Betöltés

Új üzemmódba kapcsolták a hiteleket! Mit hozott a JTM?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-09

Az ingatlanpiacon kibontakozó kedvező folyamatok fokozatosan magukkal húzták a lakáshitelezést is, ám a legfrissebb adatok szerint februárban komoly megtorpanás történt. A lakáshitelek hosszabb átfutási ideje miatt januárban még nem volt érzékelhető az idén bevezetett adósságfék szabályok hatása, februárra viszont az előző hónapban mért adat felére esett vissza a hitelkihelyezés.

A hitelfék foghatta vissza a friss kihelyezéseket

A lakáshitelesek számára ugyanakkor jó hír lehet az átlagos teljes hiteldíj-mutató 6,26%-ra történő süllyedése. A személyi kölcsönök piacát is alacsonyabb kamatok jellemzik, bár a rövidebb átfutási idő és a szezonalitás együttes hatásaként már januárban szerényebb volt a kihelyezések összege.

A kedvezményes végtörlesztést követő hónapokban az új hitelkihelyezések mértéke 10 milliárd forint/hó körüli értékre állt be, majd egy megingás következtében néhány hónapokon át a kritikus szint alá bukott az eredmény. A vizsgált időszakban a mélypontot a szezonálisan egyébként is gyengének számító február jelentette 2013-ban, amikor még a nyolcmilliárdot sem érte el a friss lakáshitelek összege (a tényadat 7,68 milliárd forint, összehasonlításul abban a hónapban 7,52 milliárd forint személyi kölcsönt vett fel a lakosság).

A THM-et tudom, de mi az a JTM, HFM?

A Magyar Nemzeti Bank január elsejétől vezette be az adósságfék szabályozást, melynek része a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM). Ennek értelmében az adós havi részlete nem lehet magasabb az igazolt, rendszeres jövedelem 50%-ánál, vagy havi 400 ezer forint feletti jövedelem esetén a 60%-ánál. Jelzáloghitelek esetén a felvett hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át.

A 2013-as év második felében átlagosan megközelítette a 15 milliárd forintot a folyósított lakáshitelek összege, amit 2014-ben újabb ugrásszerű növekedés követett. Tavaly a lakáshitel kihelyezések 59%-kal, éves szinten 240 milliárd forintra bővültek a megelőző évhez képest. Az alacsony bázis érzékeltetéséhez annyi adalék, hogy az elmúlt évben kihelyezett lakáshitelek is csak a negyedét tették ki a válság előtti csúcsnak. 

A bankok után a lakosságnak is alkalmazkodni kell az új szabályozáshoz, ami időbe telik. A lehetőségek pontosabb felmérése után meghozott döntések hatását az előttünk álló hónapok eredményei igazolják majd vissza.

Tovább szelídültek a lakáshitel kamatok

A jegybanki alapkamat kamatpályája magával húzta lefelé a lakáshitel kamatokat is. A válság előtt a forint lakáshiteleket a 12-15% körüli THM-ekkel a bankok gyakorlatilag kiárazták a piacról, ezzel is a devizahitelek felvétele felé terelve a lakásvásárlókat.

Építkeznél, felújítanál, vagy lakásvásárlásban gondolkozol? Ha hitelre is szükséged van, akkor itt kezd a keresést!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az egyszámjegyűre mérséklődött mutató a végtörlesztés idején újra a 12 % körüli értékig kúszott, majd a jegybanki alapkamattal együtt napjainkig fokozatosan szelídül és már tartósan 7% alatt van az átlag.

Az adósságfék és a szezonalitás együttes hatása

A személyi kölcsönök piacát nagyobb szezonalitás jellemzi, havi szinten komolyabb ingadozásokat figyelhetünk meg (nyaralás, iskolakezdés, karácsony). Az alábbi ábra szerint a vizsgált időszakban még a legvisszafogottabb hónapokban sem csökkent 5 milliárd forint alá az új kihelyezés.

2013-ban összesen 89 milliárd forint, míg 2014-ben összesen már több mint 117 milliárd személyi kölcsönt folyósítottak, ami éves szinten közel 32%-os bővülésnek felel meg. Az idei év első két hónapjában mért adatok elmaradnak az előző év hasonló időszakától, ami a szezonalitásnak és a rövidebb átfutási miatt az adósságfék korábban jelentkező hatásának is betudható.

Az irányt a lakáshitelekhez hasonlóan a lakossági alkalmazkodás sebességének függvényében a következő hónapok tényadatai határozhatják meg.

Személyi kölcsön kamatok

A terméket jellemző magasabb bedőlési arány következtében a fokozódó kockázatokra jó ideig a kamatok emelésével tudtak reagálni a bankok. A THM adatokból kitűnik, hogy a válság alatt a kamatplafon bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 32%-os mérték környékén megakadt az emelkedés.

Azóta csökkenő kamatpálya figyelhető meg, idén már 22 % alá bukott az átlagos teljes-hiteldíj mutató. Az átmeneti próbálkozások ellenére (lásd a KH 9,99%-os személyi kölcsöne 2014 végén) nem ragadtak meg a piacon a prémium ügyfeleknek szóló egyszámjegyű THM-es ajánlatok, a legjobb személyi kölcsönök ma 15-17 % körüli mutatóval érhetők el.

Váratlan kiadás, vagy csak előre hoznád a már régóta tervezett vásárlást? Vess egy pillantást, hogy milyen lehetőségek mellett vehetsz fel személyi hitelt!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Próbaidős munkaviszonyod van?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:

Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!

1 Hozzászólás

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.