loading

Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata októbertől!

A jegybank 0,15 százalékponttal megemelte az egyhetes betétjének kamatát. Ennek a konstrukciónak igen komoly hatása van a rövid lejáratú hozamokra, ami viszont a változó kamatozású – azon kölcsönök, melyek kamatát a bank egyoldalúan éven belül megváltoztathatja – lakáshitelek kamatát befolyásolja. De hogyan is alakul a konstrukció kamata októbertől?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB szeptember 22-én a jegybanki alapkamatot változatlan szinten, 0,6 százalékos értéken hagyta, ezt követően azonban az egyhetes betét kamatát megemelte 0,15 százalékponttal. Vagyis 0,75%-os kamatot kínált az MNB a kereskedelmi bankoknak egyhetes lekötéseikért cserébe.

Az egyhetes betét kamata pedig jelentősen befolyásolja a rövid lejáratú bankközi kölcsönök kamatát, azaz a BUBOR-t. (Ez logikus, miért adna egy bank egy másiknak rövid futamidőre kölcsön 0,75 százaléknál jóval alacsonyabb kamaton, amikor megkapja ezt a hozamot, ha a jegybank lekötését választja.)

A BUBOR – az a kamatszint, amelyen a bankok rövid futamidőre kölcsönt adnak egymásnak – pedig a változó kamatozású lakáshitelek egyik nagyon fontos alapmutatója, annak mértéke közvetlenül befolyásolja a hitelek kamatát.

Lássuk, mely konstrukciók lehetnek érintettek:

 1. A már kifolyósított változó kamatozású kölcsönök kamatát közvetlenül befolyásolja a BUBOR változása
 2. Az új folyósítású kölcsönök kamatára is hatást gyakorolhat a BUBOR változása, ezt azonban a bankok egyedi döntésükkel még ellensúlyozhatják. (Például a BUBOR emelkedésének nagyságával csökkenthetik a kamatfelárukat.)
 3. A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára a rövid hozamok nincsenek hatással, ugyanakkor idővel a hozamemelkedés megjelenhet a hosszabb futamidejű konstrukciókban is, ami viszont már befolyásolhatja ezen lakáshitelek kondícióit is.

Milyen hatása van a kamatemelkedésnek a meglévő változó kamatozású kölcsönökre?

Az októberben átárazódó kölcsönök kamatát a szeptember 28-i BUBOR alapján állapítják meg. (A hónap utolsó munkanapját megelőző második napon érvényes BUBOR értéke az irányadó.)

Egy 8 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású lakáshitel kondíciói jelenleg és az átárazódást követően (októbertől)

Jelenleg a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönökből van a legtöbb a magyar lakosságnál. (Ennek oka, hogy a régi deviza alapú hiteleket a forintosítás során ilyen konstrukcióvá alakították át.) Szerencsére ezen konstrukció kamata csak minimálisan 0,01 százalékponttal emelkedik meg októberben. Ennek oka, hogy az előző átárazódáskor – 3 hónappal ezelőtt – júliusban még a jegybanki alapkamat csökkenése előtt jártunk. Ha viszont a családok a törlesztőjük csökkenésére számítottak, akkor sajnos ez októberben nem fog bekövetkezni.

A 6 és 12 havi kamatperiódusú lakáshitelek kamata azonban emelkedni fog. Ez utóbbi konstrukciónak közel 0,6 százalékponttal emelkedik a kamata. Ez a törlesztőrészlet  1,4%-2,4%-os emelkedését eredményezi. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg  128-195 ezer forinttal növekedne meg a példánkban szereplő hitel esetében.

Befolyásolja a kamatemelés az új lakáshitelek kondícióit?

A változó kamatozású lakáshitelt igénylők októbertől várhatóan kamatemelkedéssel fognak szembesülni. (Szerencsére jelenleg elenyésző számban keresni ilyen lakáshitelt az ingatlanvásárlás előtt állók.) A kamatemelkedés hatása nagyságrendileg 0,15 százalékpont – pontos mértéke kamatperiódustól függ -, ugyanis az előző hónap referencia mutatójának értékéhez szükséges hasonlítani az új értékeket. (Bár a referencia kamat emelkedését a bankok a kamatfelár csökkentésével akár ellensúlyozhatják is.) Emiatt egy 15 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 1 300 forinttal emelkedne csak azért, mert egy hónappal később, októberben igényelnék azt.

A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára nincsen közvetlen hatása a rövid futamidejű hozamoknak. Sőt a hosszú lejáratra kínált hozamok is csak közvetetten, a kamatköltségen keresztül hatnak a konstrukció kondícióira. Éppen ezért nem várható, hogy a kamatváltozást azonnal lereagálják a bankok a hosszú kamatperiódusú kölcsöneik áremelésével. Ugyanakkor a jelenlegi piai körülmények – relatív magas infláció, növekvő rövid- és hosszú futamidejű hozamok – tartós fennállása esetén a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata is emelkedni fog a Bankmonitor szakértői szerint.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...