loading

Már 25 évesen érdemes elkezdeni a nyugdíjmegtakarítást!

Az utóbbi években az első nyugdíj összege az utolsó munkabérnek mindössze 55-65%-át tette ki átlagosan. Eszerint a mai aktív dolgozók várható nyugdíja sem lesz elegendő a korábban megszokott életszínvonaluk fenntartására. A kieső jövedelem pótlásának legkézenfekvőbb módja a nyugdíjcélú előtakarékoskodás. Azonban nagyon sokat számít, hogy mikor kezdjük el: most bemutatjuk, miért vannak duplán előnyös helyzetben a korán ébredők.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Mi okozza a nyugdíjas réteg elszegényedését?

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a mai aktívak legelső nyugdíjának összege várhatóan jóval kevesebb lesz az utolsó munkabérüknél. Az elmúlt években mindössze 55-65% körül alakult az átlagos arány, tehát eltűnt a korábbi jövedelem 35-45%-a! Ez már önmagában is erős érv a nyugdíjcélú megtakarítások mellett, de létezik még egy tényező, amellyel viszont nem sokan számolnak. A nyugdíjnak nem csak az induló értéke számít: legalább ennyire fontos annak időbeli változása is. Ez a hatás ugyanis jelentős részben felelős azért, hogy az idős réteg anyagi helyzete egyre romlik a dolgozókéhoz viszonyítva.

Kissé leegyszerűsítve a nyugdíjak jelenleg a hivatalos inflációval megegyező mértékben növekednek. Ez azt jelenti, hogy az idősek ellátmánya elméletileg megőrzi a „reálértékét”. Azonban két fontos probléma is felmerül, melyeket érdemes szem előtt tartani. Egyrészt a nyugdíjasok által érzékelt infláció jóval magasabb is lehet a hivatalosnál. Például a jövedelmüknek jellemzően nagyobb részét költik élelmiszerekre, mint amekkora súllyal azok az inflációs kosárban szerepelnek – így az élelmiszerek gyors ütemű drágulása a valóságban igen erősen sújtja az idős generációt.

Másrészt, az utóbbi években a munkabérek sokkal erősebben emelkedtek, mint a fogyasztói árak. Eszerint az aktív dolgozók reálértéken is egyre jobban élhetnek, míg a nyugdíjak legfeljebb megtartják az értéküket. Az életszínvonalbeli különbségek tehát egyre csak nőnek a dolgozók és a nyugdíjasok között, és ezt különböző kutatások is kimutatják. Egy példát idézve, az utóbbi 10 évben az átlagbér 95%-kal növekedett, az átlagos nyugdíjak pedig mindössze 47%-kal.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hogyan lehet kivédeni a veszélyt?

A veszély tehát valós, de tehetünk ellene: ehhez viszont időben el kell kezdeni foglalkozni a témával. A legkézenfekvőbb módszer, amellyel pótolható a nyugdíjba vonulással várhatóan kieső jövedelem: a nyugdíjcélú előtakarékoskodás. Most bemutatjuk, hogy mennyire korán érdemes elindítani egy ilyen jellegű megtakarítást.

A múltbeli trendek szerint reális elképzelés, hogy a mai dolgozók még akár 18 évet is eltölthetnek majd a nyugdíjba vonulásuk után. A példa kedvéért számoljunk havi 100 000 forintos kiegészítéssel (mai értéken), amellyel a megtakarító a leendő nyugdíját szeretné majd megnövelni. Ezek alapján (ugyancsak mai értéken számítva) nagyságrendileg 20 millió forint lenne a szükséges felhalmozandó vagyontömeg. Akinek sikerül egy ekkora összeget félretennie aktív évei során, ő eredményesen védekezett a várható életszínvonalbeli csökkenés ellen.

20 millió forint első látásra túl nagy összegnek tűnhet, de a cél elérése egyáltalán nem lehetetlen. A nyugdíjcélú megtakarítások legfontosabb tényezője az idő. Ha valaki korán kezdi a takarékoskodást, két okból is előnyös helyzetbe kerülhet. Egyrészt a hosszabb futamidőnek (és a kamatos kamat hatásának) köszönhetően nagyobb részt tehetnek ki a leendő vagyonból a befektetések hozamai, és kisebb részt a saját befizetések. Másrészt a szükséges saját befizetések több hónapra oszlanak el, ezáltal kisebb havi összegek is elegendőnek bizonyulhatnak. Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy különböző életkorban kezdett megtakarítások hogyan érhetik el a 20 millió forintos célt.

65 éves korig folytatott, 20 millió forintos célösszegű megtakarítások egyenlegei

Jól látható, hogy 25 éves korban kezdve havi 18 000 forinttal is megvalósítható a cél. Aki 35 évesen kezdi, neki ugyanehhez már havi 29 000 forintot kellene félretennie. A 45 éves kor tekinthető egyfajta vízválasztónak: ekkor még lehet esély havi 52 000 forintot elkülöníteni nyugdíjcélra. Azonban 55 éves kortól kijelenthetjük, hogy az átlagember számára szinte lehetetlen kigazdálkodni a cél eléréséhez szükséges havi 133 000 forintot. A sarkalatos kérdés tehát az, hogy ki mikor kezd félretenni, hiszen leginkább ez határozza meg a sikerének esélyeit.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
Mire jó a pénzügyi tudatosság? Egyszeregy egyetemistáknak

Sokan már attól megijednek, ha számokkal és különféle pénzügyi fogalmakkal találkoznak, pedig a tudatosság nem pusztán az egészségünknek, a mentális állapotunknak és az elménknek tehet jót, hanem a pénztárcánknak is. Megijedni...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...