Emiatt a gyenge kifogás miatt több ezer forintról mondasz le

Emiatt a gyenge kifogás miatt több ezer forintról mondasz le
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-18
 

A hitelkártyákat számos előnyük ellenére sokan fenntartásokkal kezelik. Ebből adódóan rengeteg kifogást hallottunk már, hogy miért elképzelhetetlen többeknek, hogy hitelkártyát használjanak. Az egyik legmeglepőbb ezek közül, amikor valaki arra hivatkozik, hogy számra túl sok macerát jelentene, hogy rendezze tartozását a megadott határidőig. Megoldás pedig erre is létezik, csak meg kell bíznunk bankunkat és az összeget automatikusan beszedi. Már amelyik pénzintézet ezt megteszi…

A betéti kártyával szemben egy hitelkártyával átmenetileg bankunk pénzét használhatjuk, mégpedig díjmentesen. Az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetnünk mindaddig, amíg a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizetjük.

Drága móka viszont, ha nem fizetünk…

A hitelkártya működéséből adódóan a bankoknak nem érdekük, hogy a teljes tartozást visszafizessük. A pénzintézetek azzal tökéletesen kiegyeznek, ha az általuk előre meghatározott ún. minimum fizetendő összeget (általában a költéseink 5%-át) rendezzük a fizetési határidőig. Igen ám, ha viszont csak ennyit fizetünk vissza az elköltött összegből, akkor nem ússzuk meg a kamatokat. Még rosszabb a helyzet, ha a minimum fizetendő összeget sem teljesítjük, ilyenkor a kamatokon túl még büntető díjat (általában 3-4 ezer Ft-ot) és büntető kamatokat is fizethetünk.

Hogyan rendezzük a tartozást?

  • Eseti átvezetés – Netbankon, de akár mobilbankon is díjmentesen megoldható. A fizetési határidőt viszont észben kell tartanunk.
  • Értéknapos megbízás – Ugyanúgy egy átvezetés történik azzal a különbséggel, hogy egy későbbi időpontban. Értéknapként egyszerűen beállítjuk a fizetési határidőt és nincs is vele több dolgunk. Arra viszont feltétlenül ügyeljünk, hogy a megbízás csak akkor tud teljesülni, ha rendelkezésre áll bankszámlánkon a szükséges fedezet.
  • Teljesen automatikus megbízás – Ilyenkor a hitelkártyát kibocsátó bank gondoskodik a tartozás beszedéséről. Erre viszont sajnos nincs mindenhol lehetőség…

A minimum fizetendő összeg beszedésével nem vagyunk sokkal beljebb, hiszen ilyenkor a fennmaradó tartozásra még ketyegnek a kamatok. Persze a büntető díjat és a büntető kamatokat azért megússzuk, így azt nem mondhatjuk, hogy semmit sem ér a dolog. Merőben más a helyzet azonban, amikor a teljes tartozás beszedését vállalja a bank. Ezzel minden terhet levesz a vállunkról a pénzintézet – legalábbis, ami a tartozás rendezését illeti. Az UniCredit Bank kivételével még az sem jelent problémát, ha máshol vezetjük a folyószámlánkat, mint ahol hitelkártyát veszünk igénybe.

Véleményünk szerint akár lehetséges a tartozás automatikus rendezése, akár nem, ha készpénz helyett a bankkártyánkat részesítjük előnyben és be tudjuk tartani a legfontosabb szabályokat, akkor a hitelkártya egy kiváló pénzügyi termék. Egy jó választással nem csak pénzt kereshetünk a segítségével, de még spórolhatunk is. A dolog igazi szépsége pedig, hogy a kedvezményekért nem kell egyebet tenni, mint vásárolni a plasztikkal.

1

Hirdetés
Hirdetés