Hírdetés

Az építési telek áfája is visszaigényelhető 2021-től. Mutatjuk, mire lehet ez elég!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

2021-től az építkezők visszaigényelhetik az építési telek és a ház építési költségeinek áfáját maximum 5 millió forintig. Ezzel azok járnak igazán jól, akik már megvették a szükséges telket, mert az elmúlt években olyan mértékű áremelkedés történt az építési telkek piacán, hogy az elviszi az adóvisszatérítéssel elérhető pénzügyi előnyt. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az, aki most vágna bele egy építkezésbe, és még nem vásárolta meg hozzá a telket, az jelentős áremelkedésre készüljön fel. Budapesten például csaknem megduplázódott az 1500 négyzetméternél kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai az elmúlt 5 évben. Ez azt jelenti, hogy míg 2016. januárban 40 ezer forintos átlagos négyzetméterárat kértek ezekért, most 87 ezer forint ugyanez.

A magyar nagyvárosok többségében hasonló volt a tendencia, Debrecenben például 13 ezer forintról 26 ezer forintra drágultak az ilyen építési telkek, míg Győrben 12 ezer forintól 30 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak öt év alatt! Bár a lakásárak stagnálhatnak vagy akár egyes helyeken csökkenhetnek is 2021-ben, a telkeknél várhatóan további áremelkedésre lehet számítani, legalábbis erre utal, hogy 2016 és 2020 között mintegy megduplázódott az eladó telkek iránti keresések száma az ingatlan.com hirdetési rendszerében, miközben a kínálat nem bővült ilyen mértékben.

Egy 600 nm-es építési telek átlagos ára Budapesten, Győrben és Debrecenben.

Jó hír ugyanakkor, hogy 2021-től minden olyan építkezés esetében, amikor a megvásárolt telek tulajdonosa azonos az építtetővel, utólag visszaigényelhető 5 millió forint a telek és az építési költségek 27%-os áfájából. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos árú, 600 nm alapterületű építési telek áfája Debrecenben és Győrben teljes egészében visszaigényelhető, sőt, valamennyi pénz még az építkezés adójából is visszakérhető. Budapesten más a helyzet, itt az 5 millió Ft a telek forgalmiadójának is alig felét teszi ki, így az építkezés számlára már nem jut a kedvezményből.

Ezekre kell figyelni az áfa-visszaigénylés kapcsán:

  • Kizárólag akkor van áfa-tartalma egy teleknek, ha azt cégtől vásároljuk meg. Vagyis a magánszemélytől vásárolt telek áfája nem igényelhető vissza, hiszen ezt nem terheli forgalmi adó.
  • Ahogy már írtuk, a telek tulajdonosának és az építtetőnek egyazon személynek kell lennie.
  • Az építtető kizárólag magánszemély lehet, vagyis nem bízhat meg generálkivitelezőt, mert akkor az nem építésnek, hanem újépítésű ingatlan vásárlásának számítana. (Ez persze nem feltétlenül rossz, hiszen így 5%-os lesz az áfa mértéke, ráadásul csok-kal történő vásárlás esetén ez utólag visszaigényelhető.)
  • A felépült lakás alapterülete nem lehet nagyobb 150 nm-nél, míg ház esetében 300 nm a plafon.
  • Kizárólag 27%-os áfát tartalmazó számlák adója igényelhető vissza.
  • A 2018. január 1. után kiállított számlák áfája igényelhető vissza. Ez igaz a telekre is!
  • Az áfa-visszaigénylést 2022. december 31-ig lehet benyújtani.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés