loading

Egyszerűbb bankot váltani, mint gondolnád. Persze nem mindig!

A magyarok rendkívül hűségesek a bankjukhoz és bankszámláikhoz, ami azt jelenti, hogy hiába bosszankodnak sokan a magas díjak miatt, végül mégis kevesen váltanak. Ennek talán legfontosabb oka az, hogy senkinek nem hiányzik a bankváltással járó számlatan macera. Azt azonban kevesen tudják, hogy már több mint 10 éve működik az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor az új és a régi bank gyakorlatilag mindent elintéz helyettünk. Jó, azért nem mindent, ráadásul van a dologban egy kis  nehezítés is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Kezdjük azzal, hogy miért is lehet érdemes bankszámlát, bankot váltanunk?

1. Például az alacsonyabb bankolási költségek miatt, hiszen a pénzintézetek nagyon különböző díjtételekkel dolgoznak. Például az online utalás bizonyos számláknál ingyenes, míg máshol több száz forintba is kerülhet ugyanez, mint ahogy a havi díjakban, a csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalási megbízások költségeiben is jelentős eltérések lehetnek. Az összehasonlítást az is megnehezíti, hogy sok bankszámla olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes lehet, ha teljesítünk bizonyos feltételeket, miközben ezek nélkül az adott számláért máris fizetni kell.

Jó példa erre a szuperolcsó CIB ECO bankszámla, aminél nincs számlavezetési díj, tranzakciós illeték, átutalási díj és éves kártyadíj, ám ehhez az kell, hogy a Bankmonitoron keresztül igényeljük, valamint havonta legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg – jelenleg 107 065 Ft – érkezzen a számlájára. Amennyiben azonban a fenti feltétel nem teljesül, akkor a CIB ECO havidíja 2361 Ft lesz, a CIB VISA Inspire Elektronikus bankkártyáért pedig 4462 Ft éves díjat számítanak fel. Máskülönben ugyanakkor két évig akár teljesen ingyen bankolhatunk, ami remek ajánlat!

2. A bankváltás melletti másik érv érdekessége, hogy ugyanez szolgálhat akár ellenérvként is. Sok esetben a bankok ugyanis kamatkedvezményt adnak a hitelit igénylőnek akkor, ha bankszámlát is nyit náluk, valamint oda érkezteti a havi bérét. Egy lakáshitelnél vagy egy személyi kölcsönnél ezért mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy milyen kedvezményt kaphatunk azért, ha az adott bankhoz „költözünk”, hiszen összességében százezer forintos nagyságrendű lehet a pénzügyi előny. Ugyanakkor azok, akik már rendelkeznek hitellel, sokszor éppen emiatt vannak „röghöz kötve”, hiszen ha elviszik a számlájukat, és máshová kérik a jövedelmüket, akkor elveszíthetik a kedvezményt.

3. A bankváltás nem kizárólag pénzügyi döntés, fontos érv lehet az is, hogy milyen szolgáltatást nyújt egy bank, mennyire áll kézre például az internetes és a mobilbank.

Mennyire nehéz bankot váltani?

A bankváltás alapesetben rendkívül nehézkes dolog, különösen akkor, ha csoportos beszedési megbízásokkal és állandó fizetési megbízásokkal teljesítjük a fizetnivalóinkat, valamint ide kapjuk a bérünket is. Szerencsére 2009 óta működik az egyszerűsített bankváltás intézménye, ami elvileg éppen a számlaváltozást hivatott egyszerűbbé tenni.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérhetjük, a régi bankunk ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számlánkon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Lehet online számlát váltani?

Egyre népszerűbb az online számlanyitás – a CIB banknál például már 40% ezek részesedése -, így izgalmas kérdés, hogy vajon lehet-e úgy online számlát nyitni, hogy egyúttal igényeljük az egyszerűsített bankszámlaváltás szolgáltatást is. Rossz hírünk van, ugyanis az erről rendelkező jogszabály egyelőre nem teszi ezt lehetővé: kizárólag személyesen, az erre a célra szolgáló nyomtatvány kitöltésével bízhatjuk meg az új bankot azzal, hogy indítsa el a folyamatot. Ráadásul, ha a számláknak több tulajdonosa is van, akkor mindegyikük személyesen leadott meghatalmazására lesz majd szükség. Persze arra van lehetőségünk, hogy a bankszámlát magát online nyitjuk meg, majd a későbbiekben adjunk megbízást az egyszerűsített számlaváltásra.

Ha megnéznéd, hogy az egyéni bankolási szokásaid alapján melyik banknál mennyit kellene fizetned, akkor ezt gyorsan megteheted a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával: 

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

    Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...