Betöltés

Elszomorító: egy átlag magyar csórónak számít Európában

szerző: Bankmonitor
2016-10-31

Nem is olyan régen jelent meg a TÁRKI Társadalmi Riport című kiadványa, amiben a publikált tanulmányokból rendkívül sok érdekes információ kiolvasható. Minket most azonban elsősorban a magyar társadalom vagyoni helyzete és a középréteg jellemzői érdekeltek. Az elöljáróban elmondható, hogy hazánkban nem tekinthetők kirívó mértékűnek a vagyoni egyenlőtlenségek, a magyar háztartások majdnem fele még a globális középrétegbe is belefér. Ugyanakkor a kutatások a vagyonnal nem rendelkezők magas arányát, és a középosztály gyenge helyzetét súlyos problémaként jelölik meg.

A következőkben a hazai vagyonok társadalmi rétegek közti eloszlásáról szóló tanulmány legfontosabb gondolatait foglaljuk össze:

 • Az adatok alapján hazánkban az egy felnőttre jutó vagyon 2015-ben 30 796 dollárt tett ki (kb. 9 millió forint), amellyel messze elmaradunk a nyugat-európai országoktól, de a régióban is csak Lengyelország és Szlovákia értékét múljuk felül.
 • Az elemzői becslések alapján a globális középréteg vagyona nagyjából 50 – 500 ezer dollár (7 – 70 millió forint) között szóródik, ami alapján a hazai lakosság 39 százaléka tartozik a középrétegbe, míg a nyugat-európai országokban 60-70 százalékra tehető ez az arány.
 • A lakosság nettó pénzügyi vagyona (vagyis a megtakarítások és a hitelek különbsége), összesen 32 ezer milliárd forint volt, ami egy főre vetítve átlagosan 3 milliót tett ki 2014-ben. A készpénz, betét aránya 34 százalékot tett ki a pénzügyi vagyonból, míg az értékpapír 11 százalékra rúgott. A részvény és egyéb részesedés közel 50 százalékos aránnyal képviseltette magát.
 • Viszont az adatok alapján aggasztónak tűnik, hogy a háztartások fele jóformán semmilyen vagyonnal nem rendelkezik, a nehezen pénzzé tehető ingatlanokon, készpénzen és bankbetéten kívül.
 • 40-45 százalékot kóstál azon háztartások aránya, akiknek 7 millió forintnál több vagyonuk van, vagyis a globális középrétegbe sorolhatóak.
 • El nem hanyagolható 5 százalékot tesznek ki a leggazdagabbak is, vagyis akik vagyona még a 70 millió forintot is meghaladja. Ez a réteg nagyságrendileg 200 ezer háztartást foglal magában, melyek háromnegyede 70 és 150 millió forint közötti vagyonnal rendelkezik, de körülbelül 250 háztartás vagyona még a 3 milliárdot is meghaladja.
 • Ami jó hír lehet, és egyben gátló tényező is, hogy a nehezen mobilizálható lakástulajdon a háztartási vagyon nagy részét teszi ki, ami még nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas. A TÁRKI által megkérdezett háztartások 95 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakott, tehát a legalacsonyabb vagyonnal rendelkezőknél az ingatlan a legmeghatározóbb vagyonelem.
 • Továbbá a háztartások fele rendelkezik gépjárművel is, és további 3 százalékuk beszámolt egyéb ingóvagyonról is (ékszer, értékes vagyontárgy).
 • A felmérés alapján az összesített vagyon mediánja 11,3 millióra jött ki, amit a háztartások 44 százaléka nem ért el, viszont a vagyoni középréteg 55 százalékot tett ki.
 • A vagyontalanok aránya Budapesten a legkisebb, ugyanakkor a vagyoni középréteg is itt képviselteti magát a legnagyobb arányban.
 • Ugyanakkor szemmel látható, hogy nagyon sokat számít az iskolai végzettség, ugyanis a felsőfokú végzettséget felmutatók háromnegyede tartozott a középrétegbe.

 

Ugyanakkor a jövedelmi egyenlőtlenségek kevésbé nagyok, mint a vagyonban tapasztalhatók, viszont a kutatók a középosztály kedvezőtlen helyzetére is felhívják a figyelmet.

 • Jövedelem alapján a hazai középréteg aránya magasnak mondható, ugyanis a népesség mintegy háromnegyede sorolható ide, de az sem mindegy hogy a népességarány szerint hogyan részesednek az összes jövedelemből.
 • 2014-ben a középréteg aránya 32 százalék volt a teljes népességen belül, viszont az összes jövedelem mindösszesen 29 százalékát tudhatta magáénak ez a réteg.
 • A legalacsonyabb jövedelmet elérők 2014-ben a népesség mintegy 18 százalékát tették ki, viszont az összes jövedelemhez való hozzájárulásuk csupán 7 százalék volt.
 • A társadalom mindösszesen 5 százalékát kitevő jómódú réteg ugyanakkor az összes jövedelemből is jelentős 16 százalékos részt tudott kiszakítani 2014-ben.
 • Vásárlóerő-paritáson nemzetközileg összevetve igen gyenge a hazai középréteg helyzete, legfeljebb akkora vásárlóerővel rendelkeznek, mint a például portugál középréteg legkevésbé tehetősei.
 • A kutatók szerint a legnagyobb probléma az, hogy nem volt lehetőség igazi középosztálynak kialakulni hazánkban. A középréteg helyzete nagyon gyenge, nem rendelkezik elég tartalékkal, megtakarítással, ebből kifolyólag egy-egy vészhelyzetet nehezen vészel át.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

7 Hozzászólás

 1. Papuska

  A jövedelem mellett az árakat is érdemes megnézni. 1 kg kenyér a TESCO-ban 139 Ft (37 Eurocent) 1 zsemle 14 Ft (5 Eurocent) ugyanez Brüsszelben 1860 FT (6 Euró) és 180 FT (60 Eurocent) Egy McDonald’s menü nálunk 1200 Ft (4 Euró) Brüsszelben 3900 Ft (13 Euró). Több Európai országban hasonló a helyzet! Ezt is figyelembe kell venni!

 2. roobert

  A dollár átváltással vannak még gondok..

 3. oskar

  Ez az.
  De ebben a kérdésben az EU valahogyan nem akarja a felzárkóztatást.
  Egy magyarnak megéri (akármilyen kormány van) itthon bevásárolva kajából, ott dolgozni olcsóbban mint a belga.
  Talán ez volt a cél?

 4. Ásvány Attila

  Papuska! Mielőtt arról irogatsz, hogy külföldön milyen drága minden , hozzánk képest–1. tanulj meg számolni—2. irjál arrol is hogy az átlagkeresetek–5 x és 7 x magasabbak- Felhivom figyelmedet , hogy az euró most 309 forint és igy a általad közölt 37 centes kenyér 114 forint lenne –DE ilyen kenyér nincs Magyarországon !!! igy ez nem igaz !! és a többi sem !! Országonként eltérőek az árak igy semmi értelme az összehasonlitásnak ! Irjak a valóságról Neked ?? Spanyolországban 4 fő 62 euróért kompletten megvacsorázik, / kávé , bor desszerttel együtt , ami ugye 19 000 forint !! 4750 forint / fő !! Ne irogass többet ezen az oldalon , mert nevetséges leszel ! Üdv –egy repülőgépszerelő

 5. Székely Ferenc

  Nagyon sántit ez a statisztika!Attól,hogy egy azonos minöségü,lakás magyarországon csak 60000€-t ér egy nyugateurópai országban pedig 300000€-t,ez nem jelenti azt,hogy a nyugateurópai ötször gazdagabb a magyarnál!Ez vonatkozik a BIP-re is,ahol egyenértékü munkát is a többszörösére értékelik.Mellékesen megjegyezve németben az alsó 50%-a a lakosságnak semmilyen vaggyonnal nem rendelkezik

 6. hoho

  Tisztelt „Ásvány Attila”!?

  Lehet, hogy számolni tanultál, de többek között két dolgot nem veszel figyelembe.
  Az egyik, hogy azok az országok akiket Te láthatóan irigyelsz, már vagy ötszáz éve a világ nagy részén élő népeit kirabolták, eladták, rabszolgaként használták, vagy részben kiirtották. Gazdagságuk eléggé kétséges erkölcsi alapokon nyugszik. Mindezeken kívül, most is ezt csinálják „Európai unió”, vagy „Szabad-kereskedelmi egyezmény” címszó alatt. Magyarországot ezen idő alatt folyamatosan kirabolták és földig rombolták ezeknek az országoknak és saját politikai vezetőink tevőleges részvételével is.

  Abban, hogy ezért mi magunk mennyire vagyunk hibásak és miért vagyok mindezek ellenére mégis büszke Magyarságomra (amit Neked is javaslok, mivel megengedhetted magadnak szegény magyar létedre a spanyol utat), valószínűleg eltér a véleményünk, de a tények meghatározzák jelenlegi állapotunkat, és óriási eredmény, hogy „csak” 5-7 szeres a keresetek közötti különbség, ami így eléggé félrevezető, mert az életvitel árai is magasabbak. Egyébként igazad van „Országonként eltérőek az árak igy semmi értelme az összehasonlitásnak !  „.

  A másik, hogy nem firtatva, mit vacsoráztatok, Horvátországban négy felnőtt és két gyermek nagyon szerény vacsorája 200 Euró volt.
  Görögországban egy kis szigeti restaurantban pl. „Spagetti tenger gyümölcseivel” 17 Euró/ adag, „helyi halászok által fogott hal 19 Euró/adag, a házi bor 3-6 Euró/fél liter, a sör 2-4 Euró. Spanyolország ettől drágább.

  Ezért mielőtt kioktatsz másokat, előtte sok mindent gondolj végig.

  Üdv!
  Egy repülőgépen utazó!

 7. Ásvány Attila

  Helló hoho! Üdv a fedélzeten !
  szeretnék én csak egy olyan országban élni , aminek gazdasága annyira kétséges erkölcsi alapon nyugodna , mint az általad emlitett 500 éves országok! De az is jó lenne , ha csak visszatérnénk a Kádár korszak vesztességes –nagyon magas államadósságához— vagy ha Fidesz kormány vissza akarná adni az ellopott -3000- milliárdot !! A többi jórol nem is szólva !! Magyarországra én is büszke vagyok , ezt erősitem külföldön is, de hibásak vagyunk abban , hogy ezt itthon nem tudjuk akár eröszakkal is megerősiteni . A kinti keresetek és fogyasztások és életvitel között valóban magasabbak, de ott nem divat a más pénzét ellopni kormányzati segitséggel és végső céljuk nem az országuk tönkre tétele, hanem annak megerősitése, minden eszközzel ! Ezekbe beleférnek a magasfoku teljes ellátás , a szociális szinvonal magasfoka , a törvények teljes betartása is , amik ugye nálunk nincs a béka se— e alatt sem , Igazam van ?? Jó egészséget és büszke magyarságot kivánok Neked továbbra is–ha ezekből megtudsz élni, Gratulálok teljesitményedhez !!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

Miért jobbak nálunk a portugálok?

2018. 08. 11.

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.