Megtakarításaimat a nyugdíjamért

Megtakarításaimat a nyugdíjamért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-10-19 Frissítve: 2018-04-05
 

Egyre több embert foglalkoztat a leendő nyugdíjának a sorsa, a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt. Ezért került előtérbe az öngondoskodás, amivel megtakarításokat halmozhatunk fel nyugdíjas éveinkre. Ilyen megtakarítási szolgáltatás az életjáradék.

A megtakarítások elsősorban a kockázat elkerülése és csökkentése miatt fontosak. Könnyen előfordulhat, hogy elveszítjük munkánkat, hirtelen nagyobb kiadással szembesülünk, vagy akár hitelünk kamata emelkedik meg. Ilyenkor, aki hónapról hónapra él és minden keresetét elkölti, az gyorsan mínuszban találhatja magát.

Az életjáradék egy olyan megtakarítási lehetőség, aminél folyamatos befizetésekkel egy nagyobb összeget halmozunk fel, majd egy idő után ezt az összeget részletekben kapjuk vissza. Fontos, hogy az életjáradéknál a részleteket addig kapjuk, ameddig élünk – se korábbig, se későbbig. A szolgáltató az összeget a KSH adatai szerint számolja ki; például egy ma 65 éves férfi még átlagosan 14,1 évet él, míg egy hölgy 18,2 évet. Ennek megfelelően, ha tovább élünk, akkor mi járunk jobban, míg ha hamarabb meghalunk, akkor a szolgáltató jár jobban.

Ez a fajta megtakarítás ismert és használt biztosítéknak számít például az Egyesült Államokban és több fajtája ismert – például lehet befizetést egy összegben is végezni, vagy a kifizetéseket kaphatjuk úgy is, hogy az infláció értékével növekedjenek az összegek. Utóbbi segít abban, hogy biztosan megkapjuk a nyugdíj-kiegészítésként is használható járadékot.

Itthon azonban közel se ilyen ismertek az életjáradékok, mint ahogy egyébként a megtakarítások sincsenek a középpontban. Felhívtuk az öt legnagyobb biztosítót Magyarországon, hogy érdeklődjünk egy hasonló forma iránt, de ötből öt helyen kaptunk negatív választ.

A beszélgetések érdekessége minden helyen az volt, hogy a szolgálatkész tanácsadó azt állította elsőre, hogy „persze, van ilyen megtakarításunk”. Tovább kérdezve kiderült szépen lassan, hogy az a megtakarítás azért mégsem teljesen életjáradék, ha ugyanis elfogy a befektetett pénzünk, akkor sajnos nyugdíj nélkül maradunk… Ez persze éppen az életjáradék lényegét veszi el, hiszen éppen, hogy nem életünk végéig fog szólni. Igaz, ha viszont nem tud elfogyni a pénz, akkor azt egy hozzátartozó visszakaphatja.

A megtakarítások ilyen formája akár az állami nyugdíjat is kiválthatná, ha létezne. Addig viszont be kell, érjük saját megtakarításainkkal és az okos pénzkezeléssel. Így sem lehetetlen a feladat, hiszen havi félretett pénzünket, akár megtakarítási betétekbe is tehetjük. Ezekről korábban már írtunk – itt olvashatsz róluk.

eletjaradek

Hirdetés
Hirdetés