Betöltés

Egy másik 0%-os vállalkozói hitel?

szerző: Bankmonitor
2017-01-30

0,15% + 4,5% kamatköltség – 5% kamattámogatás. Ennyi? Tehát akkor most semmibe sem kerül a Széchenyi Beruházási Hitel? Ingyen semmit sem adnak, főleg hitelt nem, kedvező feltételeket azonban el lehet érni. Megmutatjuk pontosan, hogy mennyibe kerül vállalkozásodnak, ha a Széchenyi Beruházási Hitelt vesz fel.

Milyen költségek merülhetnek fel egy hitelhez kapcsolódóan?

Teljes éves kamatköltség

A kamatfelár a kiindulás, ezt láthatod minden reklámban, hirdetésben. A Széchenyi Beruházási Hitel kamatfelára 4,5%.  Abban az esetben, ha nem fix kamatozásról beszélünk, mint a Növekedési Hitel fix 2,5%-os kamatozásánál, az alapkamattal is számolnunk kell ahhoz, hogy a teljes éves kamatköltséget megkapjuk.

Forint hitelek esetén az alapkamat lehet 1 havi vagy 3 havi, esetenként 6 havi BUBOR. A BUBOR mértéke napról napra változik. Jelenleg rekord alacsony szinten, az 1 havi BUBOR 0,15%-on, a 3 havi BUBOR 0,25%-on áll.

Az elmúlt évek során az 1 havi BUBOR nagyságának alakulását a lenti grafikon mutatja. Látható, hogy egyáltalán volt mindig ilyen a kedvező mérték. 2000-ben volt, hogy 14%-nál! is járt az 1 havi BUBOR, tehát majdnem tízszerese volt a jelenleginek. (Ezzel a röpke kis kitérővel csupán arra szeretnénk rávilágítani, hogy a jelenlegi alacsony szint nem kőbe vésett. 3-5-10 éves futamidejű hiteleknél már bizonyosan számíthatunk elmozdulásra. Kitekintve globális szintre az elmúlt idők átlagos alapkamat mértéke 6% körül mozgott…)

A mostani alacsony BUBORnak, – illetve az 5%-os kamattámogatásnak – köszönhetően a Széchenyi Beruházási Hitek teljes kamatköltsége jelenleg igen alacsony. Elméletben alacsonyabb, mint 0% (0,15% + 4,5% – 5% = – 0,35%), a gyakorlatban azonban a hitelezésben nincs negatív kamat – a bank azért biztosan nem fog nekünk fizetni, hogy pénzt adhat kölcsönt. Tehát legjobb esetben is maradunk a 0%-nál.

A költségek nem állnak azonban meg a kamatköltségnél. Az éves kamaton felül számos más költségtétellel is kalkulálnunk kell ahhoz, hogy lássuk, ténylegesen mennyibe is kerül a felvett hitel vállalkozásunknak.

Egyéb éves díjak

A bankonként eltérő, hogy melyik bank, milyen elnevezéssel számol fel további költségeket, a Széchenyi Beruházási Hitelnél ez a kezelési költség, ami 0,8%.

Szintén éves szinten terheli a hitelt még a kötelező Garantiqa kezességvállalás, ami 50%-os állami támogatás mellett 0,65%. A Garantiqa nem más, mint egy olyan kezességvállalás a felvett hitel mögé, amit az állam vállal, könnyítve ezzel a tulajdonosok által biztosítandó biztosítéki kört.

Egyszeri költségek

A Széchenyi Beruházási Hitelnél a két biztos fix tétellel szükséges számolnunk:

 • szerződéskötési díj: 1,5% (!)
 • folyósítási jutalék: folyósításonként: 15.000 Ft

Ezek azon a költségek, melyek nagyon meg tudják emelni a hitel teljes költségét, értelem szerűen főként az alacsonyabb összegű és rövidebb futamidejű hiteleknél jelentős ez a hatás, ha a lakossági hitelekhez hasonlóan THM-et, azaz teljes hiteldíj mutatót számolunk.

Amikor hitelt szeretnénk felvenni, ezeket a költségtételeket – alapkamat, kamatfelár (kamatköltségek), egyéb éves költségek, egyszeri díjtételek – mind figyelembe kell vennünk, és úgy döntenünk. Segítségként elkészítettünk egy Futamidő – Hitelösszeg THM Mátrixot, melyből kiolvashatod, hogy az általad tervezett hitelhez pontosan mekkora teljes költség kapcsolódik, a teljes hitelre vetített százalékos formában:

A táblázatból látható, hogy azonos költségszinten vagyunk a Növekedési Hitel 2,5%-os kamatával, ha 4 évre veszünk fel 3 m Ft-ot.

A maximálisan felvehető 50 m Ft-os hitelnagyságnál már 3 éves futamidő mellett sem lépjük túl a 2,5%-os teljes hitelköltséget.

 

Mekkora hitelt tudsz felvenni, milyen futamidő mellett?

A futamidő meghatározásánál a beruházás tárgya a meghatározó. A Széchenyi Beruházási Hitel igényelhető akár 10 éves futamidővel is, ez azonban nem jár automatikusan.  Hüvelykujjszabályként követhetjük azt az elvet, hogy egy beruházási hitel futamideje a beruházás tárgyának amortizációs idején nem nyúlhat túl. Ha egy eszközünket tehát 5 év alatt leírjuk, arra maximum 5, vagy annál rövidebb futamidővel számolhatunk. Ingatlan beruházások esetében, ahol az amortizáció hosszabban elnyúlik, 5-8 éves átlagos futamidővel kalkulálhatunk. Nagyon jól prosperáló társaságok, jól tervezhető jövőbeli eredmény mellett számíthatnak csupán a maximális 10 éves futamidő elérésére.

A megszerezhető hitelnagyság társaságunk eredménytermelő képességének függvénye: fő szabály, hogy az elért éves eredményünknek – minden működési költségünk megfizetése után, mely a folyamatos működés biztosításához szükséges -, fedeznie kell a hitelhez kapcsolódó éves kamat és tőkefizetési kötelezettségünket (azaz a hitel adósságszolgálatát).

Másik fontos szempont, amit nem szabad elfelejtenünk: a bankok nem finanszírozzák a beruházás 100%-át. Egy 20%-os önerővel számolnunk kell.

Céged által felvehető hitelnagyság megállapításához használd vállalati hitel-kalkulátorunkat, melynek segítségével megnézheted, hogy egy átlagos 5-6 éves futamidővel számolva vállalkozásod mekkora hosszú távú hitel felvételére alkalmas:

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.
Kérd szakértőnk segítségét!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

1 Hozzászólás

 1. Tóth József

  Vállalkozást kívánok indítani mint fiatal kezdő vállalkozó. Milyen kedvező pályázatot és hosszú hitelt tudnak javasolni. Segítségüket előre is köszönöm: Zoltán

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.