loading

Az építési telek áfája is visszaigényelhető 2021-től. Mutatjuk, mire lehet ez elég!

2021-től az építkezők visszaigényelhetik az építési telek és a ház építési költségeinek áfáját maximum 5 millió forintig. Ezzel azok járnak igazán jól, akik már megvették a szükséges telket, mert az elmúlt években olyan mértékű áremelkedés történt az építési telkek piacán, hogy az elviszi az adóvisszatérítéssel elérhető pénzügyi előnyt. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az, aki most vágna bele egy építkezésbe, és még nem vásárolta meg hozzá a telket, az jelentős áremelkedésre készüljön fel. Budapesten például csaknem megduplázódott az 1500 négyzetméternél kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai az elmúlt 5 évben. Ez azt jelenti, hogy míg 2016. januárban 40 ezer forintos átlagos négyzetméterárat kértek ezekért, most 87 ezer forint ugyanez.

A magyar nagyvárosok többségében hasonló volt a tendencia, Debrecenben például 13 ezer forintról 26 ezer forintra drágultak az ilyen építési telkek, míg Győrben 12 ezer forintól 30 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak öt év alatt! Bár a lakásárak stagnálhatnak vagy akár egyes helyeken csökkenhetnek is 2021-ben, a telkeknél várhatóan további áremelkedésre lehet számítani, legalábbis erre utal, hogy 2016 és 2020 között mintegy megduplázódott az eladó telkek iránti keresések száma az ingatlan.com hirdetési rendszerében, miközben a kínálat nem bővült ilyen mértékben.

Egy 600 nm-es építési telek átlagos ára Budapesten, Győrben és Debrecenben.

Jó hír ugyanakkor, hogy 2021-től minden olyan építkezés esetében, amikor a megvásárolt telek tulajdonosa azonos az építtetővel, utólag visszaigényelhető 5 millió forint a telek és az építési költségek 27%-os áfájából. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos árú, 600 nm alapterületű építési telek áfája Debrecenben és Győrben teljes egészében visszaigényelhető, sőt, valamennyi pénz még az építkezés adójából is visszakérhető. Budapesten más a helyzet, itt az 5 millió Ft a telek forgalmiadójának is alig felét teszi ki, így az építkezés számlára már nem jut a kedvezményből.

Ezekre kell figyelni az áfa-visszaigénylés kapcsán:

 • Kizárólag akkor van áfa-tartalma egy teleknek, ha azt cégtől vásároljuk meg. Vagyis a magánszemélytől vásárolt telek áfája nem igényelhető vissza, hiszen ezt nem terheli forgalmi adó.
 • Ahogy már írtuk, a telek tulajdonosának és az építtetőnek egyazon személynek kell lennie.
 • Az építtető kizárólag magánszemély lehet, vagyis nem bízhat meg generálkivitelezőt, mert akkor az nem építésnek, hanem újépítésű ingatlan vásárlásának számítana. (Ez persze nem feltétlenül rossz, hiszen így 5%-os lesz az áfa mértéke, ráadásul csok-kal történő vásárlás esetén ez utólag visszaigényelhető.)
 • A felépült lakás alapterülete nem lehet nagyobb 150 nm-nél, míg ház esetében 300 nm a plafon.
 • Kizárólag 27%-os áfát tartalmazó számlák adója igényelhető vissza.
 • A 2018. január 1. után kiállított számlák áfája igényelhető vissza. Ez igaz a telekre is!
 • Az áfa-visszaigénylést 2022. december 31-ig lehet benyújtani.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...