loading

Milyen devizában tartsam a nyugdíjmegtakarításomat?

Süle-Szigeti Bulcsú
szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A forint már évek óta trendszerűen gyengül a nyugati világ nagy devizáihoz képest. Éppen ezért sokan úgy vélik, biztosabb, ha más devizákban (is) tartják a megtakarításaikat. Megnéztük, milyen lehetőségek kínálkoznak ebből a szempontból, különösen egy hosszú távú befektetés esetében.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Hogyan teljesített a múltban a magyar forint?

Az utóbbi években a forintgyengülés meghatározó jelenséggé vált a devizapiacon. Ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, a magyar fizetőeszköz érdemben gyengült a három nagy nyugati devizához képest. Az euró évente átlagosan 2,6 százalékkal lett drágább 2010. óta. A dollár ugyanebben az időszakban átlagosan évi 3,8 százalékot drágult a forinthoz képest. A svájci frankkal szemben pedig átlagosan éves 4,6 százalékot veszített az értékéből a forint. Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy az utóbbi 2 évtizedben hogyan alakultak ezeknek a devizáknak az árfolyamai a forinthoz képest.

A nagy nyugati devizák forintban kifejezett árfolyama (2000-2020.)

Mit jelent ez befektetői szemszögből?

Látható, hogy a 2008-as gazdasági világválság óta erősen gyengülő trend uralkodik a forint szempontjából. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki 2008-ban átváltotta a forintban tartott megtakarításait valamelyik nagy nyugati devizára, ő gyakorlatilag egy stabil hozamot tudott elérni ezzel a „befektetésével”. A nyereség ebben az esetben úgy keletkezik, hogy a külföldi devizákban tartott vagyont egyre nagyobb mennyiségű forintra lehetne átváltani.

A fenti helyzet miatt sokan úgy vélekednek, hogy forint helyett érdemes valamelyik erősebb devizában befektetni. Hiszen, aki Magyarországon él, annak a kiadásai nagyrészt forintban keletkeznek, így előnyt jelent számára a forintban kifejezett vagyonnövekedés. Ez a hatás pedig különösen látványos lehet hosszú távon, például a nyugdíjcélú megtakarítások esetében.

Milyen lehetőségek közül választhatnak, akik így gondolkodnak?

Egy aktív korú dolgozónak hosszú távon az egyik legnagyobb pénzügyi célja a nyugdíj-előtakarékosság. Érthető, hogy nagyon sokan szeretnék a nyugdíjcélú befektetéseiket – részben vagy egészben – a forinttól eltérő devizákban tartani. Jó hír, hogy számukra jelenleg is számos alternatíva áll rendelkezésre. Vannak ugyanis olyan nyugdíjcélú konstrukciók, amelyeknél biztosítva van például az eurós megtakarítás lehetősége.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A legszélesebb mozgásteret a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyújtja a megtakarítók számára. A NYESZ egy kötött felhasználású (nyugdíjcélú) értékpapírszámla: az ide befizetett összegekhez csak a nyugdíjkorhatár betöltése után lehet hozzáférni. A NYESZ-számlával rendelkező megtakarítók számára az EGT-térségen belül szinte korlátlan befektetési lehetőségek válnak elérhetővé. Vásárolhatnak állampapírokat, magyar és külföldi befektetési alapokat, illetve tőzsdén jegyzett egyedi értékpapírokat is. A NYESZ segítségével tehát kihasználhatók a különféle devizák árfolyamváltozásából származó hozamlehetőségek is.

Ugyancsak könnyű dolguk van azoknak, akik a nyugdíjbiztosítások mellett teszik le a voksukat. Ennél a konstrukciónál ugyanis számos esetben választható egy eurós módozat. Ekkor mind a megtakarítás, mind annak befektetése euróban történik. A nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek a szolgáltató által meghatározott befektetési alapokból állíthatják össze saját portfóliójukat. Saját kockázatviselési hajlandóságuk szerint kötvény- és részvényalapok közül egyaránt válogathatnak. A hozam egy része ezek teljesítményéből származik. Aki pedig eurós alapokat választ, ő arra is lehetőséget teremt magának, hogy az uniós fizetőeszköz esetleges erősödéséből is részesedjen.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében kicsit szűkösebb a mozgástér. Itt ugyanis a megtakarítók nem vesznek részt közvetlenül a befektetési döntések meghozatalában. Mindössze néhány alapértelmezett portfólió közül válaszhatnak, a saját kockázattűrő képességük alapján. Ennél a konstrukciónál tehát legfeljebb közvetett módon jöhet létre devizakitettség, de ez sem nevezhető jellemzőnek.

Érdemes-e külföldi devizában befektetni?

A hosszú távú befektetések egyik legfontosabb eleme a kockázatmegosztás („diverzifikáció”). Ez alapján természetes, hogy a megtakarítók nem csak iparág vagy földrajzi kitettség, hanem deviza szerint is igyekeznek több lábon állni. Ugyanakkor a jövőt senki sem láthatja előre: megjósolhatatlan, hogy két deviza relatív árfolyama hogyan fog alakulni a későbbiekben. Éppen ezért, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne több devizában is befektetni, ennek nem spekulációs célokat kell szolgálnia, hanem sokkal inkább a megtakarítás értékének megőrzését.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Szakértői cikkek