Betöltés
loading

Emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata októbertől!

A jegybank 0,15 százalékponttal megemelte az egyhetes betétjének kamatát. Ennek a konstrukciónak igen komoly hatása van a rövid lejáratú hozamokra, ami viszont a változó kamatozású – azon kölcsönök, melyek kamatát a bank egyoldalúan éven belül megváltoztathatja – lakáshitelek kamatát befolyásolja. De hogyan is alakul a konstrukció kamata októbertől?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB szeptember 22-én a jegybanki alapkamatot változatlan szinten, 0,6 százalékos értéken hagyta, ezt követően azonban az egyhetes betét kamatát megemelte 0,15 százalékponttal. Vagyis 0,75%-os kamatot kínált az MNB a kereskedelmi bankoknak egyhetes lekötéseikért cserébe.

Az egyhetes betét kamata pedig jelentősen befolyásolja a rövid lejáratú bankközi kölcsönök kamatát, azaz a BUBOR-t. (Ez logikus, miért adna egy bank egy másiknak rövid futamidőre kölcsön 0,75 százaléknál jóval alacsonyabb kamaton, amikor megkapja ezt a hozamot, ha a jegybank lekötését választja.)

A BUBOR – az a kamatszint, amelyen a bankok rövid futamidőre kölcsönt adnak egymásnak – pedig a változó kamatozású lakáshitelek egyik nagyon fontos alapmutatója, annak mértéke közvetlenül befolyásolja a hitelek kamatát.

Lássuk, mely konstrukciók lehetnek érintettek:

 1. A már kifolyósított változó kamatozású kölcsönök kamatát közvetlenül befolyásolja a BUBOR változása
 2. Az új folyósítású kölcsönök kamatára is hatást gyakorolhat a BUBOR változása, ezt azonban a bankok egyedi döntésükkel még ellensúlyozhatják. (Például a BUBOR emelkedésének nagyságával csökkenthetik a kamatfelárukat.)
 3. A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára a rövid hozamok nincsenek hatással, ugyanakkor idővel a hozamemelkedés megjelenhet a hosszabb futamidejű konstrukciókban is, ami viszont már befolyásolhatja ezen lakáshitelek kondícióit is.

Milyen hatása van a kamatemelkedésnek a meglévő változó kamatozású kölcsönökre?

Az októberben átárazódó kölcsönök kamatát a szeptember 28-i BUBOR alapján állapítják meg. (A hónap utolsó munkanapját megelőző második napon érvényes BUBOR értéke az irányadó.)

Egy 8 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű változó kamatozású lakáshitel kondíciói jelenleg és az átárazódást követően (októbertől)

Jelenleg a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönökből van a legtöbb a magyar lakosságnál. (Ennek oka, hogy a régi deviza alapú hiteleket a forintosítás során ilyen konstrukcióvá alakították át.) Szerencsére ezen konstrukció kamata csak minimálisan 0,01 százalékponttal emelkedik meg októberben. Ennek oka, hogy az előző átárazódáskor – 3 hónappal ezelőtt – júliusban még a jegybanki alapkamat csökkenése előtt jártunk. Ha viszont a családok a törlesztőjük csökkenésére számítottak, akkor sajnos ez októberben nem fog bekövetkezni.

A 6 és 12 havi kamatperiódusú lakáshitelek kamata azonban emelkedni fog. Ez utóbbi konstrukciónak közel 0,6 százalékponttal emelkedik a kamata. Ez a törlesztőrészlet  1,4%-2,4%-os emelkedését eredményezi. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg  128-195 ezer forinttal növekedne meg a példánkban szereplő hitel esetében.

Befolyásolja a kamatemelés az új lakáshitelek kondícióit?

A változó kamatozású lakáshitelt igénylők októbertől várhatóan kamatemelkedéssel fognak szembesülni. (Szerencsére jelenleg elenyésző számban keresni ilyen lakáshitelt az ingatlanvásárlás előtt állók.) A kamatemelkedés hatása nagyságrendileg 0,15 százalékpont – pontos mértéke kamatperiódustól függ -, ugyanis az előző hónap referencia mutatójának értékéhez szükséges hasonlítani az új értékeket. (Bár a referencia kamat emelkedését a bankok a kamatfelár csökkentésével akár ellensúlyozhatják is.) Emiatt egy 15 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 1 300 forinttal emelkedne csak azért, mert egy hónappal később, októberben igényelnék azt.

A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára nincsen közvetlen hatása a rövid futamidejű hozamoknak. Sőt a hosszú lejáratra kínált hozamok is csak közvetetten, a kamatköltségen keresztül hatnak a konstrukció kondícióira. Éppen ezért nem várható, hogy a kamatváltozást azonnal lereagálják a bankok a hosszú kamatperiódusú kölcsöneik áremelésével. Ugyanakkor a jelenlegi piai körülmények – relatív magas infláció, növekvő rövid- és hosszú futamidejű hozamok – tartós fennállása esetén a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata is emelkedni fog a Bankmonitor szakértői szerint.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Olcsó most a lakáshitel, de a csok-hitel verhetetlen!

Bezuhant a lakáshitelek iráni érdeklődés 2020 első hat hónapjában, és bár a szuperolcsó csok-hitelekből is kevesebbet igényeltek, mint egy évvel korábban, ezek aránya mégis egyre nő a lakáshiteleken belül. Nem...

Blogajánló
 • alapblog Egy Holdrakéta reinkarnációja aszteroidaként…

  Aszteroidák jönnek és ha meteorként nem csapódnak be a Földbe, akkor mennek is. De mi köze van a 2020 SO jelzésű objektumnak a Holdhoz? Ismereteink... The post Egy Holdrakéta reinkarnációja aszteroidaként… appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás

  Megéri-e a biztosítás? Ugyan kevesen tudják, de a biztosítás tulajdonképpen egy fogadás (ezekből is indult ki). A szerencsétlen esemény bekövetkezésekor – természetesen díj ellenében – a károsult kártalanításban részesül. De vajon megéri-e biztosítást kötni? Mi az az önbiztosítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ebben a bejegyzésben a Tovább olvasom "Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás" → The post Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás appeared first on KonyhaKontrolling.