Betöltés

Életed legjobb pénzügyi döntését diákként hozhatod meg

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-20

Bizonyított tény, hogy a diplomások kétszer annyit keresnek átlagban, mint akiknek érettségijük van. Ha ezt vesszük alapul, akkor nagyon is logikus döntés a diákhitel felvétele azok számára, akiknek nincs meg a szükséges anyagi háttér a felsőfokú oktatásra. A következőkben bemutatjuk, hogy a diplomával milyen előnyök is járnak a magasabb kereset mellett.

Évtizedekkel ezelőtt egy sci-fi filmben láthattunk csak olyat, hogy a robotok végzik el helyettünk a munkát, míg manapság szinte már azon sem kapjuk fel a fejünk, ha egy bankfiókban nem egy hús-vér ügyintéző, hanem egy robot ad nekünk instrukciókat, mit is csináljunk. Ebből is látszik, hogy óriásit fordult velünk a világ, és valóban a tanulás nem áll meg a 20-as éveink elején, hanem az egész életünket átfogja.

Ez a tény önmagában viszont nem késztethet arra bennünket, hogy azt gondoljuk, egyáltalán nincs szükség egy diplomára, hiszen az a papír adja meg a belépőkártyát nagyon sok jól fizető munkahely betöltéséhez. A szerencsések a családi hátterükből adódóan könnyedén megbirkóznak a felsőoktatás támasztotta pénzügyi kihívásokkal, azonban sokan hátrányból indulnak.

Utóbbi tanulóknak nyújt segítséget a diákhitel, ami egy olyan speciális hitel, aminek a törlesztését nem kell azonnal elkezdeni, ráadásul fedezet és kezes sem szükségeltetik hozzá. Az persze igaz, hogy ez is egy hitel, amit vissza kell fizetni, de ha úgy tekintünk rá, mint egy kamatostul megtérülő befektetésre, akkor máris új színben látjuk a helyzetet.

A jövőnk szempontjából nemcsak a diplomának van nagy jelentősége, hanem annak is, hogy a felsőoktatásban töltött évek alatt megszerezzük azt a tudást és tapasztalatot, amire az életben nagy szükség lesz. Ezernyi példa van rá, hogy valaki a végzettségéhez képest más munkakörben helyezkedik el és akár teljesen más karriert fut be, de egy közös volt esetükben is, mégpedig az lökés, amit a diploma adott nekik.

Ha lenne még szemernyi kétségünk afelől, hogy a diploma mennyit ér, azt most azonnal el is tudjuk oszlatni. Az OECD friss oktatásról szóló kiadványában benne van, hogy a világ közel 40 országa közül nálunk az egyik legnagyobb a különbség az érettségivel és diplomával rendelkezők keresete között. A felsőoktatásban végzettek gyakorlatilag kétszer többet keresnek, mint azok, akik érettségivel rendelkeznek. Ez már önmagában is jó ok arra, hogy nekiinduljunk a diploma megszerzésének.

Még akkor is, ha azt vesszük, hogy egy diákhiteles bő kétmillió forintos adósságot halmoz fel az egyetemi évek alatt, akkor is megéri bevállalni az alacsony (0 vagy 2,3%-os) kamatozású hitelt, mert az induláskor magasabb kereset lehetőséget teremt a hitel egyszerű visszafizetésére. Persze érdemes az időszak elején megragadni minden alkalmat, hogy a kötelező törlesztő-részlethez képest többet fizessünk, mert így a visszafizetési idő meredeken csökken.

Nézzünk néhány indokot sorrendbe szedve, amiért megéri a befektetés a jövőbe és akár diákhitel felvállalásával diplomát szerezni:

  • Egy diplomás pályakezdő keresete induláskor magasabb, mint egy alacsonyabb végzettséggel rendelkezőnél. Időlegesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez a reláció felborul, viszont ez csak néhány hiányszakmára lehet igaz.
  • A statisztikák is bizonyítják, hogy akinek diplomája van, annak jobbak az elhelyezkedési esélyei. Elég csak arra gondolni, hogy a munkanélküliség többszöröse az érettségizettek körében.
  • A diplomás állások válságállóbbak a többinél, jobbak a munkahely-megtartási esélyeink, mint egyébként. Gondoljunk bele, hogy ha egy gyárban dolgozunk és a tulajdonos úgy dönt, hogy áttelepíti a termelést egy másik országba. Ekkor tömegesen veszíthetik el a dolgozók a munkájukat.
  • Nyilvánvaló, hogy diplomásként olyan ajtók nyílhatnak meg előttünk, amire egyébként nem is számíthattunk volna. Egyes esetekben olyan karrierutat is be tudunk futni, ami komoly felelősséggel, elismeréssel és jövedelmezőséggel párosul.
  • Ne feledjük azt sem el, hogy a diploma a nemek között is kiegyensúlyozó funkcióval bír, vagyis a nők foglalkoztatottsági hátránya kisebb a diplomásoknál.

Mindent egybevéve számos indokot lehet felsorakoztatni a felsőoktatás mellett, és ha elfogadjuk a leírtakat, akkor kijelenthetjük, hogy ha egyébként nem lenne lehetőségünk továbbtanulni, akkor életünk egyik legjobb pénzügyi döntése lehet, ha a diákhitelt felvesszük.

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.