Elképesztő összeget spórolhatsz az új családi kedvezményekkel!

Elképesztő összeget spórolhatsz az új családi kedvezményekkel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-12 Frissítve: 2021-11-11
 

Jelentősen megnöveli családok otthonteremtésre fordítható forrásait a vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv. Kiszámoltuk, milyen összegben gondolkodhatnak ingatlanvásárláskor azok, akik két- vagy három gyermekkel szeretnék kihasználni az új lehetőségeket, illetve mennyit kell végül visszafizetniük.

Az egész magyar médiát az Orbán Viktor által vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv tartja lázban, és egyre derülnek ki a konkrét számításokhoz szükséges részletek. A Bankmonitor elsőként kalkulálta ki, hogy számszerűen mit jelent a családok számára az, ha igénybe tudják venni az összes elérhető kedvezményt, illetve mekkora pénzügyi előnyt jelent ez ahhoz képest, mintha piaci hitelből finanszíroznák meg az otthonteremtéshez vásárolt ingatlanjukat. 

Először is nézzük, milyen elemekből áll össze a családoknak szóló „kedvezménycsomag”!

A bejelentett családvédelmi akcióterv legnagyobb újdonsága a 18-40 év közötti, első házasságukban élő, legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkező nőket megillető kamatmentes hitel lehetősége.

A fiatal házasoknak járó hitel kondíciói:

  • 10 millió Ft hitelösszeg
  • Bármilyen célra felhasználható (szabadfelhasználású)
  • Kamatmentes
  • Max. 55 ezer Ft/hó törlesztő 10 millió Ft hitelnél

A fiatal házasoknak járó hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, ám a 2019. július 1. után születendő gyermekek akár le is nullázhatják a tartozást az alábbiak szerint:

  • 1. gyermek megszületése: 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést.
  • 2. gyermek megszületése: újabb 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést+30%-kal csökkentik a tőketartozást.
  • 3. gyermek megszületése: a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

A fiatal házasoknak járó hitellel párhuzamosan kibővítik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hitelének felhasználási körét is 2019. július 1-től.

  • Használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz a CSOK-hitel, mégpedig az újépítésű ingatlanokkal megegyező feltételekkel.
       – 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 10 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
       – 3 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 15 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
  • Eltörlik a használt lakásokra érvényes 35 millió Ft-os értékhatárt, ami főleg Budapesten jelent nehézséget az 550-750 ezer Ft körüli átlagos négyzetméterárak miatt.
  • A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Mit jelentenek összességében 2 illetve 3 gyermek esetén az, ha a CSOK-ot és a 10 millió Ft szabadfelhasználású hitelt egyaránt lakásvásárlásra fordítja a család?

Az ábránkon látható, hogy egy 2 gyermekes család összességében 21,43 millió forinttal gazdálkodhat (CSOK támogatás+10 millió Ft CSOK hitel+10 millió Ft szabadfelhasználású hitel), ha minden lehetséges támogatási formát igénybe vesz. A 2. gyermek megszületését követően a kamatmentes szabadfelhasználású hitel fizetését 3 évre felfüggesztik, illetve jóváírják a tartozás 30%-át, így 20 éves futamidővel számolva végül 19,31 millió Ft-ot kell összességében visszafizetni. Ez 13,41 millió Ft pénzügyi előnyt jelent ahhoz képest, mintha egy átlagos kamatszintű, fix kamatú lakáshitellel finanszíroznák meg a vásárlást.

Három gyermek esetén a pénzügyi előny még jelentősebb, ekkor 25,94 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetni a piaci hitelhez képest. Ez olyan nagyságrendű összeg, amiért vidéken már szép családi házat lehet vásárolni. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés