Betöltés

Miben gyűjtsük kis összegű megtakarításainkat?

szerző: Bankmonitor.hu
2012-10-11

A megtakarítás szükségességével szinte mindenki tisztában van, miközben kevesen tesznek érte a gyakorlatban. Ebben a cikkben megnézzük, milyen lehetősége van azoknak, akik havi 10-20 ezer forintot tesznek félre, esetleg azt is rendszertelenül.

(Ne felejtse, a bankmonitor.hu oldalon nem csak a legjobb bankbetéteket, de a legjobb megtakarítási számlákat is megtalálja.)

Milyen elvárásaink vannak a megtakarítási számlával kapcsolatban?

 • Ne legyen túl költséges a fenntartása. 
 • Legyen kötetlen, akár hozzátenni akarok, akár kivenni, megtehessem.
 • Már viszonylag kisebb összegtől elérhető legyen.

Az egyik legismertebb lehetőség a CIB Bank Malacpersely számlája. Az alábbiakat kell tudni róla:

 • Minden hónapban, amikor legalább havi 10 ezer forintot helyezünk el a számlán, magas kamatot kapunk, jelenleg évi 7,5%-ot. Ennek hiányában 2,5% az adott hónapban az éves kamat, ha pedig veszünk ki pénzt a számláról, akkor abban a hónapban csak 0,15% a kamat. (De ez kivédhető, ha két számlát tartunk fenn és a maradék pénzt átutaljuk a másik számlára, ahol az kamatozni fog.)
 • Ingyenes számlanyitás, nulla forint havi díj, ingyenes netbank, bankon belül ingyenes netes utalás.
 • Maximális összeg 5 millió Ft/számla, de egy ember akár 3 számlát is nyithat.
 • Ha komolyabb pénz összegyűlt, akkor az leköthető magasabb kamatra valahol máshol, vagy TBSZ számlán kamatadómentesen is megtakarítható.
  (Megjegyzés: euroban is elérhető, igaz, nem túl kiugró 2,5%-os kamat mellett.)

Részletek itt.

Az Erste Előrelátó számlája hasonló a CIB Malacperselyhez, az alábbi különbségekkel:

 • Csak Erste folyószámlával rendelkező ügyfelek köthetik (Ez a CIB-nél nem feltétel.), de nekik díjmentes.
 • A kamata havi 10 ezerig csak 0,15%,havi 40 ezerig 3,25%, havi 40 ezer felett 6%.
 • Évi 2,5 millió Ft feletti rész csak 0,15%-kal kamatozik. (A CIB-nél 5 millió felett, igaz nem évente, hanem összesen.)

Részletek itt.

Harmadik lehetőség az UniCredit Rendszeres Megtakarítási programja. Az eddigi két terméktől eltérően itt főleg befektetési alapokba való befektetésen van a hangsúly. A házi alapkezelő, a Pioneer hat alapjából választhatunk, a minimális havi megtakarítás 10 ezer forint. A pénzünk egy részét “magas kamatozású bankbetétbe” is fektethetjük, de se a hirdetményből, se a kondiciós listából nem derült ki, mennyi is az a magas kamatozás.

Az értékpapír egyik hátránya, hogy kell hozzá értékpapírszámla (és bankszámla is), annak az összes költségével együtt, illetve, hogy a befektetés formája miatt az elérhető hozam kiszámíthatatlan. Az elmúlt években az átlagos hozam inkább öt százalék alatt volt, mint felett.

Az MKB Duplacsavar Számlájához szintén kell folyószámlát és értékpapír számlát is nyitnunk. A havi 10 ezer forintnál nagyobb megtakarítást automatikusan MKB Likvidíítási Alapba fektetik nekünk. Ennek hozama az elmúlt évben 5,42% volt, az elmúlt 3 évben 5,91%, ebből már csak az értékpapír és a bankszámla költsége jön le.

A Raiffeisen Rendszeres Befektetése is befektetési alapokba fektet, itt is kell bankszámla és itt is 10 ezer forinttól elérhető.

A Citi Bank Takarékszámlája 1-1,5-2% kamatokkal vár bennünket, összegtől függően, kivéve a kiemelt ügyfeleket, ők akár 4%, sőt 4,5%-ot is kaphatnak.

A Sopron Bank megtakarítási számlája a Malacperselyhez hasonlóan jó termék, csak éppen a kamata alacsonyabb, 5,75%. 

0 Hozzászólás

 1. pdw

  Unicredit Betetes cucc (en sem a kondiciokban talaltam, hanem a Megtakaritasok menuben a leirasnal):

  “- mindig a jegybanki alapkamathoz igazodó kamatozás mellett fektetheti be megtakarításait havonta, automatikusan megújuló 1 hónapos forintbetétben, a lekötéskor (fordulónapon) irányadó mindenkori jegybanki alapkamat – 0,50% kamatozással, Jelenlegi kamatozás: 6,50%-0,50%=6,00% (EBKM: 6,15 %)”

  Szerintem van jobb, de nem rossz azert.

 2. bankmonitor.hu

  Valóban nem rossz termék – hivatalosan ez egy lekötés viszont, hiszen ez egy hónapos betétlekötésekből épül fel. Tulajdonképpen nagy különbség nincs, a feltörés esetén számít csak.

 3. csilla

  Szerintem jegybanki alapkamat alatti forint megtakaritásnak nincs értelme!

 4. bankmonitor.hu

  Pénzügyi értelemben nem a jegybanki alapkamat a döntő, hanem az, hogy a betét az infláció feletti kamatot fizet-e. (És fontos: nem a múltbeli infláció számít, hanem a várható infláció, hiszen a kamat is a jövőre vonatkozik)

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

 • alapblog

  Hol a legjobb?

  Nem reprezentatív felmérés expatok között, hol a legjobb a világon élni-dolgozni (visszavonulni) külföldiként? A legjobbnak vélt helyek közül csomó egy köpésre van és EU-polgárként szabadon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.