Betöltés

Így válthatsz egyszerűen egy jó bankszámlára!

szerző: Nagy Ildikó
2018-01-18

„Üdvözletem! Van-e arra lehetőségem, hogy a jelenlegi bankszámlámat megszüntessem, és az Önök ajánlatai közül valamelyik számlacsomagra váltsak anélkül, hogy a korábbi számlavezetőmhöz bemenjek?” – Gyakori kérdés ez a bankszámla iránt érdeklődőktől, amelyre most megadjuk a választ!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Ma már minden pénzforgalmi szolgáltatónál lehet élni az egyszerűsített bankváltás adta lehetőséggel, amennyiben Magyarországon vezetett számlákról van szó, a régi és új számla is azonos pénznemben vezetett, valamint alkalmasak készpénz ki-, befizetésre, átutalás teljesítésére, valamint jóváírásra.

Melyik banknál kell intézni?

Amennyiben találsz egy jobb bankszámlát a jelenleginél, nincs más dolgod, mint az új banknál kérni az egyszerűsített bankváltást, ami elintéz helyetted mindent, azaz:

 • átkéri a régitől akár az összes megbízást, és értesíti a szolgáltatókat is (víz-, villany, gázszámlát, lakástakarék beszedést, rendszeres utalásokat, stb.),
 • értesíti a váltásról akár a munkáltatót, nyugdíjfolyósítót is, ha kéred (minden olyan felet értesít, aki az elmúlt 13 hónapban legalább 4-szer utalt a számlára),
 • az új banknál elindulnak a megbízások azon a napon, amelyiket megjelölted,
 • a régi banknál lévő pozitív számlaegyenleget átutalják az új számlára, valamint a bankszámla lezárásra kerül.

Egy-egy lépésre a bankoknak csak pár napjuk van, így összességében 13 nap alatt letudható a bankváltás. Ezalatt az ügyfélnek mindössze egyetlen egyszer van teendője, mégpedig megadni a megbízást a számlanyitáskor az új banknál.

Mik lehetnek a bankváltás buktatói?

Az egyik legfontosabb, hogy ha közös tulajdonú a régi számla, akkor az új számlánál is közösen kell kérni a bankváltást. Ezen kívül ügyelned kell rá, hogy ne legyen a számlán elmaradásod, aktív folyószámla-hitelkereted, vagy a számlához kapcsolódó hiteltörlesztésed.

Számít még ebből a szempontból egy folyamatban lévő kérelem a régi banknál, vagy az utolsó pillanatban érkező NAV inkasszó. Ezek ugyan a bankváltást nem akadályozzák meg, de a régi számlát nem tudja lezárni a bank, így ennek kapcsán utólag személyesen kell intézkedned.

Melyik bankszámlát érdemes ma választani?

Ezt csak egyénre szabott kalkuláció során lehet eldönteni, ugyanis a saját számlahasználati szokások határozzák meg, hogy egy-egy bankszámla mennyibe kerül havi szinten. Ehhez érdemes előkapni egy-két utolsó számlakivonatot, és bankszámla kalkulátorunkba beírni a havi tranzakciókat.

Segítségül összeállítottunk pár lehetőséget, ami kiinduló pontnak jó lehet számodra!

 1. A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk
 2. Magas jövedelemhez
 3. Minimálbérhez
 4. Gyakori utaláshoz
 5. Diákoknak
 6. Nyugdíjasoknak

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

2018. 10. 08.

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.