Érvágás a lakosságnak – Csökkenek az állampapír kamatok

Érvágás a lakosságnak – Csökkenek az állampapír kamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Manapság nincsen könnyű helyzetben, aki megtakarítás után nézne, hiszen kockázat vállalása nélkül már csak 0 százalék körüli kamatok kapunk a pénzünk után. A kockázatmentes befektetések terepén az egyedüli alternatívát tulajdonképpen a lakossági állampapírok jelentik, mivel ezekkel még vonzó hozam érhető el. Azonban az állampapírok hihetetlen népszerűsége és az általánosan alacsony piaci kamatok miatt a jövő héttől a lakossági állampapírokhoz is kedvezőtlenebb kamatozás mellett juthatunk. A kamatcsökkenés a rövid futamidejű papírokat érinti, így a Kamatozó Kincstárjegy, és Kincstári Takarékjegyek hozama 0,25 százalékkal, míg a Féléves Kincstárjegy Kamata 0,5 százalékkal csökken.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb sajtóközleményében olvasható, hogy a lakossági állampapíroknál a január nagyon erős hónap volt, 346 milliárddal is növekedett az állomány. Már évek óta különösen népszerűek a lakossági állampapírok az emberek körében, hiszen a kamatcsökkenéssel párhuzamosan a betéti kamatok mélyzuhanásba kezdtek. Az állampapírok ebben az alacsony kamatkörnyezetben képesek versenyképes hozamot kínálni, ráadásul kockázatban nem térnek el a betétektől.

Az emberek a bankbetétekhez hasonló, fél-egyéves lejáratokat részesítik leginkább előnyben, ami jól látszik a Féléves Kincstárjegy és Kamatozó Kincstárjegy népszerűségén is. Most az adósságkezelő pont az érdeklődés fokozódására hivatkozva 2017. február 13-tól, vagyis jövő hétfőtől csökkenti a rövid lejáratú lakossági állampapírok kamatát.

Ez alapján a Kamatozó Kincstárjegy a mostani 2,25 százalék helyett 2 százalékos, míg a Féléves Kincstárjegy 2 százalék helyett 1,5 százalékos kamatot fog fizetni. A Kincstári Takarékjegyeket is érinti a változás, így a Kincstári Takarékjegy 2 százalékos, a Kincstári Takarékjegy II. 2,25 százalékos, míg a Kincstári Takarékjegy Plusz 2 százalékos kamatot fog ígérni.

A változtatások így azokat fogják érinteni, akik a jövő héttől szándékoznak állampapír vásárolni. Aki már jelenleg is rendelkezik a feltüntetett állampapírok valamelyikével, az nem fog semmit észlelni a csökkenő kamatokból.

Azt hozzá kell mindenképp tenni, hogy a változások ellenére a lakossági állampapírok továbbra is jóval a betéti kamatok fölötti hozamot fognak biztosítani. Ha most van kéznél befektetendő összeg, azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy hosszabb lejáratú állampapírt vásároljunk. Ha nélkülözni tudjuk a pénzünk hosszabb időre ezekkel nagyobb hozamot érhetünk el, de az infláció beindulásával hosszabb távon még jobban járhatunk.

Hirdetés
Hirdetés