Ez könnyítheti meg cégünk hitelfelvételét

Ez könnyítheti meg cégünk hitelfelvételét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-17 Frissítve: 2019-07-18
 

Hitelképességünk egyik alapfeltétele, hogy megfelelő biztosítékot tudjunk nyújtani cégünk bankjának a tervezett hitelünk fedezetéül. Biztosítékként számos fedezet típus szóba jöhet, ezek közül érdemes kiemelni a hitelgarancia intézmények kezességvállalásának lehetőségét, mely határozott előnyöket biztosíthat vállalatunk számára.

Mire szolgál? Mi az előnye annak, ha hitelgaranciát kötünk?

A hitelgarancia intézmények kézfizető kezességvállalásával úgy is hitelhez juthat vállalkozásunk, ha

  • a rendelkezésre álló fedezeteink nem elegendőek a megcélzott hitelösszeg felvételéhez, vagy
  • azt csak lényegesen kedvezőtlenebb kondícióval tudnánk elérni (pl. 2,5%-os kamatozású növekedési hitel helyett csak 7%-os piaci kamatozású hitelt kapnánk)

A hitel mögé harmadik, külső szereplőként belépő hitelgarancia intézmények kezességvállalásukkal a bankok kockázatát csökkentik, amiért cserébe természetesen ők is elvárják a hitel fedezettségét (pl. ingatlanfedezetet, vagy készleten, termelő eszközön alapított zálogjogot…)

Gyakori tévedés a cégtulajdonosok részéről, hogy hitelgarancia esetén azt gondolják már nincs is szükség fedezetre, pedig a fedezet előfeltétele lesz a hitelgaranciának.

A hitelgarancia intézmények kezessége a vállalat tőke + kamat tartozásának maximum 80%-áig terjedhet, a pontos mértékről mindig maga a hitelgarancia intézmény dönt. Jelenleg két állami intézmény működik a piacon, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., illetve az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA).

A hitelgaranciát a bank közvetítőként intézi a hiteligénylő vállalkozás számára, a cégvezetők és tulajdonosok részéről így nincs szükség külön utánjárásra, intézkedésre. A hitelgarancia intézmény bírálati ideje attól függ, hogy kis összegű, standard hitelt, vagy nagyobb volumenű, összetettebb hitelt szándékozunk felvenni. Standard hitelek esetén az elbírálási idő nem hosszabb egy napnál, a feltételek a bankkal általános módon rögzítettek, ettől azonban nincs lehetőség az eltérésre. Bonyolultabb, összetettebb hitelügyleteknél a döntési eljárás egy hétnél is hosszabb időt igényelhet. Ezt érdemes figyelembe vennünk, amikor a hitel jóváhagyási idejét kalkuláljuk.

Mibe kerülhet mindez nekünk?

A díjazás eltérő lehet a kockázatvállalás mértékétől, illetve a hitelügylet típusától függően. Jó hír a növekedési hitelt felvenni szándékozók számára, hogy az ott maximált 2,5%-os felszámított kamatnak az előírás szerint már magában kell foglalnia a hitelgarancia díját is.

Céged alapvető hitelképességét az alábbi formon ellenőrizheted:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés