Betöltés
loading

Egy módszer, amivel olcsóbb, vagy akár ingyenes bankszámlád lehet!

Hogy mekkora költsége van egy bankszámlának, az nem kizárólag bankolási szokásaink függvénye, maghatározó az is, hogy mit vállalunk a kedvező árért cserébe. Számít például, hogy az adott számlára érkezik-e a jövedelem. Mutatjuk, mennyit nyerhetsz ezzel.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankszámladíj olyan költség, amit az ember nagyon szeretne megspórolni, hiszen miért is fizessünk a banknak azért, hogy használhatja a pénzünket. A dolog persze nem ennyire egyszerű, a bankszámla ugyanis szolgáltatás, ami megkönnyíti a mindennapjainkat. Ennek ellenére senki nem szeret a kelleténél többet fizetni valamiért, így a Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták, mivel lehet tovább spórolni akkor, ha egyébként már minden fontos költségcsökkentési lehetőséget bevetettünk.

Ezek közül a legfontosabb az okos készpénzpénzfelvétel, vagyis, hogy ne lépjük túl a jogszabályilag biztosított ingyenes keretet (havi két alkalommal összesen maximum 150 000 Ft pénzfelvétel bármelyik ATM-ből), valamint a SMS-értesítésekről való lemondás. (Hogy miért bukják el sokan az ingyenes készpénzfelvételt, arról ebben a cikkünkben írunk részletesen.) Az SMS-ek elhagyása nem azt jelenti, hogy nem tájékozódhatunk azonnal a tranzakciókról, hanem azt, hogy ez nem mobiltelefonra érkező üzenetekkel, hanem úgynevezett push értesítésekkel történik, amelyek a mobilbanki alkalmazáson keresztül érkeznek.

Ha az előbbieket megtettük, ráadásul az utalásokat is net- vagy mobilbankon keresztül intézzük, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy költségcsökkentő módon használjuk a bankszámlánkat.

Igen ám, de a költségeket nagyban meghatározza az is, hogy az adott számlára érkezik-e a jövedelmünk, vagy más rendszeres pénzösszeg. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint például 150 ezer Ft jövedelem érkeztetésével már akár teljesen ingyenes bankszámlát is találhatunk, miközben az 5. legdrágább 6420 Ft-ba kerül éves szinten. A győztes ebben az esetben a CIB ECO folyószámla – ám csak akkor, ha a Bankmonitoron keresztül igényeljük. A KSH szerint nagyjából átlagosnak számító 300 000 Ft-os jövedelem mellett nincs változás az első és az utolsó helyeken, ám közöttük változik némileg az egyes számlák sorrendje.

Jövedelemérkeztetés nélkül azonban egészen más a helyzet, ebben az esetben a legolcsóbb számla évente 5 784 Ft-ba kerül, míg az 5. legdrágábbért 20 000 Ft felett kell fizetnünk.

Persze előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem vállalhat jövedelemérkeztetést, például azért, mert egy hitel kedvezményes kamatáért cserébe már nyitott számlát egy banknál, ahol elvárás volt az is,  hogy a jövedelem ide jöjjön.

Amennyiben nincs ilyen kötelezettség, akkor maga a bankváltás nem ördöngösség, már csak azért sem, mert régóta létezik az úgynevezett egyszerűsített bankváltás intézménye. Az új számlavezetőt ugyanis megbízhatjuk azzal, hogy vegye fel a kapcsolatot a régi bankunkkal, majd intézzék el együtt, hogy például az állandó átutalási megbízások átkerüljenek az új számlára. A folyamat végén – ha minden jól megy – pedig akár automatikusan meg is szüntetik a feleslegessé vált bankszámlát.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!

Egy bankszámla éves költsége akár több tízezer forint is lehet, de szerencsére már léteznek ennél lényegesen olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes csomagok is. A CIB ECO számla például - kizárólag...

Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →