Elképesztő ütemre kapcsolt az alapanyagdrágulás. Spórolj cégednek hitellel!

Elképesztő ütemre kapcsolt az alapanyagdrágulás. Spórolj cégednek hitellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-31 Frissítve: 2022-06-16
 

Márciusban 8,5-9 százalék közötti inflációt vár friss előrejelzése szerint az MNB. A következő hónapokban 10 százalék fölötti drágulás is elképzelhető a prognózis szerint. Hogyan védekezhetnek az elszabaduló árak ellen a vállalkozások? Hitellel! Június végéig még elérhetőek a Széchenyi Kártya Program GO 0,0-2,5 százalékos kedvezményes kamatozású hitelei. A 10 százalék körüli inflációs környezetben akár több millió forintos pénzügyi előnyt jelenthet ezek igénybevétele. Ne hagyd ki a lehetőséget!

Az ipari cégek évtizedek óta nem látott áremelkedést tapasztalnak, az árajánlatok néhány napra szólnak, sőt, van olyan fémalapanyag, amely ára nap közben is változik. Az emelések léptéke is szinte követhetetlen: több tíz százalékpontos ugrásokkal kell kalkulálni. Ilyen helyzetben a cég megfelelő forrásellátottsága kulcskérdés – akkor kell vásárolni, amikor elérhető a termék, célszerű minél nagyobb készletet felhalmozni a nagyobb áremelkedések előtt

Ebben jelenthetnek segítséget a Széchenyi Kártya Program GO (SZKP) hiteltermékei, amelyek az elmúlt időben számos vállalkozás finanszírozását tették olcsóságának köszönhetően elérhetővé. Úgy tűnik azonban, hogy még mindig sok cég van, amely nem élt ezzel a lehetőséggel pedig a tét akár több millió forint is lehet – és az infláció emelkedésével csak tovább nyílik az olló. Számukra könnyítheti meg a döntést az alábbi összeállítás.

Hirdetés

Hirdetés

Durva további áremelkedés jön

Az SZKP program (Széchenyi Hitelprogram) termékei közül – a megnövekedett rövid távú vállalati finanszírozási igények okán most – a folyószámla és a likviditási hitelnél vizsgáltuk meg, hogy konkrétan mekkora pénzügyi előnyt jelenthet ezek igénybevétele egy vállalkozásnak a jelenlegi inflációs környezetben. 

Az infláció februárban 8,3 százalék volt, márciusra az MNB 8,5-9 százalékos fogyasztói áremelkedést valószínűsít. Ezt követően azonban az előrejelzés szerint lehetnek olyan hónapok, negyedévek, amikor az inflációs mutató 10 százalék fölött alakul majd. A márciusi kamatdöntő ülést (amikor az alapkamatot 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte) követően kiadott prognózis alapján a pénzromlás üteme a teljes 2022-es évre 7,5-9,8 százalék, jövőre 3,3-5 százalék között lesz

A Széchenyi Kártya Program GO hiteltermékei kamat, kezelési költség és kezelési díjtámogatással igényelhetőek. Mit jelent ez a gyakorlatban a hiteligénylő vállalkozások számára? A két kiválasztott konstrukció  hiteligénylő által fizetendő éves kamata 2,5 százalék

(Előbbi keretjellegű  – a futamidő alatt bármikor lehívható és visszatörleszthető, majd újra lehívható – átmeneti likviditási problémák áthidalására, napi működés finanszírozására, utóbbi szabadfelhasználású egy összegben felvehető, amortizálódó  – azaz havi/negyedéves törlesztésű – hitel, forgóeszköz beszerzésre, hitelkiváltásra fordítható. A futamidő a folyószámlahitelnél 2, a likviditásinál 2-3 év. Az igényelhető hitelösszeg 1-100, illetve 1-250 millió forint között lehet.)

Az infláció százalékos értékét és a kiválasztott hitelkonstrukciók kamatát összehasonlítva szabad szemmel is látszik, hogy az idén akár háromszor annyit is romolhat pénz vásárlóértéke, mint amennyi kamatot az egész évben fizetni kell egy adott összegű kedvezményes hitelért, de nézzük azért meg összegszerűen, hogy ez mennyit jelenthet a cégnek!

Több millió forint lehet a tét

Az alábbi példában 2022-re átlagosan 9, 2023-ra 4 százalékos éves inflációval számoltunk. Ebben a környezetben az SZKP Folyószámla GO és/vagy SZKP Likviditási GO hitel igénybevételének hitelköltségét, illetve az adott hitelösszeg esetén a pénzromlás mértékét tartalmazza az alábbi táblázat – a kettő különbözete az az összeg, amit a vállalkozás nyer, ha hitelt vesz fel, és a vállalkozás működésére fordítja ezt az összeget már most. (Több jut alapanyagra, munkabérre, és bármi másra, amire a cégnek szüksége van.) 

A hitelfelvételen elérhető pénzügyi nyereség

Az adatokból jól látható, hogy a két év alatt az infláció több mint két és félszeresét viszi el a teljes hitelköltségnek. Egy 50 millió forintos hitelfelvétellel 3,82 millió forint pénzügyi nyereség érhető el a forrásbevonással, miközben a két évre vonatkozó teljes hitelköltség 2,5 millió forint. Minden ma elköltött forinton többet nyer tehát a cég, mint amennyit a hitel teljes, két éves futamidő alatt a hitelköltségekre fordít. 

Ráadásul nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ebben a számításban fogyasztói áremelkedéssel számoltunk miközben pontosan tudjuk, hogy a cégek számos területen lényegesen durvább áremelkedést szenvednek el, mint ami a fogyasztói árak változásában közvetlenül tetten érhető. Az ipari termelői árak az év elején ötödével nőttek átlagosan, de volt olyan terület – például az energiaárak -, ahol 60 százalékot meghaladó áremelkedést mértek. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Beszerzési Menedzser Index üzleti jelentése szerint a beszerzési árak mostani emelkedése 1995 óta, azaz 27 éve a legnagyobb ütemű. És ezek az adatok még nem tükrözik azokat a folyamatokat, amelyek egyes területeken az orosz-ukrán háborúval összefüggésben kialakultak

Fontos ugyanakkor felhívni a figyelmet arra is, hogy a Széchenyi Kártya Program GO hitelkonstrukciók a jelenlegi feltételekkel, csak június 30-áig érhetőek el. Érdemes minél előbb dönteni tehát annak esetleges igénybevételéről. Célszerű továbbá alaposan felkészülni a hitel igénylésére, amivel a dokumentumok esetleges utólagos pótlása miatti időveszteség spórolható meg.

Azt, hogy kaphatsz-e Széchenyi Kártya program keretében hitelt, és ha igen, mennyit, kiszámolhatod a Bankmonitor Széchenyi kártya kalkulátorával.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
     

    A döntésben, illetve a hitelkérelem előkészítésében segítségedre lehet továbbá, ha részletesen megismered azokat a feltételeket, amelyekre a folyószámla, illetve a forgóeszköz hitelek felvételénél figyelned kell.

    Piacbővítést terveznek a bankok

    A bankok többsége 2022 első felében a vállalati hitelállomány további növelését tűzte ki célul a Magyar Nemzeti Bank márciusban kiadott hitelezési felmérése szerint. Ebben a hazai hitelintézetek a helyzetértékelésen túl stratégiai terveikről is beszámolnak. Eszerint 2022 első felében a bankok 68 százaléka tervezte a januári felmérés idejében növelni a teljes vállalati, 70 százalékuk a kkv-knak nyújtott hiteleik állományát, a többi válaszadó pedig a fennálló állomány szinten tartását célozta. (A felmérés januárban zajlott, a pénzintézetek az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése előtt válaszoltak a kérdésekre.)

    A kis- és középvállalkozások hitelállománya 2021-ben számottevően (16,8 százalékkal) bővült, a nem pénzügyi vállalatok felé fennálló teljes hitelállomány pedig 10,7 százalékkal, a kötvénykibocsátásokat is figyelembe véve 18,4 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása magasabb volt a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél (51, illetve 32 százalékkal). A bankok a válaszok alapján jelentős keresletélénkülést tapasztaltak a kkv és a rövid lejáratú hitelek iránt az idei esztendő elején. 

    Használd a Bankmonitor kalkulátorát, hogy megtud hitelképes-e a céged.

    Hitelképes-e a cégem
    Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
    NHP
    Bankmonitor
    Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
    Ft
    Ft
    Jó hírünk van,
    céged hitelfelvételre alkalmas.

    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    NHP
    Nincs jó hírünk
    • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
    Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés