Betöltés

Értelmezzük együtt a banktól kapott elszámolást!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-19

Április közepéig csak az ügyfelek kisebb hányada kapta kézhez az elszámolási értesítőjét, vannak, akiket netbankon keresztül értesített a hitelező, de a döntő többség az előttünk álló fél hónapban ismeri meg az elszámolás és a forintosítás részleteit. A Bankmonitor mindenki számára segít értelmezni a levélben foglaltakat, valamint tanácsokat is adunk a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Milyen információkat tartalmaz az elszámolás?

A jegybank által szabályozott és ellenőrzött módszerek nem csak a számításra vonatkoznak, a hitelezők a tájékoztató levélben is a központilag meghatározott formátumot kötelesek követni. A többoldalas mintalevél legfontosabb elemei a következők:

1. Elszámoláshoz kapcsolódó információk:

 • Tisztességtelenül felszámított összeg: a jogszabály alapján az árfolyamrésből, valamint az egyoldalú kamat-, költség- és díjemelésből számolt visszatérítés összege
 • Nem esedékes tőketartozás: az elszámolás előtti tőketartozást csökkentik a visszatérített összeggel a kölcsön eredeti devizanemében

2. Szerződésmódosuláshoz kapcsolódó információk:

 • Kamatperiódusok, kamatfelár-periódusok meghatározása a hátralévő futamidőtől függően
 • Nem esedékes tőketartozás a forintosítást követően: a I. pontban ismertetett eredeti devizában átszámolt, csökkentett tartozás és az átváltáskor alkalmazott árfolyam szorzata (svájci frank alapú esetén 256,47 HUF/CHF, euró alapú hitel esetén 308,97 EUR/HUF)
 • Éves kamat mértéke a forintosítást követően: az elszámolás után a három havi BUBOR-ra (2015.04.10-én 1,84%) a devizahitel eredeti kamatfelára számítható fel
 • Kamatperiódus a forintosítás után
 • A törlesztőrészlet összege: a forintosítást követően forintban meghatározott új havi részlet
 • A kölcsönszerződés lejárata

3. Felülvizsgálatra, jogorvoslatra vonatkozó információk

4. Hiteltörténeti kimutatás: éves bontásban láthatjuk az előírt törlesztőrészleteket és a befizetéseket, hogy volt-e lejárt tartozásunk, illetve mekkora fennálló tartozással zártuk az adott időszakot

Mikor jön már a levél? Mennyi pénz jár vissza?

Az elszámolást postai úton, tértivevényes levében kapják meg a deviza alapú hitellel rendelkező ügyfelek április végéig. Ahhoz, hogy gond nélkül eljusson hozzánk a levél, érdemes a címünket egyeztetni a hitelezővel.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az adósokat leginkább foglalkoztató kérdések egyike, hogy mennyi visszatérítés jár a hitelükre. Felismerve ezt az igényt már az elszámolásról szóló mintalevél első oldalán találkozhatunk a végeredménnyel. Az eredeti szerződés eredeti devizanemében meghatározott összeggel kell csökkenteni a fennálló tőketartozást. Aki már visszafizette a kölcsönét, az átutalással, vagy készpénzben kapja vissza a neki járó összeget.

Mennyi lesz az új részlet?

Az eredeti devizában meghatározott új fennálló tartozás és az átváltáskor alkalmazott árfolyam szorzatából kapjuk a forintban fennálló új tőketartozást. Az eredeti mértékre visszaállított kamatszint és a hátralévő futamidő függvényében forintban kerül meghatározásra az új törlesztőrészlet. A tájékoztató levélben kötelező feltüntetni az elszámolás előtti és utáni részlet különbségét.

A fennálló tartozás és a havi részlet változása mellett a szerződésmódosítás tartalmazza a forintosítás előtti és utáni egyéb kondíciókat is. Feltüntetésre kerül a kamat, a kezelési költség, a kamatperiódus, a lejárat, bizonyos ügyletek esetén pedig szerepel még a lejárt tartozás és a gyűjtőszámlán lévő tartozás összege is.

Köszönöm, de nem kérem a forintosítást!

Aki a jegybanki iránymutatás és ellenőrzés ellenére sem ért egyet az elszámolással, a szerződésmódosítással, a tájékoztatással, vagy az újraszámolt havi részlettel, az írásban 30 napon belül terjesztheti elő panaszát a hitelezőjénél. A bank a panasz kézhezvételétől számított 60 napon belül köteles reagálni az ügyfél kérdéseire. Aki a pénzintézet válaszában megfogalmazott indoklással továbbra sincs kibékülve az az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kérheti.

Az adósok a módosítástól való eltekintést csak akkor kérhetik, ha a következő kritériumok valamelyike teljesül. Ha a havi részletet meghaladó összegű rendszeres deviza jövedelmük van, a kölcsön törlesztése nem ütközik az adósságfék szabályok szerinti jövedelemarányos törlesztés korlátaiba, a futamidő legkésőbb 2020. december 31-én lejár, az új kamat magasabb, mint az eredeti vagy a 2014. július 19-én érvényes kamat közül az alacsonyabb.

Mennyit törlesztettem eddig?

Az elszámolás része egy hiteltörténeti kimutatás, aminek segítségével nyomon követhetjük az eddigi befizetéseinket. A kimutatás tartalmazza az előírásokat és a befizetéseket, ellenőrizhetjük az esetleges késedelmeket, túlfizetéseket, valamint a még nem esedékes tartozás alakulását.

Találtam jobb hitelt, mint a forintosított kölcsönöm

A megfelelő biztosítékokkal és minősítéssel rendelkező ügyfelek kihasználhatják a bankok között a jó ügyfelekért folyó versenyt. Számításaink szerint az ügyfelek 45%-a találhat jobb hitelt a piacon, de az újabb banki ajánlatok érkezésével ez az arány változhat.

A forintosítást követően 60 nap áll rendelkezésünkre a szerződésünk felmondására. A felmondást követően 90 napon belül rendezni kell a teljes tartozást. Ez történhet hitelkiváltásból, vagy saját erőből. Ha a visszafizetés kiváltó hitel igénybevételével valósul meg, akkor a végtörlesztés ingyenes, a bank nem számíthat fel semmiféle díjat, költséget.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

10 Hozzászólás

 1. Ewendor

  Én ma kaptam 1 levelet a régi bankomtól amiben ha jól olvasom nem kapok semmit. A hitel 1 autó hitellel kezdődött 2004. 07-ban amit nem bírtam fizetni és 2006-ban vissza adtam az autót. A bank még 1.200.000 Ft -ot követelt a 2 millióból amit hitel formában fizettem ki nekik úgy hogy az autót is vissza adtam. 2006-2010-ig fizettem a maradék tartozás. Se autó + kifizettem 1,2 milliót még rá. Az autó vétel ára 2 millió volt.

 2. Andi82

  Lombard hitelem volt, 2008-tól. 2013-ban befizettettek velem 360e ft-ot “rendkivüli árfolyamesemény”címén. Akkor lett átforintosítva a hitelem. 2014 nov-ben lejárt.
  Kérdésem a követkető: 6éven át devizás voltam, utolsó 1,5-ben forintos. Melyik csoportba tartozom? Mikor kapok tájékoztatót?
  Előre is köszönöm!

 3. zsolt

  ma kaptam meg az elszámolást a budapest banktól. 297ezer a visszatérítés. 1.3 milliót vettem fel 2007.04 hóban. rendessen fizettem. visszafizetett összeg:3.065.860ft. kicsit többre számoltam. provident jobb hitel 🙂

 4. hugabi

  A tisztességtelenül felszámolt összeg kifizetése követeléskezelőnek miért jogszerű?!. A követeléskezelő a szerződés felbontását követően lépett be a körbe! A tisztességtelenül felszámolt összegek befizettetése, az élő szerződés ideje alatt volt. ekkor még nem volt benne a követeléskezelő! Ha kezesként benne lett volna, akkor érthető, így viszont nem. Úgy tűnik, hogy a pénzintézet a visszaadandó összegeket, átrakja egyik zsebéből a másikba. Támadható e a bank ezen lépése?

 5. edit.varga.771

  Üdvözletem.
  2005-ben vettük fel a hitelünket 20 évre 6 millió forintot.
  Tavaly visszafizettük, egy másik hitelből, 7,5 milliót.. Tehát 1,5 m-val többet, mint amit felvettünk, 9 év fizetés után.
  Az elszámolás szerint nem jár vissza semmi, mert szerintük mindenféle kedvezményeket írtak jóvá 3.850 CUF -ot. Ebből mi persze nem vettünk észre semmit, szépen felment a hitelünk a kezdő 55.000-ről. 80.000 körülre.
  Létezik ilyen? Kezdjek perelni?
  Köszönöm.,Üdvözletem.

  Megkaptam az elszámolást.
  Tavaly kifizettük a hitelt, másik hitelből. Nem vettünk igénybe árfolyam gátat, stb. 9 évig fizettük, 11 lett volna még. 6.000.000 Ft-ot vettünk fel, tavaly 7,5.m-ot fizettünk vissza.
  Az elszámolás szerint nem jár vissza semmi. Mert szerintük az évek alatt 3800CHF kedvezményt kaptunk. _Erről mi nem tudtunk.
  Természetesen a kezdő 50.000 Ft-ról nekünk is felment a hitelünk átlag 75-80.000.re.
  Létezhet ilyen?
  Szeretném perre vinni a dolgot. Kihez érdemes fordulni?
  Köszönöm.

 6. Lkoz

  Üdvözlöm!
  Az lehetséges, hogy az elszámolást követően nőtt az éves kamat, valamint a kezelési költség is? Illetve a kormány által beígért 30%-os csökkenés a havi részletekben nekem csak alig 5 %…

 7. bankmonitor.hu

  @edit.varga.771: Első lépésben érdemes kikérni a részletes tájékoztatót az elszámolásról. A tájékoztatóval kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatán kérhet segítséget.

 8. krinyuska

  Üdv!Megkaptam az elszámolást a volt autóhitelemről egy nevetséges összegről.Lekértem a részletes kimutatást,sajnos laikusként nem lettem igy sem okosabb.Ezek után mi a teendőm?Köszönöm Krisztina

 9. mengyine

  Merkantil Bantól vettem fel 2007.07.hóban 1.300.000 Ft autóhitelt fix havi törlesztőrészlettel és 76 hónapra. Ez az összeg 2.318.380 Ft lett volna / 76 X 30.505 /. 2012. október 15-én ki lett egyenlítve . Összesen 3.309.642 Ft-ot fizettünk ki. Most jött az elészámolás miszerint 11.400 Ft jár vissza. Hát ez a felvett összeg 1 %-a sincs. Mit tehetek ilyenkor? Az elszámoláshoz nem értek. Olyan oszlopot találtam az 1. táblázatban ahol is kb.280.000 Ft-ot tüntettek fel aminek a magyarázatához ez volt írva Tisztességtelenül felszámított, tőke-előtörlesztésre még el nem számolható összeg: Az átszámításból eredő fogyasztói kumulált túlfizetés összege, melyet az adott esemény időpontjában még nem lehetett tőkeelőtörlesztésbe elszámolni / pl. hátralékos tartozás miatt, vagy mert az esemény nem törlesztési időpont is egyben/. Az rendben is van hogy 2012-ben ezt nem vette figyelembe de most miért nem? Kérem ha tudnak segítsenek.
  Tisztelettel: Mengyiné

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló