Betöltés

Ingyen válthatsz bankot, de ezekre ügyelj!

szerző: Nagy Ildikó
2018-07-26

Nem számíthat fel a bank költséget azért, mert megszünteted a bankszámlád. Egyetlen eset kivétel ez alól, mégpedig ha fél éven belül kötötted a szerződést. Ennek ellenére költségekkel szembesülsz? Ezek lehetnek az okok.

Az idei év elején számoltunk be arról, hogy kedvezően módosult a számlamegszüntetéssel kapcsolatos szabályozás. Egészen pontosan arról van szó, hogy kizárólag akkor sújthatja költséggel ügyfeleit egy bank számlamegszüntetés esetén, amennyiben a bankszámla szerződés a fél évet sem érte meg.

A számlanyitástól számított 6 hónapon belül tehát továbbra is felszámíthatják a számlazárással összefüggésben felmerült díjat, azonban nem minden bank él ezzel a lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos csomagok esetében 0 Ft-ba kerül a megszüntetés, de akadnak olyanok is, amelyeknél 6-10 ezer forintra is rúghat ez az összeg.

Szerencsésebb esetben így gyakorlatilag semmilyen költség nem merül fel azért, mert találtunk egy kedvezőbb bankszámla csomagot és megválunk a bankunktól.

 

Ha 0 Ft a megszüntetés díja, miért vonnak le mégis pénzt a számláról?

A számlazárás során a banknak és az ügyfélnek el kell egymással számolnia. Ez azt is jelenti, hogy ha egyéb szolgáltatások is kapcsolódtak a számlához, akkor azokat is meg kell szüntetni, és a zárásig felmerülő költségeket meg kell fizetni. Érteni kell ezalatt az addig felmerülő számlavezetési vagy csomagdíjat, az SMS értesítések db és havi díját, vagy a kihasznált folyószámla-hitelkeret kamatát.

Mindez fordítva is igaz, azaz adott esetben a bank is fizet az ügyfélnek. Ez a bankkártya esetében a leggyakoribb, amikor előre fizetendő az egész éves kártyadíj. Ilyenkor az időarányos rész visszajár. A kártyát egyébként a számlamegszüntetéskor le kell adni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a bank letiltja. A bankkártya letiltásának sincs már költsége, ami korábban egy komolyabb bankkártya esetében (dombornyomott kiegészítő szolgáltatásokkal) tízezer forint feletti összeg is lehetett.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a számlazárás csak 0 Ft egyenleg esetén történhet meg. Ehhez negatív egyenleg esetén fel kell tölteni a számlát (pl. folyószámla-hitelkeret esetén visszafizetni azt), pozitív egyenleg esetén pedig kifizetik vagy átutalják az összeget. Persze az utalás és a bankfióki kifizetés is költséggel jár, amit a számlán lévő pénzből vonnak le.

Egyetlen további tétel jelenthet még költséget a bankváltás során: ha élünk az egyszerűsített bankváltás adta lehetőségekkel, akkor a régi bank díjat számolhat fel az ezzel kapcsolatos ügyintézésért, ami nem azonos a cikk elején említett számlamegszüntetési díjjal.

Itt is igaz több esetben is, hogy nem él a bank ezzel a lehetőséggel, és nem számít fel ezért külön költséget, azonban erről még a megszüntetés előtt érdemes tájékozódni annak érdekében, hogy elegendő pénz maradjon a számlán. Ha mindezeket feltérképezted, nincs más hátra, mint megtalálni a legjobb bankszámlát!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

 1. Anna

  Szakember legyen a talpán, aki a bankok által fölszámolt költségeken el tud igazodni a különböző kedvezmények, akciók miatt ! Bizonyos számlacsomagok igénybevételekor a bankok ingyenes számlavezetési és kártyahasználati díjat ajánlanak 1 évig. Amikor eltelik az 1 év akkor derül ki, hogy valójában mennyit számol fel a számlavezető bank különböző költségek címén. Ahol a költségek fedezete a folyószámlán rendelkezésre áll ott sem vonja le valamennyi számlavezető bank automatikusan az ügyfél beleegyezése nélkül az összeget, az ugyanis negatív egyenlegűvé tenné a folyószámlát és emelné a hitelkamatokkal az ügyfél költségeit. Valóban el kellene gondolkodni azon, hogy a banki költségeket hogyan lehetne úgy elosztani több hónapra, hogy annak kifizetése ne legyen megterhelő a legalacsonyabb jövedelmű (nyugdíjas) ügyfeleknek sem. A bankoknak a jó, a megbízható, stabil jövedelemmel rendelkező ügyfelek megtartására kellene törekednie !

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

2019. 05. 02.

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk? Az egyes...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.