Betöltés

Egy jó bankszámlát szeretnél? Kiválaszthatod könnyedén!

szerző: Nagy Ildikó
2018-08-02

Évente több ezer forintot is spórolhatsz, ha kedvezőbb bankszámlára váltasz, amihez most megpróbálunk segítséget nyújtani. Ahány bankszámla, annyi kedvezmény és díjtétel, így a jó választás még a dörzsöltebbeknek sem egyszerű!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankszámlák pontos és részletes összehasonlításához több mint száz oldalt kellene tüzetesen átnézni, és még akkor sem biztos, hogy egyértelmű lenne, hogy melyik számla felel meg leginkább, és az konkrétan mennyibe kerül havonta, évente.

Ezen részben segíthet az a terv, miszerint jövő év közepétől a bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági bankszámlákra vonatkozóan, amelyben egységes elnevezést és struktúrát alkalmaznak. Emellett évente egyszer, január 31-ig ingyenes díjkimutatást is kell készíteniük a számlavezető ügyfeleiknek az előző évben felszámított díjakról, szintén egységes séma alapján.

Ezek egyelőre tervek, de a Bankmonitor bankszámla kalkulátora már most is segítséget nyújt a választásban. Minden releváns díjtétellel kalkulál, és a beállított számlahasználati szokások alapján egy listában áttekinthetők a jelenleg elérhető bankszámlák költségei részletesen is.

De kezdjük az elején: Hogyan érdemes bankszámlát választani?

Elsőként érdemes megvizsgálni az elmúlt pár hónap számlakivonatát, azaz a jellemző számlahasználati szokásokat. Az utalásoknak, készpénzfelvételeknek, sms üzeneteknek mind-mind jelentősége van, és befolyásolják a havi számlafenntartási költséget. Ugyanilyen fontos a bankszámlára befolyó összeg is, mert jellemzően ez határozza meg az elérhető kedvezményeket.

Amikor megvan, hogy egy hónapban átlagosan hány darab, és milyen összegű tranzakcióid vannak, írd be ezeket a bankszámla kalkulátorunkba, és máris listázzuk, hogy az adott szokások alapján az egyes bankszámlák milyen költséggel érhetők el!

 

Mivel a bankszámlák jellemzően induló díjkedvezményekkel érhetők el (pl. jellemző a bankkártya első éves díjának elengedése), érdemes a második éves költségeket is szemügyre venni, amennyiben hosszútávú megoldás szükséges. Nem érdemes viszont egy-egy költségtételt kiragadni, és az alapján bankszámlát választani, de ha például kifejezetten a bankkártya éves díja érdekel, kalkulátorunk bankszámla listájában a Részletek között ezt is megtalálod. Példa:

Ha egy számlához attól függően tartozik kedvezmény, hogy mennyi érkezik rá havonta, akkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy az előírt összegnek a hónap során bármikor, vagy esetleg 15-ig kell beérkeznie, ugyanis ebben (is) eltérő a bankok gyakorlata. Bizonyos számláknál érkezhet több részletben, míg máshol csak egy, esetleg kettő. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, jellemzően fix díjat terhelnek a számlán, ami több ezer forint is lehet, ezért ezekkel nem árt tisztában lenni.

SMS értesítések esetén érdemes tudni, hogy egyes bankoknál a díjköteles hagyományos sms üzenetek helyett lehet kérni díjmentes „okosértesítéseket”. Ez utóbbi esetben a bank mobilalkalmazása szükséges, és természetesen aktív internetkapcsolat az okostelefonon, hogy az üzenetek azonnal megérkezzenek. Ezzel tetemes összeget lehet spórolni abban az esetben, ha mindenről értesítést küld a bank és jelentős a bankkártya használat vagy az egyéb számlaforgalom.

Nullás, azaz ingyenes bankszámla esetén gyakori, hogy bár egyes tranzakciókat „ingyenesen” hirdetnek meg, de arra a tranzakciós illeték felszámításra kerül. Amennyiben kiderül, hogy rosszul választottál, a számla megszüntetésekor is merülhet fel költség, amennyiben fél éven belül nyitottad.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

2019. 02. 11.

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen...

2019 nagy dobása a két évig ingyenes bankszámla

2019. 01. 18.

Egy lakossági bankszámla költsége átlagos használat mellett akár 250 000 Ft is lehet két évre, de ha csak a bankok legolcsóbb számláit vesszük, akkor is 26 000 Ft-os átlagot kapunk....

Blogajánló

  • alapblog

    Futball-szocializmus

    “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.