Betöltés

Egy dolgot tarts észben és akár 10 ezer forint maradhat nálad bankváltáskor

szerző: Nagy Ildikó
2018-01-26

Január közepén a számlanyitástól számított 6 hónapra módosult az az időtartam, ami alatt számlamegszüntetés esetén díjat számíthat fel a bank. A költségek nem változtak a korábbiakhoz képest, így 0 és 10 000 Ft között mozog egy lakossági számla bezárása, viszont egy további jelentős összegtől megszabadították a számlájukat bezárni szándékozó ügyfeleket!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Korábban a számlanyitástól számított 1 éven belüli számlamegszüntetés esetén lehetett költséggel sújtani az ügyfeleket, ami január közepén 6 hónapra rövidült. Azaz ha fél éven belül szándékozunk például bankszámlát váltani úgy, hogy a korábbi számlánkat be is zárjuk, a bank által meghatározott díjat (is) meg kell fizetni.

Ennek összege egy-két kivétellel egységes a banknál elérhető számlacsomagok esetén, ami lehet 0 Ft, de akár a 10 ezer forintot is elérheti.

Milyen egyéb költség merülhet fel számlazáráskor?

A számlaszerződés megszüntetésekor a hozzá kapcsolódó összes szolgáltatás megszűnik, beleértve a bankkártyát, SMS, mobilbank, netbank szolgáltatást, lekötött betétet, vagy a folyószámla hitelkeret. A szabályozás alapján a szolgáltatások megszüntetésekor a bank köteles elszámolni ügyfelével, különösen, ha valamely díjat előre kellett fizetni egy meghatározott időszakra, amely még nem telt le.

Egy SMS szolgáltatás esetén viszonylag egyszerű az elszámolás, hiszen ha nem küld a bank több SMS-st, nem számíthat fel további SMS díjat. Azonban a bankkártya egy évre szóló díjából – amelyet előzetesen számítanak fel – visszajár az időarányos rész. Ha pl. egy kártya egy évre 1 200 Ft-ba kerül, de megszüntetésekor a kártya évfordulójától számítva még nem telt el csak 6 hónap, akkor 600 Ft visszatérítés jár.

A bankkártya letiltása ingyenes lett

Amennyiben a bankkártyát valamilyen okból kifolyólag le kell tiltani, akkor ma már ezért sem számolhat fel költséget a bank. Ezt kezdeményezhetjük telefonon, netbankon, de az egyszerűsített bankváltás keretében automatikusan is megtörténhet.

A kártya tiltásának díja változó volt, elektronikus kártyák esetén jellemzően olcsóbb, pár ezer forintba került, míg dombornyomott kártyáknál drágább volt, főleg ha a kártya prémium szolgáltatásokat is biztosít. Ebben az esetben a tiltás költsége akár a 10 ezer forintot is meghaladhatta.

A számlamegszüntetés természetesen csak akkor lehet sikeres, ha a költségekkel mindkét fél elszámolt, azaz a számlán nincs tartozás, és a pozitív egyenlegről is rendelkezett az ügyfél! Az egyszerűsítet bankváltás esetén a régi bank a megszüntetéssel összefüggésben egyszeri díjat számolhat fel az ügyintézésért (nem azonos a számlamegszüntetési díjjal!), így nagyon kell figyelni arra, hogy elegendő pénz maradjon a számlán!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drága bankszámlákon ülünk, pedig nem is nehéz váltani

2018. 09. 21.

8,5 millió felett van a bankszámlák száma Magyarországon, tulajdonosaik pedig nagyon hűségesek, mindössze 5 százalékuk vált évente kedvezőbb termékre. Pedig minél régebbi egy számla, annál nagyobb az esély rá, hogy...

A legolcsóbb bankszámlák átlagos jövedelemhez

2018. 09. 18.

Túl drága a bankszámlád? Szeretnéd költségeidet lejjebb szorítani? Az olcsóbb bankoláshoz célszerű a számlacsomagjaink költségeit szabályos időközönként átnézni. Ha egy évre tervezel, megmutatjuk, melyik megoldás lesz a legkedvezőbb a számodra....

Fapados bankszámlák: a legolcsóbbak egy helyen

2018. 09. 07.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a bankszámlánkat nem feltétlenül olyan alapvető célokra, műveletekre használnánk, mint például a munkabér érkeztetés, az állandó és az eseti átutalás, a csoportos beszedési megbízás, a bankkártyás...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Blogajánló

  • alapblog

    Az emberek vagy a számok fontosabbak?

    Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.