Betöltés
loading

Az olcsó lakáshitel egyik titka, amit csak kevesen ismernek!

Egy hitel, különösen egy nagy összegű lakáshitel esetében mindenki igyekszik a lehető legjobb árat megtalálni. Érthető, hiszen az olcsóbb hitelnek kisebb a havi törlesztője, ami kézzelfogható pénzügyi előny. De hogyan kereshetjük meg a lehető legjobb árú lakáshitelt, és mi befolyásolja azt, hogy egy bank milyen kamattal ad nekünk kölcsönt? Íme néhány nem mindenki által ismert szempont!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ma már aligha van olyan ember, aki anélkül vásárolna meg egy drága műszaki cikket, hogy legalább pár üzletben ne hasonlítaná össze az árakat. Ehhez ráadásul ki sem kell mozdulni otthonról, hiszen remek online árösszehasonlító oldalak működnek, amelyek azonnal megmutatják, hogy például egy nagyméretű televízió az egyik üzletben 100 ezer forinttal drágább, mint a másikban.

Sajnálatos módon ez a gyakorlat a lakáshiteleknél még korántsem ennyire automatikus. Pedig egy átlagosnak számító, 15 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáskölcsönél a legkedvezőbb, illetve a legdrágább ajánlat között bőven 6 millió Ft felet van a különbség teljes visszafizetésben. Ami havi szinten bizony 27 ezer Ft körüli differencia! Mindez ráadásul azonos igazolt nettó jövedelem és ingatlanfedezet mellett. Éppen ezért, mielőtt letesszük a voksunkat egy bank mellett, mindenképpen célszerű valamelyik bankfüggetlen hitelösszehasonlító oldalon tájékozódni.

Vannak azonban szempontok, amelyek befolyásolhatják az elérhető legkedvezőbb ajánlat feltételeit. Egyik ilyen az igénylő által igazolt nettó jövedelem nagysága. Magasabb jövedelem esetén ugyanis a bankok többnyire kedvezőbb kamatot adnak, egyszerűen azért, mert így biztosabbnak érzik a szerződés szerinti visszafizetést. Ezzel kapcsolatban ráadásul azt is tudni kell, hogy a bankok nem minden jövedelmet fogadnak el, ráadásul ezen a téren nem is egységes a gyakorlatuk. Hiába kap például valaki készpénzben szép summát havonta, ha a bankok nagy része ezt most nem fogadja el, de a bérleti díjból befolyó bevételekkel, vagy éppen a külföldről származó bevételekkel sem mindegyik számol. És akkor még nem beszéltünk a katás kisadózókról: esetükben a nav jövedelemigazoláson a múlt évben kiszámlázott összeg 60%-a szerepel csak, így többnyire ezt tekintik nettó keresetnek a bankok.

Egy 15 millió Ft összegű lakáshitel havi törlesztője eltérő értékű ingatlanfedezet megléte esetén

Tudjuk persze, hogy a jövedelem aligha növelhető egyik pillanatról a másikra egy hitelfelvétel kedvéért, ám egy adóstárs bevonása segíthet, hiszen ekkor az igazolt jövedelmük összeadódik.

Sokan nem tudják azonban, hogy a fedezetként bevont ingatlan értéke, pontosabban az ingatlan értékének és a felvenni kívánt lakáshitel összegének az aránya is befolyásolja a hitelkamatot. Elvileg a felvehető lakáshitel összege maximum 80%-a lehet a fedezetként bevont ingatlan értékének, ám a bankok óvatosságból nem mindig mennek el eddig, de ha el is mennek, magasabb kamatot kérnek a pénzükért. Ez pedig azt jelentheti, hogy a számunkra elérhető legjobb ajánlatot az is befolyásolja, hogy milyen értékű a megvásárolni kívánt – fedezetként bevont – ingatlan.

A szükségesnél magasabb havi törlesztő ráadásul nem egyszerűen csak felesleges plusz kiadást jelent, az is előfordulhat, hogy éppen ezen különbség miatt nem bírja el jövedelmünk a szükséges összegű lakáshitelt. Emiatt pedig kisebb összegű hitelt kaphatunk, ami viszont a lakás megvásárlásához szükséges önerőt emelheti meg.

Bankmonitor tipp: amennyiben van a tulajdonunkban további ingatlan, akkor ez is bevonható fedezetként a hitelbe, így előfordulhat, hogy kedvezőbb kamatot kapunk a bankunktól.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →