Betöltés

Ingyen válthatsz bankot, de ezekre ügyelj!

szerző: Nagy Ildikó
2018-07-26

Nem számíthat fel a bank költséget azért, mert megszünteted a bankszámlád. Egyetlen eset kivétel ez alól, mégpedig ha fél éven belül kötötted a szerződést. Ennek ellenére költségekkel szembesülsz? Ezek lehetnek az okok.

Az idei év elején számoltunk be arról, hogy kedvezően módosult a számlamegszüntetéssel kapcsolatos szabályozás. Egészen pontosan arról van szó, hogy kizárólag akkor sújthatja költséggel ügyfeleit egy bank számlamegszüntetés esetén, amennyiben a bankszámla szerződés a fél évet sem érte meg.

A számlanyitástól számított 6 hónapon belül tehát továbbra is felszámíthatják a számlazárással összefüggésben felmerült díjat, azonban nem minden bank él ezzel a lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos csomagok esetében 0 Ft-ba kerül a megszüntetés, de akadnak olyanok is, amelyeknél 6-10 ezer forintra is rúghat ez az összeg.

Szerencsésebb esetben így gyakorlatilag semmilyen költség nem merül fel azért, mert találtunk egy kedvezőbb bankszámla csomagot és megválunk a bankunktól.

 

Ha 0 Ft a megszüntetés díja, miért vonnak le mégis pénzt a számláról?

A számlazárás során a banknak és az ügyfélnek el kell egymással számolnia. Ez azt is jelenti, hogy ha egyéb szolgáltatások is kapcsolódtak a számlához, akkor azokat is meg kell szüntetni, és a zárásig felmerülő költségeket meg kell fizetni. Érteni kell ezalatt az addig felmerülő számlavezetési vagy csomagdíjat, az SMS értesítések db és havi díját, vagy a kihasznált folyószámla-hitelkeret kamatát.

Mindez fordítva is igaz, azaz adott esetben a bank is fizet az ügyfélnek. Ez a bankkártya esetében a leggyakoribb, amikor előre fizetendő az egész éves kártyadíj. Ilyenkor az időarányos rész visszajár. A kártyát egyébként a számlamegszüntetéskor le kell adni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a bank letiltja. A bankkártya letiltásának sincs már költsége, ami korábban egy komolyabb bankkártya esetében (dombornyomott kiegészítő szolgáltatásokkal) tízezer forint feletti összeg is lehetett.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a számlazárás csak 0 Ft egyenleg esetén történhet meg. Ehhez negatív egyenleg esetén fel kell tölteni a számlát (pl. folyószámla-hitelkeret esetén visszafizetni azt), pozitív egyenleg esetén pedig kifizetik vagy átutalják az összeget. Persze az utalás és a bankfióki kifizetés is költséggel jár, amit a számlán lévő pénzből vonnak le.

Egyetlen további tétel jelenthet még költséget a bankváltás során: ha élünk az egyszerűsített bankváltás adta lehetőségekkel, akkor a régi bank díjat számolhat fel az ezzel kapcsolatos ügyintézésért, ami nem azonos a cikk elején említett számlamegszüntetési díjjal.

Itt is igaz több esetben is, hogy nem él a bank ezzel a lehetőséggel, és nem számít fel ezért külön költséget, azonban erről még a megszüntetés előtt érdemes tájékozódni annak érdekében, hogy elegendő pénz maradjon a számlán. Ha mindezeket feltérképezted, nincs más hátra, mint megtalálni a legjobb bankszámlát!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

  1. Anna

    Szakember legyen a talpán, aki a bankok által fölszámolt költségeken el tud igazodni a különböző kedvezmények, akciók miatt ! Bizonyos számlacsomagok igénybevételekor a bankok ingyenes számlavezetési és kártyahasználati díjat ajánlanak 1 évig. Amikor eltelik az 1 év akkor derül ki, hogy valójában mennyit számol fel a számlavezető bank különböző költségek címén. Ahol a költségek fedezete a folyószámlán rendelkezésre áll ott sem vonja le valamennyi számlavezető bank automatikusan az ügyfél beleegyezése nélkül az összeget, az ugyanis negatív egyenlegűvé tenné a folyószámlát és emelné a hitelkamatokkal az ügyfél költségeit. Valóban el kellene gondolkodni azon, hogy a banki költségeket hogyan lehetne úgy elosztani több hónapra, hogy annak kifizetése ne legyen megterhelő a legalacsonyabb jövedelmű (nyugdíjas) ügyfeleknek sem. A bankoknak a jó, a megbízható, stabil jövedelemmel rendelkező ügyfelek megtartására kellene törekednie !

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.