Egyre jobban járunk a Babaváróval, de a büntetés is növekszik!

Egyre jobban járunk a Babaváróval, de a büntetés is növekszik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-19 Frissítve: 2022-07-21
 

A kamatmentes Babaváró hitel pénzügyi előnye a piaci hitelek folyamatos drágulásával egyre jelentősebb. Ha egy gyermekünk születik, akkor fele annyit kell visszafizetnünk a Babaváróra mint egy lakáshitelre. De a kockázatok is egyre növekednek: ha nem születik gyerekünk, akkor komoly büntetéssel nézhetünk szembe.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású, fedezet nélküli, kamatmentes kölcsön. A legfeljebb 10 millió forint után az első 5 évben nem kell kamatot fizetnünk. Ha pedig ezen időszak alatt születik egy gyerekünk, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig velünk marad.

A második és harmadik baba érkezését is jutalmazzák: előbbi érkezésekor elengedik a tartozás 30 százalékát, míg a második esetben a teljes fennálló tartozást átvállalja az állam, a hitel megszűnik.

Egyre jobban megéri a Babavárót választani a piaci hitelekkel szemben

A kamatkörnyezet változása, a piaci hitelek drágulása miatt egyre kedvezőbb a Babaváró kölcsön. A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be mit is jelent ez számunkra.

Egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű Babaváró hitelre 10 525 000 forintot kell összességében visszafizetni, ha egy gyermekünk születik a futamidő első 5 évében. A legkedvezőbb lakáshitelre azonban 18 994 604 forintot kell rendeznünk a két évtized alatt. Ráadásul a Babaváróhoz a további gyermekek születése miatt még extra kedvezmények kapcsolódhatnak.

Ráadásul a Babaváróhoz nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani, egy lakáshitel esetében a bank jelzálogjogot jegyez be a felajánlott ingatlan tulajdoni lapjára.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha nem születik gyerekünk?

A Babaváró hitel egy támogatott kölcsön, igényléséhez számos feltételt szükséges teljesítenünk. Ráadásul a kedvezmények kihasználásához a futamidő alatt is meg kell felelnünk jó néhány előírásnak.

Ha ezeket elbukjuk, akkor elveszíthetjük a kamatmentességet, sőt egyes esetekben a kamatot visszamenőleg is rendeznünk kell a bank felé egy összegben.

Mikor veszíthetjük el a Babaváróhoz kapcsolódó kedvezményeket?

  • A futamidő első 5 évében nem születik gyermekünk – Az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetnünk, a hitel pedig piaci kamat mellett kell tovább fizetnünk.
  • Gyermek születése nélkül elválunk – Az előző ponthoz hasonlóan a hitelt piaci feltételekkel kell tovább fizetnünk és az addig elengedett kamatot is rendeznünk kell.
  • Elválunk a gyermek születését követően – A hitelt piaci feltételekkel kell tovább fizetnünk. Viszont az addig kapott kamattámogatást nem kell rendeznünk (feltéve, hogy 5 éven belül született a gyermekünk).
  • Külföldre költözünk – Az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetnünk és a hitelt is normál kamat mellett kell tovább rendeznünk.
  • Kiskorú gyermekünket már nem mi neveljük – A kamatmentesség megszűnik, vagyis emelkedik a törlesztőrészlet. Emellett az addigi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Jól látható, hogy elég sok feltétel megszegése vezethet a kedvezmények elvesztéséhez. De mit eredményeznek ezek a szabálysértések, mekkora a büntetés mértéke?

Az egyszeri büntetés meghaladhatja a 4,6 millió forintot

A büntetés mértéke a hiteligényléskor érvényes piaci környezettől függ: a Babaváró induló kamata ugyanis az igényléskor érvényes állampapírhozamoktól függ. A jelenlegi emelkedő hozamkörnyezetben gyakorlatilag a büntetés mértéke is folyamatosan növekszik. Vagyis a később igénylőkre nézve egyre súlyosabb következménye lehet a feltételek megszegésének.

Mennyi kamattámogatást kell visszafizetni 10 millió Ft Babaváróra az 5. év végén, ha nem születik gyermek?

Egy 2022. augusztusában igényelt Babaváró esetében az 5. év végén – például nem született gyermekünk ezen időszak alatt – 4,6 millió forintot meghaladó egyösszegű büntetésre számíthatunk. Csak összehasonlításképpen: csupán 2 millió forint büntetést kaphat az az igénylő, aki a termék indulásakor 2019. júliusában vettel fel a támogatott hitelkonstrukciót.

Fontos
Ha a Babaváró felvételén gondolkodsz, akkor nem érdemes a döntést halogatni, ugyanis júliushoz képest is drasztikusan fog emelkedni a büntetés mértéke a következő hónapban. Vagyis a feltételek megsértése esetén több százezer forinttal többet kell majd visszafizetned, ha kivársz.

A kamatemelkedés hatása jelentős a teljes visszafizetendő összegre is

Az egyszeri büntetés mellett számítanunk kell a kamatmentesség megszűnése miatt a törlesztőrészletek emelkedésére is. Ez a kamatszint is függ a piaci hozamszintektől: a jelenlegi feltételek fennmaradása mellett a havi fizetnivaló is jelentősen emelkedhet a hátralévő futamidő alatt: 45 834 forintról nagyságrendileg 101 ezer forintra emelkedne a törlesztő.

Mennyit kell visszafizetni 10 millió Ft Babaváróra a futamidő alatt, ha nem születik gyermek?

Egy augusztusban igényelt Babaváró esetében, ha nem születik meg a gyermek, akkor az egyszeri büntetésen felül 20,8 millió forintot kell visszafizetnünk.

Ez összességében 25,4 millió forint költséget jelent, szemben a 10,5 millió forinttal, melyet akkor kellene rendeznünk, ha születik egy gyermekünk és minden más előírást teljesítünk. Ez a 25 millió forintos költség azonban már meghaladja a legdrágább piaci kamatozású lakáshitel árát is.

Jó tudni
A Babaváró kamatmentessége a dráguló piaci hitelek mellett egyre értékesebb. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a konstrukcióhoz kapcsolódó feltételekről sem. Ezek megsértésével ugyanis a pénzügyi előny igen gyorsan hátránnyá válhat.
Hirdetés
1
Hirdetés