Valutaváltás: egy vacsora árát megspórolhatod!

szerző: Szabics Zsolt
2016. 06. 24.

Végérvényesen ideért a nyár. Sokan már szabadságon, még többen tervezik a nyári pihenőt. Ha külföldre készülsz, akkor nem árt, ha valamennyi valutát is magaddal viszel. Ha nem jól választod meg, hogy hol váltasz, akkor 100 ezrenként 4 ezer forintot bukhatsz!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Hol válts?

Sokan egyszerűen besétálnak a bankfiókjukba és a készpénzükért megveszik a másik ország készpénzét (valutáját). Ezzel a művelettel 100 ezer forintonként 4 ezer forintot vesztenek. (Átlagosan ugyanis 4%-kal kedvezőbb árfolyamok is elérhetőek.) A teljes nyaralásra szánt összeg átváltásakor ez egy vacsora ára is lehet. És akkor hol érdemes váltani? Irány a valutaváltó!

kepdeviza160624
Deviza még olcsóbb, mint a valuta?

Először különítsük el a két fogalmat: valuta egy adott ország pénzneme (készpénz), míg a deviza a valutára szóló követelés (számlapénz). Tehát ahhoz, hogy valutát válts, készpénzre van szükséged, míg devizához két bankszámlára, amelyik közül az egyik devizaszámla. Így elképzelhető, hogy néhány esetben olcsóbban tudsz devizához jutni, mint valutához, de ne felejtsd el, hogy ez utóbbihoz további költségek társulnak. Ilyen többek között:

 • devizaszámla vezetésének díja (átlagosan 230 forint havonta, de közel 600 Ft is lehet)
 • az esetleges addicionális bankkártya díja (éves szinten pár ezer forint, hogy tudj a devizáddal külföldön fizetni),
 • az esetleges külföldi készpénzfelvétel díja (borsos tétel lehet, és szükséges, mert nem mindenhol tudsz külföldön sem fizetni bankkártyával),

Mi lehet még olcsóbb? A kártya!

Amennyiben rendelkezel elegendő valutával a nyaralás során felmerülő készpénzes kiadásokra, akkor megoldás lehet a meglévő forintos számládhoz kapcsolt meglévő kártyáddal fizetni, amit csak tudsz. Ilyenkor ugyanis sok banknál a devizaárfolyamot használják, míg egyes bankoknál még annál is kedvezőbb kártyakonverziós árfolyamot.

Ráadásul ilyenkor nincs meg a veszélye, hogy sok, vagy éppen kevés valutát váltottál. Ellenben oda kell figyelned, mert sok bank csak eurót (esetleg dollárt) váltja maga, a maradék devizákat rábízza a kártyatársaságokra, hogy váltsák euróra (dollárra). Így viszont több körös átváltás történhet (például horvát kunát euróra, eurót forintra), ami így már drágább lehet, mint egy valuta vétel.

Megfelelő forint számla kiválasztásában segítségedre lesz kalkulátorunk!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.