loading

Emiatt bukja el most sok lakásvásárló a kifizetett foglalót!

A Bankmonitor.hu hitelszakértőinek tapasztalatai szerint mind többször fordul elő, hogy a bankok alacsonyabb becsült forgalmi értéket állapítanak meg egy ingatlan esetében, mint amennyit a vevő kifizetne érte. Emiatt kevesebb lehet a maximálisan adható hitelösszeg is, így több önerőre lehet szükség a lakáshitelhez. Aki ezt nem tudja előteremteni, viszont meggondolatlanul már leszerződött az ingatlanra, az akár a kifizetett foglalót is elveszítheti!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az önerő kérdése mindig kritikus egy ingatlan megvásárlásakor. Hiszen – persze még a válság előtt – hiába nőttek a nettó bérek dinamikusan az elmúlt években, az ingatlanok drágulása miatt a megtakarítások egyszerűen nem tudtak lépést tartani a lakáshitelhez szükséges saját forrás növekedésével. Vegyünk például egy budapesti, 2018-ban 40 millió forintot érő ingatlant, ami az elmúlt két évben 40%-kal drágult, vagyis 56 millió forintot ér. Ez azt jelenti, hogy – 70%-os hitelezhetőségi arány mellett – 2018-ban legalább 12 millió Ft önerő kellett ahhoz, hogy valaki hitelből megvásárolja, míg most 16,8 millió Ft saját forrásra lenne szükség ugyanehhez.

Sokan reménykednek abban, hogy ha a jelenlegi gazdasági helyzetben csökkennek majd a lakásárak, akkor a szükséges önerő összege is csökkenhet. Erre jó esély van, ám a Bankmonitor.hu hitelszakértői szerint a bankok óvatossága kiolthatja az árcsökkenés miatti pénzügyi előnyt.

Ma már például a használt lakások esetében a 80%-os hitelfedezeti mutató még Budapesten és a nagyobb városokban is rendkívül ritka, inkább az 50-70%-os a reális. (Eszerint egy 40 millió Ft értékű ingatlanra legfeljebb 20-28 millió Ft jelzáloghitelt adnak a bankok.) A magasabb érték Budapestre és a nagyvárosokra (Szeged, Pécs, Győr, Debrecen) igaz, míg a kisebb helységekben, ahol kevés az adásvétel, inkább 50% körüli arányra lehet számítani. Nem tudjuk azonban elégszer hangsúlyozni, hogy az egyes bankok gyakorlata nagyon különböző, ráadásul gyorsan változik, így érdemes lehet olyan hitelszakértőhöz fordulni, aki tisztában van az aktuális helyzettel.

A másik, önerőt érintő probléma mostanság, hogy a bankok értékbecslésébe kezd begyűrűzni az ingatlanárak csökkenése, ráadásul óvatosabbak is lettek, ami miatt a becsült forgalmi érték esetenként még a szerződésben rögzített vételárnál is alacsonyabb.

Például előfordulhat, hogy fent említett budapesti lakást a vevő 56 millió forintért venné meg, ám a bank csak 50 millió Ft-ra értékeli azt végül. Eszerint 70%-os (elég jónak számító) hitelfedezeti mutató mellett nem 39,2 millió forint, hanem csak 35 millió forintot hitelez a bank, emiatt pedig nem 16,8 milli forint, hanem 21 millió forint önerőt kell tudni felmutatni. Ha valaki a különbözetet nem tudja előteremteni, az ingatlant pedig már lefoglalózta, akkor emiatt a kifizetett összeget könnyen elbukhatja.

Mit lehet tenni?

1. Sokszor megírtuk már, de a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy szerződéskötés előtt bankot és hitelt kell választani! Ez történhet úgy, hogy megkeressük közvetlenül a kiszemelt bankot, vagy megbízhatunk egy hiteltanácsadót, aki az igényeink alapján megkeresi számunkra az optimális hitelt. Ez azért fontos, mert minden bank maga dönt arról, hogy milyen jövedelmeket hitelez, illetve a különböző településeken milyen hitelfedezeti mutatót alkalmaz. Így már a szerződéskötést megelőzően képben leszel, hogy hitelképes vagy-e, hogy mennyi hitelt kaphatsz, illetve milyen önerőre lehet szükséged a vásárláshoz.

2. Kérhetsz akár előzetes hitelbírálatot is, ami bár nem hiteligérvény, legalább azt tudni fogod, hogy a jövedelmed alapján maximum mennyi hitelre számíthatsz. (Azt azért tudnod kell, hogy a bankok egy része most nem végez előzetes hitelbírálatot, mert nem akar 6 hónapra előre elköteleződni még ennyire sem.)

3. Hasznos lehet ellenőrizned a környékre jellemző négyzetméterárakat is, ezzel csökkentheted a kellemetlen meglepetés esélyét. Ez egyébként az alku során is jól jöhet, hiszen tudsz mire hivatkozni, ha túl sokra tartja az eladó az ingatlanját. Az alku most egyébként is kötelező, persze annak mértéke (általában 5-10%) nagyon sok mindentől függ.

4. Fontos az is, hogy ne „centizd” ki az önerőt, és legyen „B” terved arra az esetre, ha az ingatlant a bank alulértékelné. Az önerő előteremtésének lehetőségeiről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

9 dolog, amit tudnod kell, ha lecserélnéd meglévő drága hiteled

Nagyon kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével Magyarországon, pedig egy drága hitel (vagy hitelek) lecserélése olcsóbbra jelentős nettó pénzügyi megtakarítást jelenthet. A hitelkiváltás ráadásul egyáltalán nem ördöngösség, minden úgy történik, mint...

Blogajánló
 • alapblog Nem politikusok, nem médiavezérek, hanem a tőkések tartják a lelket az emberekben (a járvány idején)

  A világ 28 reprezentatív országában, köztük fejlett demokráciákban, a polgárok ötven százaléknál nagyobb arányban feltételezik, hogy a politikusok tudatosan, szisztematikusan hazudnak. A média, általában az...

 • KonyhaKontrolling Napi étel 500 forintból? Spórolós ételek mintahónappal

  Nagyon olcsón eszünk. Az átlaghoz képest mindenképp. Mi szeretünk spórolni, mondhatjuk talán, hogy az egyik hobbim a spórolós ételek készítése. Az alapgondolat az, hogy kettőnkre 1000 forint/nap költségből kijöjjön az étel. Ez fejenként 500 forint/nap. Ebben a bejegyzésben KonyhaTündér segítségével kifejtem, hogy hogyan csináljuk és még egy tervező fájlt is találtok a bejegyzés végén. Ne Tovább olvasom "Napi étel 500...

 • Haszon.hu Nagyban gondolkodsz? 100 milliót is nyerhetsz energiahatékonyságra

  Megtolja 20 milliárddal a kormány az energiahatékonyság, a környezetbarát beruházások pályázati támogatását. A keretemeléssel közel ötvenmilliárd forintra bővül az a forrás, amelyből a kis- és közepes vállalkozások energiahatékonysági beruházásokat tudnak megvalósítani – jelentette be a közösségi oldalán a pénzügyminiszter.Varga Mihály összesítés szerint a pályázat első fordulójában több mint 1800 vállalkozás kapott közel 28 milliárd forint fejlesztési forrást. A mostani keretemelésnek...