Betöltés

Ennyire kelendő a lakáshitel a magyarok körében

szerző: Singer Zoltán
2018-10-25

Mind a mennyiség, mind az átlagérték tekintetében nőttek a lakáshitelek mutatói 2018 első felében. A számok masszív növekedést mutatnak mindegyik szegmensben, de kétségtelenül a használt lakások vásárlására fordítjuk a legtöbb hitelpénzt. Betudható ez annak is, hogy az új lakások építtetői nem igazán erőltetik meg magukat, hiszen a vevők már a tervezőasztalról elviszik a kínálat nagy részét. Épp ezért az árak tovább emelkednek, miközben a kínálat bővülése még mindig várat magára. De mit csináljon a vásárló, ha lakásra van szüksége? Nyilván, más alternatíva híján vagy egy bérleménybe, vagy lakáshitelbe „menekül”.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Most nem egyszerű a lakhatás megoldása, hiszen az albérletek árai és az ingatlanárak is a mindenkori csúcson állnak. Ezzel szemben a lakáshitelek kamatai a mindenkori minimumuk közelében tartózkodnak, ami némi megkönnyebbülést jelenthet ebben a nehéz helyzetben. A magasan álló lakásárak és az alacsony hitelkamatok eredőjeként nem csoda, hogy egyre több lakáshitel kerül folyósításra. Az alábbi ábráról szembetűnőek a mennyiségek:

Használt lakás vásárlásra több alkalommal folyósítottak lakáshitelt, mint a másik 5 hitelcélra együttesen. A hitelkiváltások mennyisége nagy kívánnivalót hagy maga után. Pedig, ha valamikor, akkor éppen 2018 első felében volt érdemes a korábban felvett rosszabb feltételekkel rendelkező lakáshiteleket jobb feltételűekkel kiváltanunk. Az új lakások vásárlására folyósított lakáshitelek darabszáma még bőven hagy kívánnivalót maga után, hiszen a használt lakások vásárlására folyósított hitelek nyolcadának megfelelő mennyiséget tudhat a magáénak. Ebből is látszik, hogy aránylag kevés új lakás épül (bár a sok készpénzes vásárló miatt nem csak a hitelfolyósításokból érdemes kiindulnunk), és a kis kínálat következtében ezeket az építési vállalkozók alaposan túl tudják árazni. Azt azonban nehéz lenne kimagyarázni, hogy a lakások korszerűsítésére és bővítésére többször folyósítottak hitelt, mint külön-külön az építkezésekre vagy új lakások vásárlására. A mennyiségek áttekintése után, most nézzük meg, hogy mekkora összegeket folyósítottak a különböző hitelcélokra:

A fenti 2 ábra alapján elég nyilvánvaló, hogy egy új lakás vásárlására átlagosan nagyobb hitelösszeg jutott, mint az építkezésre felvett esetekben. Az 1. ábrán látható, hogy az építkezésekre folyósított lakáshitelek száma több mint 1,5-szerese az új lakások vásárlására kapott lakáshitelek számánál. A 2. ábrán pedig azt láthatjuk, hogy az új lakások vásárlására helyeztek ki több mint 1,5-szer annyi lakáshitelt, mint az építkezések finanszírozására. Tehát a 2. ábrán épp más adatot láthatunk, mint amit az 1. ábrán látott mennyiségekhez képest feltételezhetnénk. Ennek két alapvető oka lehet: 1., az építési telket jellemzően önerőből vagy személyi kölcsönből veszik meg a vásárlók, épp ezért a lakáshitelek folyósítási állományában nem szerepelnek; 2., a házakat sokkal olcsóbb felépíteni, mint amennyiért az ingatlanfejlesztők az új építésű lakásokat eladják. Azt is láthatjuk, hogy a használt lakások vásárlására folyósított lakáshitel állomány többszörösen meghaladja a többi hitelcélra kapott összegekét. Az ábra alapján is egyértelmű, hogy lenne mit fejleszteni az emberek hitelkiváltással kapcsolatos álláspontján. Sok pénz spórolható meg ugyanis, ha a korábban felvett, drága hiteleinket egy olcsóbb hitellel váltjuk ki.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik banknál érdemes lakáshitelt felvenned, nézd meg a részletes lakáshitel kalkulátorunkat, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.