hogy 1, 2, 3 illetve 4 vagy több gyermek esetén csak a vissza nem térítendő csok támogatás 600 ezer Ft, 1, 43 millió Ft, 2,2 millió Ft, illetve 2,75 millió Ft, amihez az esetleges csok hitellel elérhető pénzügyi előny is hozzájön még. A csok hitel kamata ugyanis maximum 3%-os lehet, ami ráadásul a futamidő végéig fix, ez pedig egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű hitel esetében havi törlesztőben mintegy 10 ezer Ft különbséget jelent, ami teljes visszafizetésben 2,4 millió Ft differencia.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...