loading

Milyen devizában tartsam a nyugdíjmegtakarításomat?

A forint már évek óta trendszerűen gyengül a nyugati világ nagy devizáihoz képest. Éppen ezért sokan úgy vélik, biztosabb, ha más devizákban (is) tartják a megtakarításaikat. Megnéztük, milyen lehetőségek kínálkoznak ebből a szempontból, különösen egy hosszú távú befektetés esetében.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Hogyan teljesített a múltban a magyar forint?

Az utóbbi években a forintgyengülés meghatározó jelenséggé vált a devizapiacon. Ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, a magyar fizetőeszköz érdemben gyengült a három nagy nyugati devizához képest. Az euró évente átlagosan 2,6 százalékkal lett drágább 2010. óta. A dollár ugyanebben az időszakban átlagosan évi 3,8 százalékot drágult a forinthoz képest. A svájci frankkal szemben pedig átlagosan éves 4,6 százalékot veszített az értékéből a forint. Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy az utóbbi 2 évtizedben hogyan alakultak ezeknek a devizáknak az árfolyamai a forinthoz képest.

A nagy nyugati devizák forintban kifejezett árfolyama (2000-2020.)

Mit jelent ez befektetői szemszögből?

Látható, hogy a 2008-as gazdasági világválság óta erősen gyengülő trend uralkodik a forint szempontjából. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki 2008-ban átváltotta a forintban tartott megtakarításait valamelyik nagy nyugati devizára, ő gyakorlatilag egy stabil hozamot tudott elérni ezzel a „befektetésével”. A nyereség ebben az esetben úgy keletkezik, hogy a külföldi devizákban tartott vagyont egyre nagyobb mennyiségű forintra lehetne átváltani.

A fenti helyzet miatt sokan úgy vélekednek, hogy forint helyett érdemes valamelyik erősebb devizában befektetni. Hiszen, aki Magyarországon él, annak a kiadásai nagyrészt forintban keletkeznek, így előnyt jelent számára a forintban kifejezett vagyonnövekedés. Ez a hatás pedig különösen látványos lehet hosszú távon, például a nyugdíjcélú megtakarítások esetében.

Milyen lehetőségek közül választhatnak, akik így gondolkodnak?

Egy aktív korú dolgozónak hosszú távon az egyik legnagyobb pénzügyi célja a nyugdíj-előtakarékosság. Érthető, hogy nagyon sokan szeretnék a nyugdíjcélú befektetéseiket – részben vagy egészben – a forinttól eltérő devizákban tartani. Jó hír, hogy számukra jelenleg is számos alternatíva áll rendelkezésre. Vannak ugyanis olyan nyugdíjcélú konstrukciók, amelyeknél biztosítva van például az eurós megtakarítás lehetősége.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A legszélesebb mozgásteret a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyújtja a megtakarítók számára. A NYESZ egy kötött felhasználású (nyugdíjcélú) értékpapírszámla: az ide befizetett összegekhez csak a nyugdíjkorhatár betöltése után lehet hozzáférni. A NYESZ-számlával rendelkező megtakarítók számára az EGT-térségen belül szinte korlátlan befektetési lehetőségek válnak elérhetővé. Vásárolhatnak állampapírokat, magyar és külföldi befektetési alapokat, illetve tőzsdén jegyzett egyedi értékpapírokat is. A NYESZ segítségével tehát kihasználhatók a különféle devizák árfolyamváltozásából származó hozamlehetőségek is.

Ugyancsak könnyű dolguk van azoknak, akik a nyugdíjbiztosítások mellett teszik le a voksukat. Ennél a konstrukciónál ugyanis számos esetben választható egy eurós módozat. Ekkor mind a megtakarítás, mind annak befektetése euróban történik. A nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek a szolgáltató által meghatározott befektetési alapokból állíthatják össze saját portfóliójukat. Saját kockázatviselési hajlandóságuk szerint kötvény- és részvényalapok közül egyaránt válogathatnak. A hozam egy része ezek teljesítményéből származik. Aki pedig eurós alapokat választ, ő arra is lehetőséget teremt magának, hogy az uniós fizetőeszköz esetleges erősödéséből is részesedjen.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében kicsit szűkösebb a mozgástér. Itt ugyanis a megtakarítók nem vesznek részt közvetlenül a befektetési döntések meghozatalában. Mindössze néhány alapértelmezett portfólió közül válaszhatnak, a saját kockázattűrő képességük alapján. Ennél a konstrukciónál tehát legfeljebb közvetett módon jöhet létre devizakitettség, de ez sem nevezhető jellemzőnek.

Érdemes-e külföldi devizában befektetni?

A hosszú távú befektetések egyik legfontosabb eleme a kockázatmegosztás („diverzifikáció”). Ez alapján természetes, hogy a megtakarítók nem csak iparág vagy földrajzi kitettség, hanem deviza szerint is igyekeznek több lábon állni. Ugyanakkor a jövőt senki sem láthatja előre: megjósolhatatlan, hogy két deviza relatív árfolyama hogyan fog alakulni a későbbiekben. Éppen ezért, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne több devizában is befektetni, ennek nem spekulációs célokat kell szolgálnia, hanem sokkal inkább a megtakarítás értékének megőrzését.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...