Hirdetés

Új üzemmódba kapcsolták a hiteleket! Mit hozott a JTM?

szerző: |
 

Az ingatlanpiacon kibontakozó kedvező folyamatok fokozatosan magukkal húzták a lakáshitelezést is, ám a legfrissebb adatok szerint februárban komoly megtorpanás történt. A lakáshitelek hosszabb átfutási ideje miatt januárban még nem volt érzékelhető az idén bevezetett adósságfék szabályok hatása, februárra viszont az előző hónapban mért adat felére esett vissza a hitelkihelyezés.

A hitelfék foghatta vissza a friss kihelyezéseket

A lakáshitelesek számára ugyanakkor jó hír lehet az átlagos teljes hiteldíj-mutató 6,26%-ra történő süllyedése. A személyi kölcsönök piacát is alacsonyabb kamatok jellemzik, bár a rövidebb átfutási idő és a szezonalitás együttes hatásaként már januárban szerényebb volt a kihelyezések összege.

A kedvezményes végtörlesztést követő hónapokban az új hitelkihelyezések mértéke 10 milliárd forint/hó körüli értékre állt be, majd egy megingás következtében néhány hónapokon át a kritikus szint alá bukott az eredmény. A vizsgált időszakban a mélypontot a szezonálisan egyébként is gyengének számító február jelentette 2013-ban, amikor még a nyolcmilliárdot sem érte el a friss lakáshitelek összege (a tényadat 7,68 milliárd forint, összehasonlításul abban a hónapban 7,52 milliárd forint személyi kölcsönt vett fel a lakosság).

A THM-et tudom, de mi az a JTM, HFM?

A Magyar Nemzeti Bank január elsejétől vezette be az adósságfék szabályozást, melynek része a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM). Ennek értelmében az adós havi részlete nem lehet magasabb az igazolt, rendszeres jövedelem 50%-ánál, vagy havi 400 ezer forint feletti jövedelem esetén a 60%-ánál. Jelzáloghitelek esetén a felvett hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át.

A 2013-as év második felében átlagosan megközelítette a 15 milliárd forintot a folyósított lakáshitelek összege, amit 2014-ben újabb ugrásszerű növekedés követett. Tavaly a lakáshitel kihelyezések 59%-kal, éves szinten 240 milliárd forintra bővültek a megelőző évhez képest. Az alacsony bázis érzékeltetéséhez annyi adalék, hogy az elmúlt évben kihelyezett lakáshitelek is csak a negyedét tették ki a válság előtti csúcsnak. 

A bankok után a lakosságnak is alkalmazkodni kell az új szabályozáshoz, ami időbe telik. A lehetőségek pontosabb felmérése után meghozott döntések hatását az előttünk álló hónapok eredményei igazolják majd vissza.

Tovább szelídültek a lakáshitel kamatok

A jegybanki alapkamat kamatpályája magával húzta lefelé a lakáshitel kamatokat is. A válság előtt a forint lakáshiteleket a 12-15% körüli THM-ekkel a bankok gyakorlatilag kiárazták a piacról, ezzel is a devizahitelek felvétele felé terelve a lakásvásárlókat.

Építkeznél, felújítanál, vagy lakásvásárlásban gondolkozol? Ha hitelre is szükséged van, akkor itt kezd a keresést!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az egyszámjegyűre mérséklődött mutató a végtörlesztés idején újra a 12 % körüli értékig kúszott, majd a jegybanki alapkamattal együtt napjainkig fokozatosan szelídül és már tartósan 7% alatt van az átlag.

Az adósságfék és a szezonalitás együttes hatása

A személyi kölcsönök piacát nagyobb szezonalitás jellemzi, havi szinten komolyabb ingadozásokat figyelhetünk meg (nyaralás, iskolakezdés, karácsony). Az alábbi ábra szerint a vizsgált időszakban még a legvisszafogottabb hónapokban sem csökkent 5 milliárd forint alá az új kihelyezés.

2013-ban összesen 89 milliárd forint, míg 2014-ben összesen már több mint 117 milliárd személyi kölcsönt folyósítottak, ami éves szinten közel 32%-os bővülésnek felel meg. Az idei év első két hónapjában mért adatok elmaradnak az előző év hasonló időszakától, ami a szezonalitásnak és a rövidebb átfutási miatt az adósságfék korábban jelentkező hatásának is betudható.

Az irányt a lakáshitelekhez hasonlóan a lakossági alkalmazkodás sebességének függvényében a következő hónapok tényadatai határozhatják meg.

Személyi kölcsön kamatok

A terméket jellemző magasabb bedőlési arány következtében a fokozódó kockázatokra jó ideig a kamatok emelésével tudtak reagálni a bankok. A THM adatokból kitűnik, hogy a válság alatt a kamatplafon bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 32%-os mérték környékén megakadt az emelkedés.

Azóta csökkenő kamatpálya figyelhető meg, idén már 22 % alá bukott az átlagos teljes-hiteldíj mutató. Az átmeneti próbálkozások ellenére (lásd a KH 9,99%-os személyi kölcsöne 2014 végén) nem ragadtak meg a piacon a prémium ügyfeleknek szóló egyszámjegyű THM-es ajánlatok, a legjobb személyi kölcsönök ma 15-17 % körüli mutatóval érhetők el.

Váratlan kiadás, vagy csak előre hoznád a már régóta tervezett vásárlást? Vess egy pillantást, hogy milyen lehetőségek mellett vehetsz fel személyi hitelt!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hirdetés