Betöltés

Egy kis pénz állt a házhoz? Üsd ki a hiteled!

szerző: Szklenár Bea
2016-10-02

Az adósságod idő előtti visszafizetésével jelentős költséget megspórolhatsz. Jogszabály által biztosított lehetőséged van a hiteled részleges, vagy teljes előtörlesztésére. Fontos tudnod azonban, hogy ennek díja is lehet. Pedig ha odafigyelsz, ingyen is megúszhatod az előtörlesztést.

Amikor félre tudtál tenni egy kisebb-nagyobb összeget, az első gondolatod legyen a meglévő személyi kölcsönöd előtörlesztése. Ez nagyon fontos, hiszen a jövőben csökkentheted a havi terheidet, így több marad a zsebedben.

Milyen költségekkel kell számolnod előtörlesztés esetén?

Te, mint fogyasztó minden esetben élhetsz az előtörlesztés lehetőségével. Ilyenkor csökken a fennálló kölcsöntartozás, ennek megfelelően a havi törlesztőd is.

Ettől persze a bank nem lesz túl boldog, hiszen az elmaradt haszon számára kár. Éppen ezért, az ide vonatkozó jogszabály kimondja, hogy a hitelező jogosult az előtörlesztésért díjat felszámítani. Ezt nevezzük előtörlesztési díjnak.

A díj mértéke mindig az előtörlesztett összegtől, a hátralévő futamidőtől és az esetleges múlt béli előtörlesztéstől függ. Fontos tudni, hogy az előtörlesztési díj soha nem lehet magasabb, mint a hátralévő futamidőre vonatkozó kamat összege. Tehát, ha a bankodnál fix összegben határozzák meg – ilyen is lehetséges – az előtörlesztési díjat, ez ma már akkor sem lehet magasabb, mint 1%.

Kalkulátorunk segítségével te is megtalálhatod a számodra megfelelő személyi kölcsönt

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Próbaidős munkaviszonyod van?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály. Így olyan eset is előfordulhat, hogy egy-egy bank a kölcsön visszafizetésekor tetemes összeget gombol le rólad. Ez az előtörleszteni kívánt összeg akár 4%-a is lehet.

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét már jogszabály maximalizálja.

A személyi kölcsön előtörlesztési díja maximum 1 százalék lehet, ha a futamidőből egy évnél több van hátra. Éven belüli lejárat esetén maximum 0,5 százalékos mértékkel kell számolni.

Létezik ingyenes előtörlesztés!

Bankonként eltérő az előtörlesztési díj, természetesen a törvényi maximumérték betartása mellett.

A bank nem számíthat fel előtörlesztési díjat, ha az ügyfél maximum 200 ezer forintot törleszt elő és a megelőző 12 hónapban még nem élt előtörlesztéssel.

Éppen ezért, ha van egy kis pénzed a hónap végén, érdemes azt összegyűjteni és évente egyszer ezt ingyenesen betörleszteni a hiteledbe. Így csökken a havi törlesztőd összege, többet tudsz félretenni és hamarabb lezárhatod a hiteledet.

Mit kell tenned, ha szeretnél előtörleszteni?

Az előtörlesztés attól, hogy átutalsz a hitelfedezeti számládra egy nagyobb összeget még nem jelent előtörlesztést. Ennek is megvan a hivatalos útja.

  1. Írásban, bank által meghatározott időben bejelented az előtörlesztés szándékodat.
  2. Átutalod az előtörlesztésre szánt összeget és az előtörlesztés díját.

Előtörlesztés alkalmával két lehetőséged is van.

Az egyik lehetőség az, hogy változatlanul hagyod a futamidőt és csökken a törlesztőd. A másik, hogy megtartod a jelenlegi törlesztődet és csökkented a hátralévő futamidőt. Ez utóbbi szerződésmódosítási díj megfizetését is maga után vonhatja.

Mindegy melyik megoldást választod, az előtörlesztéssel csak jól járhatsz!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:

Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.