Egy másik 0%-os vállalkozói hitel?

 • 2017.01.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

0,15% + 4,5% kamatköltség – 5% kamattámogatás. Ennyi? Tehát akkor most semmibe sem kerül a Széchenyi Beruházási Hitel? Ingyen semmit sem adnak, főleg hitelt nem, kedvező feltételeket azonban el lehet érni. Megmutatjuk pontosan, hogy mennyibe kerül vállalkozásodnak, ha a Széchenyi Beruházási Hitelt vesz fel.

Milyen költségek merülhetnek fel egy hitelhez kapcsolódóan?

Teljes éves kamatköltség

A kamatfelár a kiindulás, ezt láthatod minden reklámban, hirdetésben. A Széchenyi Beruházási Hitel kamatfelára 4,5%.  Abban az esetben, ha nem fix kamatozásról beszélünk, mint a Növekedési Hitel fix 2,5%-os kamatozásánál, az alapkamattal is számolnunk kell ahhoz, hogy a teljes éves kamatköltséget megkapjuk.

Forint hitelek esetén az alapkamat lehet 1 havi vagy 3 havi, esetenként 6 havi BUBOR. A BUBOR mértéke napról napra változik. Jelenleg rekord alacsony szinten, az 1 havi BUBOR 0,15%-on, a 3 havi BUBOR 0,25%-on áll.

Az elmúlt évek során az 1 havi BUBOR nagyságának alakulását a lenti grafikon mutatja. Látható, hogy egyáltalán volt mindig ilyen a kedvező mérték. 2000-ben volt, hogy 14%-nál! is járt az 1 havi BUBOR, tehát majdnem tízszerese volt a jelenleginek. (Ezzel a röpke kis kitérővel csupán arra szeretnénk rávilágítani, hogy a jelenlegi alacsony szint nem kőbe vésett. 3-5-10 éves futamidejű hiteleknél már bizonyosan számíthatunk elmozdulásra. Kitekintve globális szintre az elmúlt idők átlagos alapkamat mértéke 6% körül mozgott…)

A mostani alacsony BUBORnak, – illetve az 5%-os kamattámogatásnak – köszönhetően a Széchenyi Beruházási Hitek teljes kamatköltsége jelenleg igen alacsony. Elméletben alacsonyabb, mint 0% (0,15% + 4,5% – 5% = – 0,35%), a gyakorlatban azonban a hitelezésben nincs negatív kamat – a bank azért biztosan nem fog nekünk fizetni, hogy pénzt adhat kölcsönt. Tehát legjobb esetben is maradunk a 0%-nál.

A költségek nem állnak azonban meg a kamatköltségnél. Az éves kamaton felül számos más költségtétellel is kalkulálnunk kell ahhoz, hogy lássuk, ténylegesen mennyibe is kerül a felvett hitel vállalkozásunknak.

Egyéb éves díjak

A bankonként eltérő, hogy melyik bank, milyen elnevezéssel számol fel további költségeket, a Széchenyi Beruházási Hitelnél ez a kezelési költség, ami 0,8%.

Szintén éves szinten terheli a hitelt még a kötelező Garantiqa kezességvállalás, ami 50%-os állami támogatás mellett 0,65%. A Garantiqa nem más, mint egy olyan kezességvállalás a felvett hitel mögé, amit az állam vállal, könnyítve ezzel a tulajdonosok által biztosítandó biztosítéki kört.

Egyszeri költségek

A Széchenyi Beruházási Hitelnél a két biztos fix tétellel szükséges számolnunk:

 • szerződéskötési díj: 1,5% (!)
 • folyósítási jutalék: folyósításonként: 15.000 Ft

Ezek azon a költségek, melyek nagyon meg tudják emelni a hitel teljes költségét, értelem szerűen főként az alacsonyabb összegű és rövidebb futamidejű hiteleknél jelentős ez a hatás, ha a lakossági hitelekhez hasonlóan THM-et, azaz teljes hiteldíj mutatót számolunk.

Amikor hitelt szeretnénk felvenni, ezeket a költségtételeket – alapkamat, kamatfelár (kamatköltségek), egyéb éves költségek, egyszeri díjtételek – mind figyelembe kell vennünk, és úgy döntenünk. Segítségként elkészítettünk egy Futamidő – Hitelösszeg THM Mátrixot, melyből kiolvashatod, hogy az általad tervezett hitelhez pontosan mekkora teljes költség kapcsolódik, a teljes hitelre vetített százalékos formában:

A táblázatból látható, hogy azonos költségszinten vagyunk a Növekedési Hitel 2,5%-os kamatával, ha 4 évre veszünk fel 3 m Ft-ot.

A maximálisan felvehető 50 m Ft-os hitelnagyságnál már 3 éves futamidő mellett sem lépjük túl a 2,5%-os teljes hitelköltséget.

 

Mekkora hitelt tudsz felvenni, milyen futamidő mellett?

A futamidő meghatározásánál a beruházás tárgya a meghatározó. A Széchenyi Beruházási Hitel igényelhető akár 10 éves futamidővel is, ez azonban nem jár automatikusan.  Hüvelykujjszabályként követhetjük azt az elvet, hogy egy beruházási hitel futamideje a beruházás tárgyának amortizációs idején nem nyúlhat túl. Ha egy eszközünket tehát 5 év alatt leírjuk, arra maximum 5, vagy annál rövidebb futamidővel számolhatunk. Ingatlan beruházások esetében, ahol az amortizáció hosszabban elnyúlik, 5-8 éves átlagos futamidővel kalkulálhatunk. Nagyon jól prosperáló társaságok, jól tervezhető jövőbeli eredmény mellett számíthatnak csupán a maximális 10 éves futamidő elérésére.

A megszerezhető hitelnagyság társaságunk eredménytermelő képességének függvénye: fő szabály, hogy az elért éves eredményünknek – minden működési költségünk megfizetése után, mely a folyamatos működés biztosításához szükséges -, fedeznie kell a hitelhez kapcsolódó éves kamat és tőkefizetési kötelezettségünket (azaz a hitel adósságszolgálatát).

Másik fontos szempont, amit nem szabad elfelejtenünk: a bankok nem finanszírozzák a beruházás 100%-át. Egy 20%-os önerővel számolnunk kell.

Céged által felvehető hitelnagyság megállapításához használd vállalati hitel-kalkulátorunkat, melynek segítségével megnézheted, hogy egy átlagos 5-6 éves futamidővel számolva vállalkozásod mekkora hosszú távú hitel felvételére alkalmas:

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 • Tóth József 2017-02-23 19:57:33 - Válasz

  Vállalkozást kívánok indítani mint fiatal kezdő vállalkozó. Milyen kedvező pályázatot és hosszú hitelt tudnak javasolni. Segítségüket előre is köszönöm: Zoltán

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Ingatlanvállalkozó lettem

  Három éve kezdődött minden. Már nagyon untam, hogy a bankárom mindenáron arra akart rávenni, hogy tartsak sok részvényt meg vállalati kötvényt a portfóliómban. Persze ma...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.