Betöltés

Így válthatsz egyszerűen egy jó bankszámlára!

szerző: Nagy Ildikó
2018-01-18

„Üdvözletem! Van-e arra lehetőségem, hogy a jelenlegi bankszámlámat megszüntessem, és az Önök ajánlatai közül valamelyik számlacsomagra váltsak anélkül, hogy a korábbi számlavezetőmhöz bemenjek?” – Gyakori kérdés ez a bankszámla iránt érdeklődőktől, amelyre most megadjuk a választ!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Ma már minden pénzforgalmi szolgáltatónál lehet élni az egyszerűsített bankváltás adta lehetőséggel, amennyiben Magyarországon vezetett számlákról van szó, a régi és új számla is azonos pénznemben vezetett, valamint alkalmasak készpénz ki-, befizetésre, átutalás teljesítésére, valamint jóváírásra.

Melyik banknál kell intézni?

Amennyiben találsz egy jobb bankszámlát a jelenleginél, nincs más dolgod, mint az új banknál kérni az egyszerűsített bankváltást, ami elintéz helyetted mindent, azaz:

 • átkéri a régitől akár az összes megbízást, és értesíti a szolgáltatókat is (víz-, villany, gázszámlát, lakástakarék beszedést, rendszeres utalásokat, stb.),
 • értesíti a váltásról akár a munkáltatót, nyugdíjfolyósítót is, ha kéred (minden olyan felet értesít, aki az elmúlt 13 hónapban legalább 4-szer utalt a számlára),
 • az új banknál elindulnak a megbízások azon a napon, amelyiket megjelölted,
 • a régi banknál lévő pozitív számlaegyenleget átutalják az új számlára, valamint a bankszámla lezárásra kerül.

Egy-egy lépésre a bankoknak csak pár napjuk van, így összességében 13 nap alatt letudható a bankváltás. Ezalatt az ügyfélnek mindössze egyetlen egyszer van teendője, mégpedig megadni a megbízást a számlanyitáskor az új banknál.

Mik lehetnek a bankváltás buktatói?

Az egyik legfontosabb, hogy ha közös tulajdonú a régi számla, akkor az új számlánál is közösen kell kérni a bankváltást. Ezen kívül ügyelned kell rá, hogy ne legyen a számlán elmaradásod, aktív folyószámla-hitelkereted, vagy a számlához kapcsolódó hiteltörlesztésed.

Számít még ebből a szempontból egy folyamatban lévő kérelem a régi banknál, vagy az utolsó pillanatban érkező NAV inkasszó. Ezek ugyan a bankváltást nem akadályozzák meg, de a régi számlát nem tudja lezárni a bank, így ennek kapcsán utólag személyesen kell intézkedned.

Melyik bankszámlát érdemes ma választani?

Ezt csak egyénre szabott kalkuláció során lehet eldönteni, ugyanis a saját számlahasználati szokások határozzák meg, hogy egy-egy bankszámla mennyibe kerül havi szinten. Ehhez érdemes előkapni egy-két utolsó számlakivonatot, és bankszámla kalkulátorunkba beírni a havi tranzakciókat.

Segítségül összeállítottunk pár lehetőséget, ami kiinduló pontnak jó lehet számodra!

 1. A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk
 2. Magas jövedelemhez
 3. Minimálbérhez
 4. Gyakori utaláshoz
 5. Diákoknak
 6. Nyugdíjasoknak

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.