Egy kihagyhatatlan ajánlat!

Egy kihagyhatatlan ajánlat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-12
 

Megérkezett az egyedi ajánlat. Így kezdődött az a levél, amellyel egy nagy biztosító örökjáradék-keresésünkre reagált. Arra kerestük a választ, hogy létezik, e Magyarországon olyan életjáradék, ami értelmezhető mértékű kamatot ajánl. A válasz: nem.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a keresés menetéről. Mostanra viszont kaptunk egy ajánlatot az egyik nagy biztosítótól, ami technikailag lefedi az örökjáradék fogalmát, viszont olyan alacsony kamat mellett, hogy egyenesen jobban tesszük, ha otthon tartjuk pénzünket és onnan adagoljuk magunknak a jövedelmet.


A teszthez a következő paramétereket adtuk meg, ezek szerint kérdeztük a biztosítókat, hogy milyen ajánlatuk van számunkra: 74 éves nő keres örökjáradékot, 10 millió forintot szeretne befektetni erre a célra és havi kifizetéseket szeretne kapni ameddig csak él.


A KSH adatai szerint a 70-74 éves egészséges nők Magyarországon átlagosan 13,3 évet élnek várhatóan, így ezzel számoltunk, illetve a biztosítótól kapott ajánlattal, ami 56 362 forint volt. Így egész pontosan -1,7%-os EBKM értéket kaptunk! Igen, tényleg negatív az érték, ami azt jelenti, hogy a visszakapott pénzösszeg, ha tényleg 13,3 évig él az illető, befizetett 10 millió forint alatt marad.
Számolásaink szerint a jegybanki alapkamat mínusz 1,25%pont fair érték lenne, vagyis ekkora EBKM értéket már örömmel elfogadnánk. Így tehát feltételezve, hogy a jegybanki alapkamat változatlan marad (akármennyire is hihetetlen) 5%-os EBKM-et kéne, hogy elérjen az életjáradék befektetés.


Ehhez vagy a havi összegnek kell, jóval magasabbnak lennie, vagy jócskán túl kell, éljük a várható életkort, ami a 74 éves egészséges nőkre vonatkozik. Számolásaink alapján a havi kifizetett összegnek kicsit több mint másfélszeresének (!) kellene lennie a kapott ajánlatnál, egész pontosan 85 963 forintnak vagy pedig 26,3 évig kéne élnünk. Ez utóbbi azt jelenti, hogy 100,3 éves korban halhatunk meg, hogy a biztosító teljesítse az 5%-os EBKM értéket.


Valljuk be őszintén, sem a másfélszeres kifizetés, sem a közel dupla akkora várható életévek nem állnak a biztosítótól kapott ajánlat közelében. Ennek fényében jobban tesszük, ha egyelőre más megtakarítási formákat választunk, és egyszerűen csak megpróbálunk ügyesen bánni a pénzzel.

nice_offer

Hirdetés
Hirdetés