Betöltés
loading

Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata októbertől!

A jegybank 0,15 százalékponttal megemelte az egyhetes betétjének kamatát. Ennek a konstrukciónak igen komoly hatása van a rövid lejáratú hozamokra, ami viszont a változó kamatozású – azon kölcsönök, melyek kamatát a bank egyoldalúan éven belül megváltoztathatja – lakáshitelek kamatát befolyásolja. De hogyan is alakul a konstrukció kamata októbertől?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB szeptember 22-én a jegybanki alapkamatot változatlan szinten, 0,6 százalékos értéken hagyta, ezt követően azonban az egyhetes betét kamatát megemelte 0,15 százalékponttal. Vagyis 0,75%-os kamatot kínált az MNB a kereskedelmi bankoknak egyhetes lekötéseikért cserébe.

Az egyhetes betét kamata pedig jelentősen befolyásolja a rövid lejáratú bankközi kölcsönök kamatát, azaz a BUBOR-t. (Ez logikus, miért adna egy bank egy másiknak rövid futamidőre kölcsön 0,75 százaléknál jóval alacsonyabb kamaton, amikor megkapja ezt a hozamot, ha a jegybank lekötését választja.)

A BUBOR – az a kamatszint, amelyen a bankok rövid futamidőre kölcsönt adnak egymásnak – pedig a változó kamatozású lakáshitelek egyik nagyon fontos alapmutatója, annak mértéke közvetlenül befolyásolja a hitelek kamatát.

Lássuk, mely konstrukciók lehetnek érintettek:

 1. A már kifolyósított változó kamatozású kölcsönök kamatát közvetlenül befolyásolja a BUBOR változása
 2. Az új folyósítású kölcsönök kamatára is hatást gyakorolhat a BUBOR változása, ezt azonban a bankok egyedi döntésükkel még ellensúlyozhatják. (Például a BUBOR emelkedésének nagyságával csökkenthetik a kamatfelárukat.)
 3. A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára a rövid hozamok nincsenek hatással, ugyanakkor idővel a hozamemelkedés megjelenhet a hosszabb futamidejű konstrukciókban is, ami viszont már befolyásolhatja ezen lakáshitelek kondícióit is.

Milyen hatása van a kamatemelkedésnek a meglévő változó kamatozású kölcsönökre?

Az októberben átárazódó kölcsönök kamatát a szeptember 28-i BUBOR alapján állapítják meg. (A hónap utolsó munkanapját megelőző második napon érvényes BUBOR értéke az irányadó.)

Egy 8 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású lakáshitel kondíciói jelenleg és az átárazódást követően (októbertől)

Jelenleg a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönökből van a legtöbb a magyar lakosságnál. (Ennek oka, hogy a régi deviza alapú hiteleket a forintosítás során ilyen konstrukcióvá alakították át.) Szerencsére ezen konstrukció kamata csak minimálisan 0,01 százalékponttal emelkedik meg októberben. Ennek oka, hogy az előző átárazódáskor – 3 hónappal ezelőtt – júliusban még a jegybanki alapkamat csökkenése előtt jártunk. Ha viszont a családok a törlesztőjük csökkenésére számítottak, akkor sajnos ez októberben nem fog bekövetkezni.

A 6 és 12 havi kamatperiódusú lakáshitelek kamata azonban emelkedni fog. Ez utóbbi konstrukciónak közel 0,6 százalékponttal emelkedik a kamata. Ez a törlesztőrészlet  1,4%-2,4%-os emelkedését eredményezi. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg  128-195 ezer forinttal növekedne meg a példánkban szereplő hitel esetében.

Befolyásolja a kamatemelés az új lakáshitelek kondícióit?

A változó kamatozású lakáshitelt igénylők októbertől várhatóan kamatemelkedéssel fognak szembesülni. (Szerencsére jelenleg elenyésző számban keresni ilyen lakáshitelt az ingatlanvásárlás előtt állók.) A kamatemelkedés hatása nagyságrendileg 0,15 százalékpont – pontos mértéke kamatperiódustól függ -, ugyanis az előző hónap referencia mutatójának értékéhez szükséges hasonlítani az új értékeket. (Bár a referencia kamat emelkedését a bankok a kamatfelár csökkentésével akár ellensúlyozhatják is.) Emiatt egy 15 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 1 300 forinttal emelkedne csak azért, mert egy hónappal később, októberben igényelnék azt.

A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára nincsen közvetlen hatása a rövid futamidejű hozamoknak. Sőt a hosszú lejáratra kínált hozamok is csak közvetetten, a kamatköltségen keresztül hatnak a konstrukció kondícióira. Éppen ezért nem várható, hogy a kamatváltozást azonnal lereagálják a bankok a hosszú kamatperiódusú kölcsöneik áremelésével. Ugyanakkor a jelenlegi piai körülmények – relatív magas infláció, növekvő rövid- és hosszú futamidejű hozamok – tartós fennállása esetén a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata is emelkedni fog a Bankmonitor szakértői szerint.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.