Betöltés

Egy utazó zsebéből sem maradhatnak ki ezek a kellékek

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-08

Bár az időjárásra idehaza sem lehet panasz, mégis a tenger hiánya, a kulturális érdeklődés, családlátogatás, illetve megannyi okok miatt még mindig népszerűek a külföldi utak. Ezekre való felkészülést egyesek szoláriummal és konditeremmel kezdik. Viszont nem árt pénzügyileg is felkészülni a külföldi nyaralásra!

1.) Pénz az útra

A nyaralásra szánt pénzt érdemes már korábban elkülöníteni, nehogy véletlenül elköltsd. Erre megfelelő lehet egy megtakarítási számla.

Amennyiben összegyűlt az összeg, akkor az úti cél ismeretében el kell döntened, hogy inkább valutát váltasz, vagy külföldön is a kártyádat használod. (Ennek eldöntésében segítségedre lesz egy korábbi cikkünk)

2.) Készpénz az útra

Hiába választottál kártyás fizetést az út során, javasoljuk, hogy valamekkora készpénzt ettől függetlenül vigyél magaddal! (Bátrabbak tényleg csak a „fagyipénzt” viszik, míg félősebbek akár a hazautat is finanszírozni tudják a készpénzmennyiséggel.)

Azt gondolod, hogy ráérsz, majd kint levenni pénzt a kártyáddal? Akkor még nem olvastad el, hogy mennyibe kerülhet egy külföldi készpénzfelvétel.

Sajnos az sem feltétlen járható út az sem, hogy majd viszel forintot, és a helyszínen az adott ország devizájára váltod. Sok országban egész egyszerűen nem (vagy borzasztó árfolyam mellett) váltják a forintot. Amennyiben egzotikusabb az úti célod, akkor nem elképzelhető, hogy duplán kell váltanod: idehaza dollárt, vagy eurót, helyben pedig az előző valutákat a helyi valutára.

3.) Utasbiztosítás

Bár sokan még mindig azt hiszik, hogy erre semmi szükség, bizony nagyot tévednek. Egy rossz lépés, törött láb, és máris milliós tételeket kell fizetni egy külföldi kórházba. Ezért Te mindig köss utasbiztosítást!

Lehet, hogy a bankkártyádhoz is jár, és az is lehet, hogy kiváltottad az EU kártyád.  DE:

 • a bankkártyáknál már nem olyan egyértelmű, hogy kapcsolódik hozzá utasbiztosítás, ha pedig igen, általában alacsonyabb összegeket térít,
 • EU kártya esetén szinte minden esetben kell önrészt fizetni, aminek az árából általában már egy jó biztosítás is megvan.

4.) Bankkártyával utazol

A csak készpénzt favorizálók tarsolyában is ott szokott azért lapulni egy bankkártya. Ha már magaddal vitted, akkor legyen hasznos is! Ehhez azonban kell némi odafigyelés:

 • legyen érvényes a kártya az utazásod végéig
 • érdemes bejelenteni a bankodnál, hogy külföldre mész (ne tiltsák le az első sör után a kártyádat azt vélelmezve, hogy ellopták)
 • jegyezd fel a bank elérhetőségét, és tárold több helyen (ha mégis letiltják, vagy éppen ellopták mindened egy séta alkalmával és te szeretnéd letiltani)
 • tudd a banki azonosítóidat, hogy tudj külföldről is intézkedni
 • kérj SMS tájékoztatót a kártyás költéseidről, legalább a külföldi tartózkodásod idejére
 • légy körültekintő a kártyahasználatnál
 • Ne keverd össze a hitel és betéti kártyádat!
  • Hitelkártyával drága a készpénz felvétel (általában azonnal elkezd kamatozni az összeg)
  • Betéti kártyával elérhető pénz nagy részét fedezetbe vonhatják egy bérlés során
  • (Érdemes ezeket pont a másik kártyával csinálni: ha szükséges betéti kártyával készpénzt felvenni, és hitelkártyával autót bérelni.)

5.) Készpénzzel utazol

Előfordulhat, hogy az úti cél pénzügyi fejlettsége, vagy a saját preferenciád miatt mégis a készpénzt választod. Ilyenkor érdemes a pénzt nem egy helyen tárolni. Nem felesleges többletet kivinni váratlan kiadásokra. Ez a többlet (értsd vésztartalék) lehet dollárban vagy euróban is függetlenül a nyaralás helyszínétől. Mivel készpénz eltulajdonításának sokkal nagyobb a kockázata, így mindig használj széfet, vagy értékmegőrzőt, ha lehetőséged van rá (ennek lehetnek többletköltségei).

+1.) Ne csak pénzügyileg készülj fel!

Ne feledkezz meg olyan „apróságokról” sem, mint a beutazási okmányok érvényessége, esetleges oltások, óvintézkedések, úti csomag összeválogatása, stb. Ezek után viszont felhőtlenebbül élvezheted a nyaralásod!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.