Betöltés

Ennyi a nettó minimálbér 2019-ben. De mire elég ez egy hitelnél?

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-08

2019-től 149 000 Ft a bruttó minimálbér, ami nettó 99 085 Ft nettó jövedelmet jelent. Egy friss pénzügyminisztériumi anyag szerint a vállalkozásoknál tavaly 879 ezer dolgozó volt hivatalosan minimálbérre vagy garantált bérminimumra bejelentve, de az ennyiből vagy ennél kevesebből élők még többen lehetnek.

A magyar vállalati szektorban foglalkoztatottak 42,4%-a kereste tavaly a minimálbért vagy a garantált bérminimumot, vagyis minimum 879 ezer embert érint ezek emelése, derül ki egy a Portfolióhoz eljuttatott pénzügyminisztériumi anyagból. Ennél is többen lehetnek azonban azok, akik ennél alacsonyabb jövedelemből tartják fenn magukat, ugyanis a szám nem tartalmazza a több mint 1 millió önálló vállalkozót, mint ahogy nincs benne az a 150 ezer közfoglalkoztatott sem, akik a minimálbérnél is kevesebbet keresnek havonta. Nem szerepelnek a statisztikában azok sem, akik valamivel a minimálbér és a garantált bérminimum feletti jövedelemmel rendelkeznek, hiszen ők is többet kaphatnak, hogy a bérük ne csússzon a törvényes minimum alá az emelés után.

2019-ben 149 000 Ft a bruttó minimálbér, ami a 2018-as 138 000 Ft-hoz képest 8%-os emelést jelent. A dolgozó szempontjából a bruttó bérnél azonban fontosabb az, hogy ebből végül mennyit kap készhez. Mivel az összes levonás minimálbér esetében 49 915 Ft, a – kedvezmények nélkül számított – nettó minimálbér 2019-ben 99 085 Ft.

A bruttó garantált bérminimum összege 2019-ben 195 000 Ft, ez alapján az ugyancsak kedvezmények nélküli – gyerekkedvezmények, friss házas kedvezményt, pályakezdők kedvezmény, 55 év feletti munkavállaló stb. – számított nettó bérminimum összege 129 625 Ft.

Hitelfelvételi szempontból is fontos a minimálbér, hiszen ennél alacsonyabb jövedelem esetén nem hiteleznek a bankok.

Azért is lényeges, mert az adósságfék szabály meghatározza, a jövedelem mekkora része fordítható maximálisan hiteltörlesztésre, így a minimálbér emelése egyben a hitelezhetőséget is befolyásolja. A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) 400 ezer Ft-os nettó jövedelem alatt jelzáloghiteleknél 25, 35 illetve 50%-on maximálja a hiteltörlesztők jövedelemhez képesti arányát, attól függően, hogy 5 évesnél rövidebb, 5-10 év közötti, vagy legalább 10 éves kamatperiódusú a kölcsön.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy nettó 99 085 Ft mellett egy lakáshitel törlesztője legfeljebb ennyi lehet:

5 éves kamatperiódus alatt: 24 771 Ft

50-10 éves kamatperiódusnál: 34 679 Ft

Legalább 10 éves kamatperiódusnál: 49 542 Ft

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetheted az aktuális banki hitelajánlatokat.

Személyi kölcsönnél az adósságfék kamatperiódustól függetlenül 50%-nál „ránt be” 400 ezer Ft nettó jövedelem alatt, vagyis minimálbérrel elméletileg 49 542 Ft lehet legfeljebb a havi törlesztő.

Fontos azonban tudnod, hogy a bankok egy része nem ad hitelt minimálbérre, még akkor sem, ha egyébként a JTM korlátba beleférnél, és 120 ezer Ft körül húzzák meg az elvárt alsó jövedelmi határt. A minimálbéreseknek segíthet, ha pluszban kapnak GYES-t, GYED-et, családi pótlékot vagy valamilyen fizetéshez kapcsolódó bónuszt, mert ezek úgynevezett másodlagos jövedelemnek számítanak, amit kiegészítésképpen figyelembe vesznek hitelfelvételnél.

Nem szabad megfeledkezni a nyugdíjasokról sem, hiszen a nyugdíjak 2019-re 2,7%-kal emelkedtek, így az átlagos ellátás összege jelenleg 130 500 Ft. A szórás azonban rendkívül nagy, hiszen a 2 millió nyugdíjas egyharmada 100 ezer Ft-ot sem kap. A végelegesített öregségi nyugdíj egyébiránt hitelezhető jövedelemnek minősül. Más kérdés, hogy a bankok többségénél az adós kora a hitel futamideje alatt nem haladhatja meg a 70 évet, bár ezen a téren is vannak kivételek, ám ekkor hitelfedezeti biztosítás kötése lehet a lakáshitel feltétele.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral és Személyi Kölcsön Kalkulátorral nem csak a legjobb áron kínált hitelt találhatod meg egyszerűen, hanem kérheted tanácsadó segítségét is, aki segít átjutni a hitelfelvétel akadályain.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.